Görüş Bildir
Haberler
Amerikalı Profesörden Yunanistan'a İlginç Öneri: 'Türkiye'ye Katılın'

Amerikalı Profesörden Yunanistan'a İlginç Öneri: 'Türkiye'ye Katılın'

Onedio Medya
09.07.2015 - 23:02 Son Güncelleme: 10.07.2015 - 10:00
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yunanistan Euro Grubu'na yeni ekonomik reform programını sundu. Kararı pazar günü Brüksel'de bir araya gelecek AB liderleri verecek. Öte yandan Yunanistan'ın durumuyla ilgili yeni ve ilginç bir çözüm önerisi de ABD'li Hukuk Profesörü Tom Ginsburg'dan geldi; Yunanistan ve Türkiye birleşsin.

Yunanistan’ın mevcut şartlar altında pek çaresinin kalmadığını düşünen Chicago Üniversitesi Hukuk Profesörü Tom Ginsburg Huffington Post'ta yer alan yazısında yeni bir fikir ortaya attı ve 'Yunanistan Türkiye’ye katılsın' dedi.

İşte Ginsburg'un o ilginç yazısı;

Yunanistan kalmalı mı yoksa gitmeli mi? Ülke, geçen hafta yapılan referandumla kreditörleri elinin tersiyle itmiş oldu. Peki şimdi ne olacak?

Yunan hükümeti kreditörleri AB’den ayrılmakla tehdit ederken, Euro Bölgesi sert ekonomik yaptırımlarında ısrarcı. İlerisi için ne olacağını kimse kestiremezken, herkesin ortak olduğu tek bir fikir var; o da Grexit’in çok zor ve çirkin bir süreç olacağı.

Peki Yunanistan’ın opsiyonları neler? Pek bir opsiyon olduğunu düşünmüyorum o yüzden buyurun size radikal bir teklif; Yunanistan Türkiye’ye katılsın.

İki ülkenin birbiriyle kısa bir tarihi yok tabii ki. Eski zamanlarda Yunanistan kolonilerinden birisi İstanbul’un ta kendisi. Daha yakına gelirsek, Yunanistan’ın Osmanlı’dan ayrılış tarihi 1821. O zamandan bu yana iki ülke dört savaş geçirdi, savaşlar bittikten sonraysa ülke insanları birbirlerini çok önemsemeyerek hayatlarına devam ettiler.

Aslında bu fikir sanıldığından daha az fantastik. Yunanistan eurodan ayrılıp dengeli görünen Türk Lirası kullanmaya başlayabilir. İki ülke birlikte federasyon kurup ekonomi ve maliye politikasını Ankara kontrol eder, sosyal politikayıysa Atina.

Türkiye’nin ekonomisi de son yıllarda dünyanın sayılı olumlu sinyal verenlerinden. Ülkenin borcu da kontrol edilebilir durumda. Hatta Türkiye Yunanistan’ın borcunu tek seferde kapatsa bile İngiltere ve Fransa’dan aşağıda bir borç oranı olur. Turkiye’nin ekonomisi zaten Avrupa Birliği’ne çok bağlı ve tüm anlaşmalarda Avrupa Birliği ile birlikte hareket ediyor. O yüzden Yunanistan halkı da hayatlarını değişmemiş gibi hatta mali anlamda daha rahat olarak yaşayabilir.

Bu birliktelik Kıbrıs sorununu ortadan kaldıracağı gibi baklava ve dolmanın kime ait olduğuyla ilgili kavgaları da sona erdirir.

Yunanistan yeni reform programını sundu

Yunanistan yeni reform programını sundu

Ginsburg'ün ilginç önerisi bir yana, her geçen saniye aleyhine işleyen Yunanistan'ın üçüncü kurtarma paketini alabilmesi için gün sonuna kadar yeni öneriler sunması gerekiyordu. Beklenen haber Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem'in sözcüsü Michel Reijns'den geldi. 

Reijns, Yunanistan'ın yeni reform planı ve önerilerini teslim aldıklarını açıkladı.

Önerilerin içeriğine ilişkin ise şimdilik bir açıklama yapılmadı. Ancak ilerleyen saatlerde detayların netleşmesi bekleniyor.

Yeni programın vergi artışları ve emekli maaşlarındaki değişiklikleri içerdiği tahmin ediliyor.

Sunulan yeni önerileri görüşmek üzere Euro Bölgesi Maliye Bakanları da Cumartesi günü bir araya gelecek. Pazar günü de AB zirvesi toplanacak.

Paketle birlikte Yunanistan'ın yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için 12 milyar euroluk gelir sağlaması gerekiyor.

Atina dün Euro Bölgesi kurtarma fonunun üç yıllığına uzatılmasını talep etmiş ve kreditörlerin istediği bazı reformları Pazartesi gününden itibaren yapma taahhüdünde bulunmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bankalar yine açılmıyor

Bankalar yine açılmıyor

Ayrıca Yunanistan hükümeti bugün açılması beklenen bankaların 13 Temmuz'a dek kapalı olacağını ve Pazartesi gününe kadar nakit para çekiminin günlük 60 euro ile sınırlı kalacağını duyurdu.

Yunanistan bankaları üzerindeki kısıtlamalar, 28 Haziran'da borç görüşmelerinde çıkmaza girilmesi ardından bankalara akın olması üzerine başlatılmıştı.

Draghi: "Yunanistan için çözüm bu kez çok zor"

Draghi: "Yunanistan için çözüm bu kez çok zor"

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Yunanistan krizine çözüm bulmanın bu defa çok zor olduğunu söyledi.

Dün İtalyan gazetecilerin Yunanistan krizine ilişkin sorularını yanıtlayan Draghi 'Bilmiyorum. Bu kez çok zor' diye konuştu. Draghi'nin açıklamasından saatler sonra AMB, Yunan bankalarına sağladığı likidite yardımını sabit bıraktı.

Draghi'nin bu açıklamalarının, Euro Bölgesi yetkililerinin karşılaştığı açmazı gözler önüne serdiği belirtiliyor. 

AMB'nin siyasi tarafta bir gelişme yaşanmadan, likidite miktarını artırmak istemediği de belirtiliyor.

FortuneBBC Türkçe ve Sputnik

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
10
7
2
2
2
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam