Görüş Bildir
Haberler
Balkan Savaşları'nın Nedenleri Nelerdir?

Balkan Savaşları'nın Nedenleri Nelerdir?

Elif Ateş
21.10.2021 - 12:02

Balkan Savaşları, Osmanlı Devleti ve Balkan Birlikleri arasında gerçekleşen savaşlardır. Bu savaşlar I. Balkan ve II. Balkan olmak üzere iki savaştan oluşur. Aynı zamanda savaşlar iki ay aralıklarla gerçekleşmiştir. Bu iki savaşta da Osmanlı Devleti'nin en zor dönemlerinde meydana gelmiştir. Savaş'ın sonucunda Osmanlı Devleti, Balkanlarda egemenliğini ve topraklarının çoğunu kaybetmiştir. Özellikle Kırklareli ve Ege Adaları'na kadar olan bölge işgal edilmiştir. Toprakların kaybedilmesiyle birlikte orada yaşayan Türk halkı, oldukça etkilendi ve Anadolu'ya göç etmeye başladı. Ayrıca Balkan Devletleri'nin bir çoğu bu savaşla birlikte, bağımsızlıklarını ilan etti. Bu savaşların oluşmasının ise pek çok nedeni bulunmaktadır. Peki, Balkan Savaşları'nın nedenleri nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Berlin Antlaşması, 1878 tarihinde Bulgaristan, Osmanlı Devleti, Rus İmparatorluğu, Büyük Britanya, Alman imparatorluğu, İtalya Krallığı, Avusturya- Macaristan İmparatorluğu ve Fransa arasında yapılan barış antlaşmadır. Bulgaristan bu antlaşmadan istediğini alamamış ve 1908 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Balkanlar bölgesinde de etkin bir politika izlemiştir. Ayrıca Avusturya Macaristan İmparatorluğu gene bu tarihlerde  Bosna- Hersek'i egemenliği altına almıştır. Bununla birlikte Sırbistan Krallığı'da Bulgaristan ile benzer politikayı izlemiştir. Rusya İmparatorluğu ise çıkarlarını korumak için her iki devlet arasında da arabulucuk yapmış ve birçok devleti arkasına almıştır. Bunlar Balkan Savaşları'ndaki olayların arka planı olmuştur. Berlin Antlaşması ile başlayan Balkan Savaşları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Balkan Savaşları'nın Nedenleri Nelerdir?

Balkan Savaşları'nın Nedenleri Nelerdir?

Balkan Savaşları'nın çıkmasının birçok nedeni bulunmaktadır. 8 Ekim 1912 ile 30 Mayıs 1913 tarihleri arasında gerçekleşen 1. Balkan Savaşı'nın çıkmasının ilk nedenlerinden biri, Fransız İhtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik akımıdır. Rusya'da bundan etkilenmiş ve savaşın oluşmasında önemli rolleri bulunmuştur. Bunun üzerine Rusya, Balkanlar üzerinde Panslavizm politikasını uygulamıştır. Ayrıca Balkanlarda bulunan halkları da Osmanlı Devletine karşı kışkırtmaya çalışmıştır. Balkanlarda önceleri farklı ulustan olan insanlar bir arada saygı içerisinde yaşarken, bu halklar birden ayaklanmışlar ve bağımsızlıklarını ilan etmek istemişlerdir.

İtalya Krallığı ve Osmanlı arasında gerçekleşen Trablusgarp Savaşı'nın  sonucunda Osmanlı Devleti, bazı topraklarını kaybetmiştir. Bu durum Rus İmparatorluğu'nu da cesaretlendirmiş ve Türkleri Balkan topraklarından atmak istemişlerdir. Rusya'nın tüm bunları yapmasının amacı ise Akdeniz'e inmek istemesiydi. Balkanlarda bulunan devletlerin, o bölgedeki Türklere yaptığı baskıdan dolayı Anadolu'ya yoğun göçler yaşanmış ve Osmanlı ilk taarruz hareketini düzenlemiştir.

I. Balkan Savaşı'nın sonucunda Osmanlı Devleti yenilmiştir. Balkan Birliği, Osmanlı'nın  Balkanlar'daki çoğu toprağını ele geçirmiş ve kendi aralarında paylaşmışlardır. Ancak Bulgaristan, diğer devletlere göre daha fazla toprak almıştır. Bu durumu Balkan Birlikleri'nden olan Yunanistan, Karadağ, Sırbistan ve Romanya Krallığı kabullenememiştir. Sonucunda ise bu devletler, I. Balkan Savaş'ından yaklaşık iki ay sonra Bulgaristan'a savaş açmışlar ve II. Balkan Savaşı'nı başlatmışlardır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın