onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bakan Arslan 'RTÜK'e Dijital Platformları Denetleme Yetkisi' Hakkında Konuştu ve Sordu: 'Bugün TV'lerde Sansür mü Var?'

etiket Bakan Arslan 'RTÜK'e Dijital Platformları Denetleme Yetkisi' Hakkında Konuştu ve Sordu: 'Bugün TV'lerde Sansür mü Var?'

FreiGeist
06.02.2018 - 17:11 Son Güncelleme: 06.02.2018 - 23:09

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, RTÜK'e dijital yayın platformlarına müdahale yetkisi veren yasa tasarısına ilişkin internetteki yayınlara 'sansür değil, sınırlama' getirileceğini söyledi ve sordu:  “Bugün televizyonlarda sansür mü var?”  

RTÜK'e dijital yayın platformlarına denetim yetkisi veren düzenleme Meclis'e sunuldu.

RTÜK'e dijital yayın platformlarına denetim yetkisi veren düzenleme Meclis'e sunuldu.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun aktardığı bilgiye göre yurt dışından veya yurt içinden, Türkçe olan veya olmayan, internet ortamında düzenli olarak yapılan tüm sesli ve görüntülü yayınlar RTÜK’ün denetim kurallarına tabi olacak.

Torba yasa ile RTÜK'e denetim ve lisans yetkisi verilmesi 'sansür' eleştirilerine neden olmuştu.

Torba yasa ile RTÜK'e denetim ve lisans yetkisi verilmesi 'sansür' eleştirilerine neden olmuştu.

TBMM’ye 2 Şubat'ta sunulan torba yasa tasarısında, internette yapılan yayınlar için RTÜK'e lisans verme ve iptal etme yetkisinin tanındığı belirtiliyor. 

RTÜK'ten lisans almayan ve RTÜK'ün uygunsuz gördüğü dijital servislere erişim engellenecek.

Bakan Arslan açıklamasında 'milli güvenlik ve ahlaki değerler' vurgusu yaptı ve şöyle konuştu 👇 📹

“Gerçek hayatta her ne suç ise sanal alemde de o suç. Dolayısıyla ben sanal alemde işlem yapıyorum suç işeme özgürlüğüm var deme şansımız yok. Özgürlükler sınırsız değildir” diyen Bakan Arslan şöyle devam etti: 

“Nitekim biz gerek televizyon yayınları gerekse radyo yayınları konusunda eğer milli güvenliğe müzahir ülkenin ahlaki değerlerine müzahir bir yanlışlık yapılıyorsa bununla ilgili bir tedbir alıp işlem yapmak zorundayız yapıyoruz. Bugün televizyonlarda sansür mü var? Her program yayınlanıyor. İnternet üzerinden yapılan televizyon yayınları üzerinde her hangi bir yaptırım olmaması insanların burada yanlış yapabiliyorlar. Bizim amacımız buraya bir yasal düzenleme getirmek ve yanlışlığın önüne geçmek. Kesinlikle amacımız hiç kimsenin yaptığı doğru yayına müdahale etmek değildir. Özetlemek gerekirse televizyonculuk yayınında her ne normal ise ne yapılabiliyorsa aynı şeyin internet yayıncılığında da yapılmasını istiyoruz. Bunun dışında da bir yanlışlık yapılıyorsa o yanlışlığa da müdahale edilmesi gerekir. düzenlemenin amacı tamamen budur. Bunun altında başka amaçlar arayıp ‘sansür yapılıyor’demek kadar da yanlış bir şey yoktur.”

'Hedeflenen 3 kategori var'

'Hedeflenen 3 kategori var'

bianet’e konuşan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, zaten 5651 sayılı internet içeriklerinin kaldırılmasını düzenleyen yasa ile zaten erişim engellendiğini hatırlatarak, “Siyasi kişiler, Bakanlıklar, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu erişim engelleyebiliyordu, bir de bunlara RTÜK eklendi” dedi ve hedeflenen 3 kategori olduğunu belirtti:

'Birincisi Türkiye’de bulunan ve internette görsel yayın yapan yayın kuruluşları hedef alınacak. Bu her ne kadar Adnan Oktar’ın A9’u ile tartışılsa da olayın esasının Oktar olduğunu düşünmüyorum. 

İkincisi yurtdışında kurulmuş ama Türkiye’ye odaklı yayın yapan kuruluşlar hedef alınacak.

Üçüncüsü ise sadece internette yayın yapan özel şirketleri kapsayacak, Netflix, Puhu TV, BluTV gibi.”

RTÜK, Netflix ya da BluTV gibi dizi, sinema, belgesel yayını yapan platformlarda aynı karasal yayında yaptığı gibi değerlendirme ve rapor hazırlayabilecek.

RTÜK, Netflix ya da BluTV gibi dizi, sinema, belgesel yayını yapan platformlarda aynı karasal yayında yaptığı gibi değerlendirme ve rapor hazırlayabilecek.

Akdeniz, bu durumda içeriği sağlayan hizmetin içerik kaldırma talebi ile bilgilendirilebileceğini söyledi. 

Ama misal Game of Thrones hakkında bir şikayet olduğu takdirde RTÜK yayınla ilgili “müstehcenlik”, “gençlerin gelişimini kötü etkileme” gibi bir gerekçeyle rapor hazırlayıp, platformdan içeriğin kaldırılmasını isteyebilecek, kaldırılmayan içerik nedeniyle hizmetin kendisi erişime engellenebilecek. Bu durumda korsan yayınlar haricinde, telifli bir şekilde izlenen eserlerin yayınlanmayacağı ya da sansürlenebileceği anlamına geliyor.

Bakan Arslan'ın açıklamasının sosyal medya yansımalarını derledik 👇

Bakan Arslan'ın açıklamasının sosyal medya yansımalarını derledik 👇

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1094
486
50
37
27
21
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
happy03957527

ulkemizde neden bu kadar fazla sapik var? iste bu yuzden. bir seyi ne kadar yasaklarsan ne kadar tabu haline getirirsen o sey o kadar cazip hale gelir.bunu b... Devamını Gör

Les Ley

çok haklısın.

Aytek Muhtemel

haklı bence, tv de sansür politikası son 10-15 yıldır tavan yaptı ve toplum giderek ahlak sahibi oldu bu sayede artık küçük çocuklar küfür etmiyor hepsi çok ... Devamını Gör

Beyza

Çok yakında şu seks denen illetten de kurtulacağız 🙏

Pasif Kullanıcı

Dışarda yüzlerce çocuk istismar edilirken kadınlar taciz,tecavüz ve şiddete maruz bırakılırken bu herifler ısrarla nerede biraz çıplaklık görürlerse oraya sa... Devamını Gör

Les Ley

Oynadıkları tribün biz değiliz çünkü. Ne yazık ki bu hareketleri destekleyen kesim de az değil.