onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Başbakan Yıldırım ile Gündeme İlişkin 7 Soru-7 Cevap

Başbakan Yıldırım ile Gündeme İlişkin 7 Soru-7 Cevap

ATKN
07.12.2016 - 10:19 Son Güncelleme: 07.12.2016 - 13:00

AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye ile müzakerelerin dondurulması kararını beklemediğini söyleyen Başbakan Yıldırım, 'Şu anda birinci öncelik, ilişkilerde duygusal boyutu ortadan kaldırıp normal, rasyonel, ayakları yere basan, gerçekçi ilişkiye dönmek lazım' dedi. Perşembe günü alınacak ekonomik tedbirleri açıklayacaklarını ifade eden Yıldırım ayrıca her şey yolunda giderse baharda referandum yapılacağını açıkladı.

Başbakan Binali YıldırımMoskova’ya giderken uçakta gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milliyet'ten Serpil Çevikcan'ın yazısına göre Yıldırım'ın gündeme ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

1- AP'nin Türkiye ile müzakerelerin dondurulması kararından sonra AB Liderler Zirvesi’nden nasıl bir karar çıkar?

1- AP'nin Türkiye ile müzakerelerin dondurulması kararından sonra AB Liderler Zirvesi’nden nasıl bir karar çıkar?

15-16 Aralık’taki liderler buluşmasında bu kararın dikkate alınmayacağını düşünüyoruz. Hâlâ, AB’de vizyon sahibi, Türkiye ile ilişkilerin önemini bilen liderler olduğunu düşünüyoruz.

2- AB vize serbestisi getirmezse mülteci anlaşması askıya mı alınacak?

2- AB vize serbestisi getirmezse mülteci anlaşması askıya mı alınacak?

Şu anda birinci öncelik, ilişkilerde duygusal boyutu ortadan kaldırıp, normal, rasyonel, ayakları yere basan, gerçekçi ilişkiye dönmek lazım. Sonra bunları konuşmak daha anlamlı olur. Aramızda tamamlanmasa da anlaşma var. Geri kabulü imzaladık. Geri kabul onaylanmadı, süreç sürüyor. Onlara göre yedi eksik bize göre bir. Eksik belli, Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik. Biz orada alanımızın çok olmadığını ama diyaloğa kapalı olmadığımızı ifade ettik. Terörle mücadelede şartları göz ardı etmeden, bizim tatmin olacağımız bir çözüm üretebilir mi uzmanlar çalışıyor. 

AB ülkelerinde ilişkileri bozmak isteyenlerle, geliştirmek isteyenler arasında kıyas yaptığımızda geliştirmek isteyenler çok fazla. (Netice için bir tarih var mı?) Ne zaman olursa, nasıl biterse. AB ile ilişkiler şu ara böyle gidiyor. Süre çok konuşuldu, bir şey çıkmadı. Süre vermenin anlamı yok. Sürece verecek noktaya gelmedi. Bir kere ağzımız süre konusunda yandı, daha temkinli yapıyoruz. Para işinde biraz yavaşlar.

3- El Bâb’da askerlerimizi vuran uçakla ilgili yeni bilgi var mı, burada konu görüşülecek mi?

3- El Bâb’da askerlerimizi vuran uçakla ilgili yeni bilgi var mı, burada konu görüşülecek mi?

Orada tabi henüz netlik kazanmadı. Rusya ‘kesinlikle bizim değil’ diyor. Bizim arkadaşlarımızın tespitine göre de öyle. Rejimin olup olmadığı konusu şu an araştırılıyor. İddialar henüz kesinleşmiş değil. (Genelkurmay’ın ilk açıklaması, rejimin yaptığı yönündeydi...) Şu anda tabii henüz tam netlik kazanmamış durumlar var, araştırılınca ortaya çıkacak. Net olan Rusya’nın eylemi olmadığı.

(Uçak kullanan güçler belli, İran ya da müttefikler mi?) 

İran’dır diyebilecek bir bilgi yok elimizde. Müttefikler de zayıf ihtimal. Onlar bizimle koordineli çalışıyor. Koordineli çalışmayan rejim ve diğer unsurlar.

4- Yeni anayasa teklifi: Sorunlu alanlardaki pürüzler aşıldı mı, Yüce Divan konusundaki 330-367 pürüzü gibi?

4- Yeni anayasa teklifi: Sorunlu alanlardaki pürüzler aşıldı mı, Yüce Divan konusundaki 330-367 pürüzü gibi?

Ben böyle bir şey söylediğimi hatırlamıyorum. Pürüz yok deyince bitti. Bir cumhurbaşkanlığı sistemi olacak. Bu sistemde Meclis-Cumhurbaşkanlığı ilişkileri nasıl kurgulanacak. Anayasa değişikliğinin asıl teması bu. Çünkü yürütme var, yasama var. Parlamenter sistemde ilişkiler malum, iç içe geçmiş durumda. Meclis’ten hükümet çıkıyor, o hükümet Meclis’e karşı sorumlu. Dolayısıyla denetleme ve yasama mekanizması parlamenter sistemde keskin çizgilerle ayrılmış değil. İktidar partisi yasa teklifi veriyor, Meclis’in denetim faaliyetlerine yol veriyor veya vermiyor. Cumhurbaşkanlığı sisteminde ise bir kere kanun tasarısını Cumhurbaşkanı veremiyor, böyle bir şey yok. Kanunlar teklif şeklinde veriliyor, bunu da vekiller veriyor. Sadece bütçe kanunu teklifini Cumhurbaşkanı veriyor. Ama Cumhurbaşkanı neye göre icraat yapacak? Onunla ilgili kararname çıkarma yetkisi var. Aynı zamanda Meclis’in kanun çıkarma yetkisi var. Hangi alanlarda kararname çıkacak, hangi alanlarda kanun çıkacak onlar belli. Böyle bir sistem.

12 maddede olacak ama 12 maddeden etkilenen çokça madde var. Bir yerde bakanlar kurulu geçiyorsa bu çıkıyor, Başbakan varsa çıkıyor, gensoru geçiyorsa çıkıyor. Yeni sistemde olmayan tabir ve kurumlar var. Onların kaldırılması var. Bir kısmı iptal oluyor, bir kısmında da ifade değişiklikleri oluyor. Bunların hepsi bir madde olarak dikkate alınıyor, geçici ve geçiş maddeleri var. Onlarla üç beş madde olur.

'En önemli eşik Meclis’te kabul edilmesi'

'En önemli eşik Meclis’te kabul edilmesi'

İlk iş Meclis’e sunumu. Bu hafta içinde sunacağız dedik, inşallah her şey yolunda giderse. Bazen hiç beklenmedik detay çıkıyor. Süreç tam işlemeye başlamadı, o yüzden takvimlendirme yanıltıcı olur. İnşallah her şey yolunda giderse, referandum baharda. Tabii en önemli eşik Meclis’te kabul edilmesi.

5- Cumhurbaşkanı, genel başkan olabilecek mi?

5- Cumhurbaşkanı, genel başkan olabilecek mi?

Ben cevabını verdim zaten. Buradaki önemli konu mevcut anayasada cumhurbaşkanı seçildiğinde partisiyle ilişiği kesilir. Bu hüküm kaldırılıyor. Tersinden okuyunca partisi ile ilişiği sürüyor. Partisiyle ilişiğinin devam etmesinin sınıflandırması olmaz. Dolayısıyla bazı çevrelerin şikayet ettiği, anayasaya aykırılık iddiaları ortadan kalkmış olacak.

6- Ekonomi Koordinasyon Kurulu dönüşte yeniden toplanacak mı?

6- Ekonomi Koordinasyon Kurulu dönüşte yeniden toplanacak mı?

Daha toplamayacağız. Perşembe günü ne tedbirler alıyorsak açıklayacağız. Dönüşte bir hazırlıkları görmemiz lazım. Günübirlik gelişmelere yönelik tedbirler değil. Ekonomimizin, reel sektörün, finans sektörünün, esnafların, sanatkarların, küçük işletmelerin içinde bulunduğu bu kur oynaklağından kaynaklanmış sıkıntılarını giderecek bir tedbirler paketidir. Bundan sonra piyasalarda herhalde bir rahatlama olacak.

7- Cumhurbaşkanı’nın TL’ye dönülmesi çağrısı oldu, bir rahatlama yaşandı mı?

7- Cumhurbaşkanı’nın TL’ye dönülmesi çağrısı oldu, bir rahatlama yaşandı mı?

Millet meseleye sahip çıkıyor. Milletin hassasiyetinin oluşması önemli. Dikkat ederseniz Cumhurbaşkanımız ince, dikkatli mesaj verdi. Ya altına yatırın ya da TL’ye. Önce altını söylüyor, beklenmedik bir şey olursa, olmaz da. Cumhurbaşkanı dedi diye bir şey olmasın. Altın da yerlidir, TL’de. Global paramız.  Altın da yatırım aracı olarak kullanılıyor. Altını alıp yatırım bankalarına hesap açılıyor.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
23
7
5
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
goofy

" uçaktaki GAZETECİLER " derken????

meaculpa

sorular hazır cevapta hazırdır.halkına doları boz diyenler banka hesaplarında kaç doları var ve bozdularmı ? fon hesapları sıfırlanmış halkın parasını kullan... Devamını Gör

delirium

Hepinizden nefret ediyorum, zavallilar, ailenize aciyorum size evde ekmek veriyorlar.