Berk Üstündağ Yazio: Kristal Davranışlarından Ekonomik Çıkartımlar
Eylül ayındaki yazımızda Dünya ekonomisi ile zaman kristalleri arasında bir analoji yaparak yaşam-bilim-teknoloji üçgenine giriş yapmıştık. Kuvars başta olmak üzere etrafımızda ya da dekoratif doğal taş satan yerlerde gördüğümüz üzere kristallerin hem fiziksel hem de stratejik olarak dikkate değer özellikleri bulunmaktadır. Kristaller de diğer tüm malzemeler de olduğu gibi minimum enerjili kararlı bir konuma geçmek isterler. Bu kristalin türüne ve çevresel faktörlere göre milyonlarca yıla kadar uzayabilen bir süreçtir. Kristaller sürekli kendilerini tekrarlayan moleküler yapıya sahip
olduklarından, minimum enerjili konumları makro ölçekte gördüğümüz simetrik geometrik şekillerin ortaya çıkmasını sağlar. Bazı kristallerde birden fazla düşük enerjili durumu vardır. Örneğin kar taneleri oluşma süreçlerindeki fiziksel koşullar farklı kristal desenleri oluşturabilmektedir.
Kuvars kristali sertleştirilmiş çelikten de daha serttir. Diğer bir deyişle kuvars ile çelik çizilebilir. Elmas kuvarstan da sert olduğu için kuvarsı ve çeliği rahatlıkla çizer.
Kristallerde piezo-elektrik özellik elektriksel gerilime karşı, yüzeyde mekanik kuvvet oluşumunu ya da mekanik kuvvet değişikliğinin de elektriksel gerilime dönüşmesini sağlamaktadır.
Eylemsizliğe dayalı hareket algılama (INS) insansız hava araçları (İHA) ve güdümlü roketler gibi araçların yüksek hızla hareket düzeltmeleri için çok önemlidir.
Ekonomik sistemler aslında, birikmiş sorunların neden olduğu akışlara bağlı enerji dengesizliğini gidermek için ani değişen bir karakterde kendi olayını yaratır ya da bir olayı seçerek bu süreci başlatır ve yeni enerji dengesini yakalar.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın