Görüş Bildir
Haberler
Asıl Adı Hodan Olan Baharın Müjdecisi Kaldirik Otunun Mucizevi Faydaları

Asıl Adı Hodan Olan Baharın Müjdecisi Kaldirik Otunun Mucizevi Faydaları

Özge Tepe
04.10.2022 - 00:37

Hodan, kaldirik, ıspıt başta olmak üzere birçok farklı şekilde adlandırılan kaldirik otu, mucizevi faydaları ile biliniyor. Bu eşsiz bitkiden birçok farklı çeşit yemek yapılabiliyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde Giresun dolaylarında kaldirik kızartması, kaldirik kavurması gibi yemekleri yapılıyor. Bunun yanı sıra kaldirik turşusu da bazı bölgelerde tercih ediliyor. Eşsiz lezzete sahip olan kaldirik, birçok faydayı da beraberinde getiriyor.

Bu içeriğimizde hodan otu veya kaldirik otu hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Hodan Otu (Kaldirik) Nedir?

Hodan Otu (Kaldirik) Nedir?

Hodangiller familyasına ait olan bu bitki, bir yıllık bir tür. Anavatanı Suriye olan kaldirik, Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu'da da yayılmış. Akdeniz rejyonunda da doğallaşmış.

Bölgesel olarak çiçeklerinin rengi değişmekle birlikte Karadeniz bölgesinde mor renklerdedir. Mavi ve beyaz çiçekli olanları da vardır. Hodan otunun tohumundan bugün yağ yapılmaktadır. Aynı zamanda mutfak kullanımları için ve tıbbi kullanımlar için de ekimi gerçekleştirilir.

Genelde taze sebze olarak olmakla birlikte hodan otundan kurutulmuş olarak da faydalanılır. Salatalarda ve garnitür olarak tercih edilmesinin yanı sıra kendisinden tek başına yemekler de yapılabilmektedir.

Hodanın yağından yapılan kapsüller ve kremler birçok amaç için kullanılır. Adet öncesi sendromu, baş ağrısı, baş dönmesi, asabiyet, bulantı, bacaklarda ödem gibi rahatsızlıklar bunlardan bazılarıdır. Aynı zamanda deride kaşıntı, kızarılık, şişlik, kaşınma gibi bazı deri hastalılarında kullanılır.

Kaldirik Otunun Faydaları Nelerdir?

Kaldirik Otunun Faydaları Nelerdir?

Hodan veya kaldirik otu, birçok faydaya sahip bir bitkidir. Kullanım alanının geniş olması yönüyle de dikkat çeker. Kaldirik otunun en yaygın faydaları ise şu şekilde:

  • İçeriğindeki bol kalsiyum ile kemik sağlığını destekler.

  • Kalp ve damar sağlığını faydaları vardır.

  • Tansiyonun normal düzeyde seyretmesine yardımcı olur.

  • İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.

  • Vücutta oluşan ödemle baş etmeye olanak tanır.

  • Balgam ve balgam nedeniyle oluşan öksürükle baş etmeye yardımcı olur.

  • Boğaz ağrılarını azaltır.

  • Yara ve iltihapların hızlı iyileşmesini sağlar.

  • Sinir ve strese bağlı sorunlara çözüm olabilir.

  • Tohumundan elde edilen yağ sivilce, çatlak ve selülit gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.

Bu faydalar herkeste aynı şekilde ortaya çıkmayacağından mutlaka kullanım öncesinde bir uzmana danışmanız önerilir.

Kaldirik Otu Nerede Bulunur?

Kaldirik Otu Nerede Bulunur?

Kaldirik otu Türkiye'nin pek çok yerinde yaygın olarak yetişir. Bu yeşil yapraklı sebzeye yöresine göre ıspıt otu, Hodan otu, neşe otu, sığır dili otu, hejavo, gelezan, çoban çedenesi, ballık, öküz dili, turşu otu, hodan, mavi çiçek, gelezan, goriz, zılbıt, mancar otu, ıspıt, tokluk başı, zulbut, tamara, galdirik, borago isimleri de verilir.

Kaldirik otu daha çok Karadeniz kıyılarında bulunur. Yetiştiği dönemler Şubat aylarından sonradır. Mart, nisan gibi bolca bulunan kaldirik otuna semt pazarlarında rastlayabilirsiniz. Mevsimi dışında ise aktarlardan kurutulmuş olarak bulmak mümkün.

Kaldirik Otu Nasıl Tüketilir?

Kaldirik Otu Nasıl Tüketilir?

Kaldirik otunun kavurması çok fazla tercih edilen bir yemektir. Kavurması için çok az malzemeye ihtiyaç duyulur. Öncesinde kaldiriği çok kısa süre haşlayıp diriliğini kaybettirin ve dikenlerinin ölmesini sağlayın. Daha sonra tavaya yağ ekleyin ve soğanları kavurun. Kavurduğunuz soğanın üzerine doğrayıp haşladığınız kaldiriği ekleyin ve bu şekilde pişirin. Tuz ve baharatları dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Taze hodan otu ile salata da yapabilirsiniz. Haşladığınız kaldiriği salatalarınıza ekleyerek salatalarınızın lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. Aynı zamanda Karadeniz çevresinde kaldirikten kızartma da yapılıyor. Kaldirik kızartması için haşlanmış ve çiçekleri ayrılmış kaldiriğe göz kararı yumurta, mısır unu, soğan, karabiber, sarımsak ve çeşitli baharatları ekleyin. Tavada arkalı önlü kızartın. Bu lezzete de doyum olmuyor ancak kavurmasına göre yağ oranı fazla olacağından faydalarını kaybedeceğini unutmayın.

Bu yemeklerin yanı sıra kaldirikten turşu, sarma gibi yemekler de yapılıyor. Aynı zamanda Karadeniz'e özgü bir yemek olan kaldirik diblesi de bu sebze ile yapılabilen yemekler arasında.

Kaldirik Otunun Zararı Var mı?

Kaldirik Otunun Zararı Var mı?

Kaldirik otunun bilinen herhangi bir zararı yok ancak bazı risk grubundaki bireylerin tüketmesine izin vermilmiyor. Şu gruplardaysanız tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir:

  • Hamileler

  • Emzirenler

  • Kalp ve damar hastalığı olanlar

  • Kronik rahatsızlığı bulunanlar

  • Düzenli ilaç kullananlar

  • Alerjik bünyeye sahip olanlar

Otlar ve bitkisel tedavi yöntemleri bir kişide işe yarasa bile sizde yaramayabilir. Bu nedenle kaldirik otu da dahil olmak üzere hiçbir bitkiyi tedavi amacıyla bir uzmana danışmadan tüketmeyin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
3
3
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Adem Emre

Ordu ilinin coğrafi işaret ürünü