Görüş Bildir
Haberler
Bebeklerin Aşı Takvimi: Ne Zaman Hangi Aşı Yapılır?

Bebeklerin Aşı Takvimi: Ne Zaman Hangi Aşı Yapılır?

Şebnem Sucu
16.11.2021 - 10:58

Yaşamı tehdit eden birçok rahatsızlığa karşın bebekler doğar doğmaz aşı olmaya başlarlar. Kızamık, suçiçeği ve çocuk felci, gibi rahatsızlıkların vereceği hasarları ve kayıpları önlemek açısından ebeveynlerin aşı takvimini takip etmesi ve eksiksiz bir şekilde yaptırması gerekir. Bebeklerin aşı takvimi Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimine göre gerçekleştirilmektedir. Bebeğinizin hiçbir aşısını kaçırmak istemiyor bu sebeple de ne zaman hangi aşı yapılır merak ediyorsanız bebeklerin aşı takvimi hakkında tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz. İşte bebeklerin aşı takvimi hakkında merak edilenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yenidoğan bir bebeğiniz olduğunda sizi ilgilendiren önemli konulardan biri de aşı uygulamalarıdır. Bebek ve çocukların aşıları, hatta aşı takvimi haricinde kalan aşıların yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Onların bağışıklık sistemleri yetişkinlere oranla daha zayıf olduğundan bu süreçte geçirebilecekleri bulaşıcı hastalıklar fazla olmakta ve daha da önemlisi bu rahatsızlıkların sebep olduğu sakatlık ve ölümler bebeklik ve çocukluk döneminde daha çok görülmektedir. Bu nedenle bebeklerin aşılarının belirtilen tarihlerde yapılması oldukça önemlidir. Bebeklerin aşı takvimi hakkında merak edilenler ve ne zaman hangi aşı yapılır? Sorusunun cevaplarını sizler için yazımızda derledik. İşte detaylar…

Bebeklerde Aşı Takvimi

Bebeklerde Aşı Takvimi

Çocukluk dönemi aşıları ülkemizde uygulanan Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimi ile takip edilebilir. Hangi aşının ne zaman yapıldığı gerektiğine dair tüm bilgiler bu verilerde yer almaktadır. Bebeğinize yaptırdığınız aşılar aşı kartına not edilecektir. Aşı kartındaki tüm bilgiler eksiksiz girilmeli ve aileler tarafından saklanmalıdır. Peki, ne zaman hangi aşılar yapılır. İşte bebekler için hazırlanan aşı takvimi…

• Yenidoğan bebeğiniz hastaneden taburcu olmadan önce Hepatit B aşısının ilk dozu uygulanır.

• Aşı takvimi kapsamında Hepatit B aşısının ikinci dozu 1. Ayda uygulanacaktır.

• Bebeğinizin diğer aşısı 2. ayda yapılır. 2. ayda BCG (Verem aşısı), 5’li Karma aşısı ve KPA aşısı yapılır. Karma aşısı; yenidoğan tetenoz, çocuk felci, boğmaca, difteri ve menenjit rahatsızlıklarına karşı önlem almak için yapılmaktadır. KPA ise bebekleri orta kulak iltihabı, menenjit ve zatürreden koruma amaçlı yapılır. 

• 5’li karma aşısı ve KPA aşıları 4. Ayda yapılır. 

• Hepatit B aşısı, KPA ve 5’li karma aşısı aynı zamanda ağızdan çocuk felci aşısı 6. Ayda verilmektedir.

• Kızamık-kızamıkçık-kabakulak (KKK) ve suçiçeği aşısı 12. Ayda yapılmaktadır.

• 18. ayda 5’li karma aşısı, hepatit A ve çocuk felci aşıları yapılır. 24. Ayda ise hepatit A aşısının tekrarı yapılır. 

Yukarıda belirttiğimiz aşıların tümü sağlık ocaklarında ya da hastanelerde yapılabilmektedir.

Bebeklerde Aşı Sonrası Gelişebilecek Yan Etkiler

Bebeklerde Aşı Sonrası Gelişebilecek Yan Etkiler

Aşının ardından bebeklerde hafif ateş, huzursuzluk görülebilir. Aşının yapıldığı yerde kızarıklık ortaya çıkabilir, ancak 2-3 gün içinde kızarıklık ortadan kalkar. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarını takiben 1 hafta içinde ateş ortaya çıkabilir. Rota virüsü aşısı ishale neden olabilirken, bu semptom birkaç gün içinde ortadan kaybolacaktır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın