onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Artık Hayat Daha Kolay: Alerjisi Olanlara Hayat Kurtaran İpuçları

Artık Hayat Daha Kolay: Alerjisi Olanlara Hayat Kurtaran İpuçları

22.09.2021 - 08:45

Alerjisi olanlar için sadece alerji mevsimi olarak kabul edilen bahar ayları değil, tüm yıl zorluklarla geçiyor. Modern zamanların ve şehir yaşamının getirisi olan alerjiler, her zaman sağlığımızı çok ciddi şekilde tehdit etmese de yaşam kalitemizi oldukça düşürebiliyor. Neyse ki alerjik bünyeye sahip insanlar yapacakları ufak değişikliklerle yaşam kalitelerini artırabilir. Gelin, bu değişikliklere birlikte göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Tüm testlerinizi yaptırın.

1. Tüm testlerinizi yaptırın.

Öncelikle alerjinizin olup olmadığından ve eğer varsa tam olarak nelere alerjinizin olduğundan kesinlikle emin olun. Alerjik bünyeye sahip olan insanların, alerji sahibi oldukları şeyler zaman içerisinde değişebildiği gibi, alerjen değerleri de yükselip alçalabiliyor. Gerekli tüm testlerinizi yaptırın ve mutlaka bir doktora görünün. Alerjiler her bünyede farklı şikayetlere sebebiyet verebilir, başka sağlık sorunlarını gizleyebilir ve uzun vadede başka sağlık sorunlarına da yol açabilir. Semptom ve şikayetleriniz her neyse, sebebini anlamak için mutlaka bir uzmandan tıbbi yardım almalısınız.

2. Düzenli ilaç kullanın.

2. Düzenli ilaç kullanın.

Antihistaminik ilaçlar alerji ile mücadelede en büyük dostlarınız. Antihistaminikler, klasik alerjik rinit -saman nezlesi- semptomlarının yanı sıra, deride döküntü ve kaşıntı gibi diğer semptomlarla mücadelede de kullanılıyor. Kimi antihistaminik ilaçlar yapıları itibariyle halsizlik ve uyuklama gibi yan etkiler gösterdiğinden birçok insan bu ilaçları kullanmak istemiyor. Böyle durumlarda doktorunuza danışabilir, ilaç aldığınız saatleri veya ilaç takviminizi değiştirebilirsiniz. Hatta ilacınızı tamamen değiştirebilir ve yeni nesil ilaçlardan kullanabilirsiniz. İlaç seçimini işin uzmanına bırakın ve her zaman doktorunuzun verdiği ilaçları kullanın.

3. Burun spreyi kullanın.

3. Burun spreyi kullanın.

Salin nazal spreyler, burun kanallarınızı polenlerden ve alerjenlerden arındırarak alerji semptomlarını yok etmenizi sağlar. Antihistaminik ilaç kullanmak istemeyen birçok kişi, alerji şikayetlerine bu şekilde çözüm bulabiliyor. Kortikosteroid içeren nazal spreyler ise, burnunuzdaki kaşıntıyı ve akıntıyı giderir. Hangi spreyin size uygun olduğunu doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz. Eğer şikayetleriniz çoğunlukla akıntı ve nazal problemler ise burun spreyleri şikayetlerinize çözüm olabilir. Herhangi bir nedenle nazal sprey kullanmak istemiyorsanız tuzlu suyu da deneyebilirsiniz. Tuzlu suyla gargara yapmak, klasik bir alerji semptomu olan boğazda kaşınma veya boğazda yanma gibi şikayetlerinize iyi gelebilir.

4. Fazlalıklardan ve alerjen yuvası eşyalardan kurtulun.

4. Fazlalıklardan ve alerjen yuvası eşyalardan kurtulun.

Gerekli olan tüm testleri yaptırıp nelere alerjiniz olduğuna emin olduktan sonra atabileceğiniz bazı adımlar var. Hayatınızda ve evinizde yapacağınız küçük değişiklikler yaşam kalitenizi oldukça yükseltebilir. İstiflenmiş kutular ve kenara atılmış kıyafetler toz, küf ve benzeri diğer alerjenleri barındırabilir ve alerjilerinizi tetikleyebilir. Bunun dışında halı ve kilimler tozu ve alerjen maddeleri hapsedip sizi sürekli zor durumda bırakabilir. Taş zemin, parke ve parke benzeri zeminler şikayetlerinizi azaltır. Duvar köşelerinde ve kanepe arkalarında duran fazla halılardan ve kilimlerden kurtulun ve bundan sonra da mümkün olduğunca evi halı ve kilimlerle doldurmamaya çalışın.

5. Parfümlü çamaşır deterjanlarından ve yumuşatıcılardan uzak durun.

5. Parfümlü çamaşır deterjanlarından ve yumuşatıcılardan uzak durun.

Eğer alerjik bir bünyeye sahipseniz, temizlik ürünlerinin içinde bulunan parfümler ve koku oluşturması için kullanılan kimyasallar semptomlarınızı tetikleyebilir. Özellikle yumuşatıcılardan uzak durarak, parfümsüz ve doğal deterjanlar kullanmaya özen gösterin. Kullandığınız deterjan veya temizlik ürünü ne olursa olsun, yıkanan kıyafetlerinizin iyice durulandığından emin olun. Zira yeterince durulanmayan çamaşırların üzerinde kalan deterjan veya temizlik ürünü partikülleri bazı bünyelerde kaşıntı, döküntü gibi deri problemlerine yol açabiliyor. Eğer bütçeniz buna uygunsa alerji programı bulunan yeni nesil çamaşır makinelerini de kullanabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Süpürge ve genel toz temizliğini sıklaştırın.

6. Süpürge ve genel toz temizliğini sıklaştırın.

Birçok alerjik bünyeye sahip insan, toz ve içinde bulunan akarlardan aşırı derecede etkileniyor. Gözle görülemeyen ve temiz gibi gözüken ortamlarda bile bulunan bu akarlar alerjen kişiler için özellikle de alerji mevsiminde tam bir baş belasına dönüşebiliyor. Süpürge ve genel toz temizliği sıklığını artırın ve süpürgeniz eğer torbalıysa torbayı, su bazlıysa suyunu sık sık değiştirin. Elektrikli süpürgenizin HEPA filtresi varsa bu filtre alerjenlerle mücadelede daha verimli olabilir. Haftada iki kez ya da en azından haftada bir kez tüm evi elektrikli süpürgeyle süpürün. Alerjiniz hangi gruba dahil olursa olsun sık sık yapacağınız toz temizliği sizi büyük ölçüde rahatlatır. Banyonuzu da sık sık temizleyerek, nem ve küf oluşumunu engelleyin. Fazla temizlikten kimseye hiçbir zarar gelmez!

7. Polenlerden uzak durun.

7. Polenlerden uzak durun.

Evet; söylemesi kolay biliyoruz. Bahar ayları insanların en çok dışarıda gezmekten keyif aldığı, havanın ne çok sıcak ne de çok soğuk olduğu ve herkesin tüm vaktini dışarıda geçirmek istediği aylar. Bahar ayları birçok insan için sıcak hava ve güzel çiçekler gibi pozitif şeylerin habercisi olsa da kimileri için de alerji sezonunun habercisi olduğundan alerjik bünyeler için kabus ayları başlıyor. 

Teknoloji ve bilgi çağında yaşadığımız şu günlerde hava durumu ve rüzgar durumunun yanında havadaki polen sayısını dahi öğrenebilirsiniz. Alerji mevsiminde polen sayısının yüksek olduğu günlerde mümkün olduğunca ve işiniz elverdiğince evde kalın. Özellikle de rüzgarlı havalarda gerekli olmadıkça dışarı çıkmamaya çalışın. Zira rüzgar polenleri çok uzak mesafelere kadar taşıyabiliyor. Bunun yanında sıcak havalarda camları açmak yerine klima kullanmaya çalışırsanız, evde kaldığınız günlerde polenleri de içeri davet etmemiş olursunuz.

8. Evinize bir hava temizleme cihazı alın.

8. Evinize bir hava temizleme cihazı alın.

Hava temizleme cihazı ya da diğer adıyla nem alma cihazları gelişen teknolojiyle birlikte havayı yüzde 99'a varan bir oranla temizleyebiliyor. Bulunduğunuz ortamı, evde ya da iş yerinde en çok vakit geçirdiğiniz ortamları özellikle de uyuduğunuz odayı bu cihazlarla istenmeyen alerjenlerden arındırabilirsiniz. Cihaz hem nefes almanızı kolaylaştırır, hem de toz ve küflerden alerjisi tetiklenen kişilerin şikayetlerini en aza indirir. Hava temizleme cihazı bir alerjik bünyenin yapacağı en iyi yatırımlardan biri olabilir!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bunlara da bakabilirsin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
2
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın