Görüş Bildir
Haberler
AP'de Davutoğlu'ndan HDP'li Kürkçü'ye 'İngilizce Soru ve Gerilla' Tepkisi

AP'de Davutoğlu'ndan HDP'li Kürkçü'ye 'İngilizce Soru ve Gerilla' Tepkisi

ATKN
19.04.2016 - 15:41

HDP'li Ertuğrul Kürkçü, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi oturumunda söz aldı ve konuşma yapan Başbakan Davutoğlu'na soru sordu. Kürkçü, ABD ve AB'den yapılan uyarıları hatırlatarak 'Siz hâlâ Türkiye'nin Suriye'den kaçan mülteciler için de güvenli bir ülke olduğunu düşünüyor musunuz?' dedi. Soruyu İngilizce soran Kürkçü'ye tepki gösteren Başbakan Davutoğlu, 'Sayın Kürkçü’nün Türk Başbakanı’na Türkçe hitap etmesini beklerdim' dedi.

Davutoğlu ayrıca Kürkçü'nün 'gerilla' ifadesine tepki göstererek 'Sayın Kürkçü Cizre'de, Silopi'de yaşıyor olsaydı, PKK teröristlerinin kazdığı çukurların yanından geçerek okula giden bir çocuğu olsaydı, Kızılay'da otobüs bekleyen sıradan insanlardan biri onun akrabası olsaydı, herhalde PKK'ya gerilla değil, 'alçak bir terör örgütü' derdi' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde bir konuşma yaptı ve ardından soruları yanıtladı.

HDP'li Ertuğrul Kürkçü de söz aldı ve İngilizce konuşarak, Başbakan Davutoğlu'na 'Suriye'den gelen mülteciler için Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu düşünüyor musunuz? Kürt sorununu ve Suriye'deki çatışmaları sonlandırmak için savaştan başka bir çözümünüz var mı?' sorusunu yöneltti.

Başbakan Davutoğlu, sorusunun başında PKK'lılar için 'gerilla' ifadesini kullanan Kürkçü'ye tepki gösterdi ve şunları söyledi:

'Sayın Kürkçü’nün çalışma gününün Türkçe olarak belirlendiği bugünde Türk Başbakanı’na Türkçe hitap etmesini beklerdim.

'Türkçe düşünüp anlamayı bilseydiniz soruların cevabını bulabilirdiniz'

'Türkçe düşünüp anlamayı bilseydiniz soruların cevabını bulabilirdiniz'

Şimdi Sayın Kürkçü, Cizre'de Silopi'de yaşıyor olsaydı, Çocuğunuz mayınla döşenmiş sokaklardan okula gitseydi, bir yakını 10 teröristin roketin atıldığı Cizre, Silopi hastanesinde çalışıyor olsaydı, bir akrabası Kızılay'da yürürken canına kastedilen insanlardan biri onun akrabası olsaydı, herhalde 'gerilla' değil, 'alçak terör örgütü' derdi.

'Bu mücadele siz isteseniz de istemeseniz de her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kendini güvenli hissedene kadar devam edecek'

'Bu mücadele siz isteseniz de istemeseniz de her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kendini güvenli hissedene kadar devam edecek'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ben yüzde 49.5 oy alan bir başbakanım. Kim yaparsa yapsın, ister DEAŞ, ister PKK, ister DHKP/C... Sokaklara mayın döşerse, çatılara keskin nişancılar yerleştirirse, bomba yüklü arabalarla vatandaşlarımın üzerine saldırırsa onu durdurmak benim asli görevimdir ve bu mücadele siz isteseniz de istemeseniz de her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kendini güvenli hissedene kadar devam edecektir.

Her vatandaşım özgür ve güvende olana kadar ve kamu düzeni sağlanana kadar bu operasyonlar sürecektir.

Türkçe düşünüp anlamayı bilseydiniz soruların cevabını bulabilirdiniz.'

Ertuğrul Kürkçü: 'Başbakanın sorularıma verecek cevabı yoktu'

Ertuğrul Kürkçü: 'Başbakanın sorularıma verecek cevabı yoktu'

Ertuğrul Kürkçü, Başbakan Davutoğlu'na Twitter hesabından yanıt verdi. Kürkçü'nün açıklamaları şöyle:

AKPM'nin iki resmi dili var: Fransızca ve İngilizce. Eğer Türkçe resmi dil olsaydı elbette Türkçe konuşmayı tercih ederdim. 2015'ten itibaren AKPM parlamenter meclisinde, Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Rusça, İspanyolca ve Yunanca'nın yanında Türkçe çeviri de sunuluyor.

Ancak toplantı kayıtları, yazışmalar, başvurular, açıklamalar, internet yayını ve sosyal medya yayınları resmi dillerde yapılıyor. Resmi dillerde yapılmayan konuşmalar resmi kayıtlara çevirmenlerin dile hakimiyeti ne ve çeviri hızına hızına bağlı olarak geçiyor. Muhataplarınıza düşüncenizi aracısız anlatmak yerine, ister istemez fikrinizi aşındıran bir çeviriye bağlı kalmakta ısrar anlamsız.

AKPM'de Türkiye kamuoyuna değil, düşüncelerimizi bize hak vermesini beklediğimiz başka halkların temsilcilerine sesleniyoruz. İngilizce mesajım, yüzde 99'u İngilizce. konuşan AKPM üyelerine aracısız ulaştı ve kayıtlara kendi sözcüklerimle geçti. Herkes dediğimi anladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakanın sorularıma verecek cevabı yoktu. AKPM'ye seslenmek yerine iç piyasaya 'Türkçe konuş' mugalatasını sundu ve AKPM'de kaybetti. Sorum basitti: 'Kürt sorunun çözümü için savaştan başka bir yol düşünüyor musunuz.' O, 'Son terörist temizleninceye kadar hayır' dedi. AKPM çoğunluğu gözünde, Türkiye'de milliyetçi kampanya gaz vermek için barışa yaslanan bir lider olmaktansa bir savaş ağası konumuna düştü.

Davamızı anlatmaya devam edeceğiz, Türke Türkçe, Kürde Kürtçe Avrupalılar'a anladıkları dilde. Anlayan anladı. Mugalata boşuna.

Eski AKPM başkanı Mignon, AKP'nin izleyici sıralarını amigolarla doldurup tezahürat yaptırmasını kınadı ve elbette alkışlandı. Eski Türkiye raportörü Durieu da protestoya katıldı: 'Hayatımda böyle şey görmedim.'

Ajanslar, Twitter ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hasomotikom

şuraya bak Başbaka'nın alehine bi durum olsaydı burada ez az 30 tane yorum olurdu

Erdi Çokgez

işte buna da çok kızıyorum haklısın