Görüş Bildir
Haberler
Basur Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Basur Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
21.09.2021 - 09:52

Makat etrafındaki topardamarlarda bir yumaklanma sonucunda gelişen basur, boşaltım sisteminde bazı bozukluklara neden olur. Basur diğer bir tanım ile hemoroid olarak ifade edilir. Genellikle hissettirdiği belirtiler ile kişilerin gündelik yaşamını olumsuz etkiler. Bazı hastalarda yumağın makat dışına çıkması ile basur memesi şeklinde bir yapı gelişebilir. Yaşam tarzı alışkanlıklarının önemi olduğu basur rahatsızlığında komplikasyonların şiddeti arttıkça tedavi için farklı yöntemlerden yararlanılır. Peki, basur nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Basur oluşumunun en önemli sebepleri arasında kabızlık nedeniyle tuvalette uzun süre oturma ve ıkınma yer alır. Ayrıca uzun süre oturarak mesleğini icra edenler, hamilelik ve doğum basur oluşumu açısından risk faktörü oluşturmaktadır. Hastalık 20 yaş altında görülebileceği gibi sıklıkla orta yaş grubunda görülür. Genellikle hastaların utanarak gittiği basur tedavisinde erken teşhis kişilerin yaşamını olumsuz etkileyen ağrıları ortadan kaldırırken, basur memesi oluşumunun da önüne geçer. Basur şikayeti bulunan hastaların büyük bir kısmı bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile rahatlama sağlayabilirler. Ek olarak hemoroidi tedavi etmek için doktorunuz bazı tedavi seçeneklerinden birini uygun görebilir. Peki, basur nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? Tüm detaylara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

BASUR NEDİR?

Makattaki damarların genişlemesi ve büyümesine basur adı verilir. Neredeyse yetişkinlerin dörtte birini etkileyen basur şikayetinde hemoroid içinde olası bir kan pıhtısı gelişmesi kişilerde yoğun acı hissine neden olabilir.

 Damarlardaki genişleme kalın bağırsağın yapısında farklıklara neden olmaktadır. Kalın bağırsakta rektum adı verilen yapının yanı sıra anüsün uç kısmında yer alan topardamarlar, damar yollarında ortaya çıkan bu bozukluk neticesinde kesecik oluşumuna neden olur. Bu kesecikler ise anüsten dışarı sarkarak basur yani hemoroid meydana gelir.

Hemoroid iç basur ve dış basur olmak üzere ikiye ayrılır. İç basur rektumun altında gelişen topar damar genişlemeleri olarak bilinir. Genellikle acı, gerilme ve dokunma ve sıcaklığa duyarlı değildirler. Dış basur ise anüsün dış kısmında yer alan deri altında ortaya çıkar. Ağrı ve kaşıntıya neden olabilirler ve mavimsi bir renge sahiptirler. Bunlar gibi farklı basur çeşitlerinden hangisine sahip olduğunuz yalnızca doktor tarafından belirlenebilir.

BASUR BELİRTİLERİ NELERDİR?

Basur sıklıkla ilk etapta semptom geliştirmez ancak ilerleyen dönemlerde aşağıdaki şu belirtilere neden olabilir;

- Makat bölgesinde sert şişlik

- Rektal kanama

- Dışkılamada farklıklar

- Dışkı yaparken yanma ve ağrı

- Kaşıntı

- Akıntı, ıslaklık ve şişkinlik hissi

- Dışkıda kan görülmesi

Bazı kişilerde şiddetli ağrılara yol açarak oturmayı güçleştirebilir. Basurun neden olduğu kanama açık kırmızı renkte ve parlatır. Bu kanamayı tuvalette ya da dışkıya bulaşmış olarak fark edebilirsiniz. 

BASUR TANISI NASIL KONUR?

Basurun net bir tanı ve tedavisi için muhakkak ayrıntılı bir muayene gereklidir. İç hemoroid tanısının konması için rektum, anal kanal muayenesi ve farklı testlere ihtiyaç duyulur, ancak dış hemoroid tanısı doktorunuz tarafından yalnızca muayene ile konmaktadır. 

Bunun dışında yapılacak ek tetkikler bazen parmakla muayene bazen de kolonoskopi muayenesini içerebilir. Ayrıca bazı medikal yöntemler ile kalın bağırsak incelemesine de gerek duyulabilir. Bu durum genellikle kanser gibi ciddi hastalıkların teşhisi için son derece önem taşır. Hemoroid şikayeti bulunan hastalar basur rahatsızlığının önemli bir sağlık sorunu olduğunu unutmamalı ve tanı ve tedavisi için muhakkak doktoruna başvurmalıdırlar.

BASUR TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Basur tedavisinde semptomların şiddetine göre faklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri basur belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur. Bunun için meyve, sebze ve tahıl gibi yiyecekleri almaya özen göstermelisiniz. Bağırsak hareketleri esnasında ıkınmamaya ve gerilmemeye çalışın. Bol su içmek dışkınızın kolay bir şekilde çıkarmanıza yardımcı olur. 

Bağırsak hareketlerinin düzene girmesi açısından yoğurt ve kefir gibi probiyotik özelliği bulunan gıdaları tüketmeniz faydalı olacaktır. Lifli ve zeytinyağlı yiyecekler de önerilmektedir. Doktorunuz ağrı kesici, krem ya da fitil reçete edebilir. Basuru rahatlatmak için gün içinde birkaç kez 20 dakikalık sıcak oturma banyoları yapabilirsiniz. 

Hemoroit ilerlediğinde ve bu tedaviler yardımcı olmadığında cerrahi müdahaleler gerekebilir. Hastalar sürekli oturmaktan kaçınmalı ve 30 dakikada bir yürüyüş yapılması gerekir. Tuvalet ihtiyacı kesinlikle ertelenmemelidir. Aksi takdirde bu durum tuvaletinizi yaparken zorlanmalara ve yakınmalara neden olabilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın