Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
AVM İnşaatı Nedeniyle Çökme Riski Yaşayan Şişli Meslek Lisesi'nde Öğrenim Sürüyor: 'Duvarlar Titriyor, Korkuyoruz'
Çevresinde AVM ve rezidans inşaatı süren Şişli Endüstri ve Meslek Lisesi D Blok binası çökme tehdidi ile karşı karşıya. Temel çalışmaları nedeniyle etrafında uçurum oluşan, yağan yağmurlarla birlikte zemininde kaymalar meydana gelen binada 400 öğrenci öğrenim görüyor. Öğrenciler, 'Duvarlar, sıralar titriyor, korkuyoruz' diyor.
Hürriyet'ten Fırat Alkaç'ın haberine göre, okulun öğrencileri korku içinde. Toprak kaymasının meydana geldiği D Blok’ta güvenlik teknolojisi bölümü son sınıfta okuyan İlker Kuru, “Biz ders yaparken dışarıda inşaat çalışmaları yapılıyor. Kazı sırasında sıralar titriyor. Önceki gün sağanak yağmur yağdı. Toprak kaymaya başladı. Kendi gözümüzle gördük. Sınıfın duvarları titredi” dedi. Aynı sınıfta okuyan Mücahit Emre Günay da, “Okul yıkılacak diye çok korkuyoruz. Ders sırasında titremeler oluyor. Okulun duvarlarında çatlaklar var. Yağmur nedeniyle toprak da kayıyor. Okulun çevresine istinat duvarı yapmadılar. Okulun altındaki taşlar dökülüyor, yıkılacak diye korkuyoruz” diye konuştu.
Okul müdürü: "Toprak kaymasından haberimiz var"
Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Günay Bahçeci ise okulun bitişiğindeki inşaat çalışmalarından dolayı meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili, “Yağmur sonrası okulun kazı yapılan tarafında toprak kayması meydana geldi. O bina D Blok olarak geçiyor. İçerisinde yaklaşık 400 öğrenci var. Binada 10 sınıf var, daha çok atölye salonları bulunuyor. Okulun üst kısmına prefabrik sınıflar yapıldı. Buradaki öğrenciler yaklaşık 10 gün sonra prefabrik sınıflara geçecekler. Toprak kaymasından haberimiz var” dedi.
"Depremde ayakta kalma şansı oldukça zayıf"
Temellerin zemine sağlam basması gerektiğini ifade eden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası başkanı Cemal Gökçe, 'Temel sistemi uygun olmayan yapıların, yani tekniğe ve mühendisliğe uygun olarak yapılmayan yapıların depremde ayakta kalma şansları yoktur. Yağmurun yağması, toprağın ıslanması, zeminin taşıma gücünü kaybetmesine ve toprakla birlikte zemine basan yapının göçmesine de neden olabilir. Bu nedenle yağan yağmur sonrası temelleri açığa çıkan yapılarla ilgili önlem alınması gerekir. Böylesi durumlarda ilgili yapı bir depremle karşılaşırsa ayakta kalma şansı oldukça zayıflar. Çünkü ıslanan toprak taşıma gücünü kaybedeceği için göçme meydana gelir. Bu göçme üzerindeki yapıyı da önemli ölçüde etkiler. Hafriyat işlemleri çevre binalara yakın bir yerde yapılıyor. Kazık temellerle beslenmesi gerekir. Aksi halde istenmeyen sonuçlarla karşılaşmak mümkün olabilir.”
Kat karşılığı AVM ve rezidans yapılacak
Şişli Belediyesi'nin arkasında bulunan Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin de üzerinde bulunduğu 59 dönümlük arazi, 2012 yılında azınlık vakıflarına ait malların iadesine ilişkin kararnameyle Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı’na geri verilmişti. Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı, okulun bulunduğu araziye AVM ve rezidans yapılması için Taş Yapı İnşaat Firması ile kat karşılığı anlaştı. 5 binden fazla öğrencisi bulunan 60 yıllık okulun bazı bölümleri yıkıldı. Öğrencilerin bir kısmı başka okullara dağıtıldı. Okuldaki boş alanlara ise konteyner sınıflar kuruldu.
Yorum Yazın
Orası eğitim yuvasıymış değilmiş kimsenin umrunda değil. Milletin tek derdi para olmuş aq. Götünüze sokarsınız öldüğünüzde o paraları.
AVM'lere karşı çıkanları samimi bulmuyorum, AVMlere en çok gidenler yine onlar. Bu aynı şey gibi 'x sineması kapanıyor' diye haber çıkar, herkes isyan eder a... Devamını Gör
AVM savunmak diye bir şey olamaz, diğerleri gibi sadece bir yapı. AVM'ye karşı olunmaz, ağaç kesilmesine karşı olunur, oluşturacağı trafiğe karşı olunur. Zat... Devamını Gör
Vay be vakıfa veriyorsun toprağı, o da kat karşılığında avm ve rezidans diktiriyor. Mükemmel olay.