Almanya'dan Gelin Geldiği Düşünülen ve Danimarka'da Bulunan 3400 Yıllık Egtved Kızı
Danimarka'da 1921 yılında keşfedilen ve "Egtved Kızı" olarak anılan genç kızın hayatı, yeni yapılan bilimsel araştırmalarla biraz daha aydınlandı.
Analizler Egtved Kızı’nın Güney Almanya'nın Kara Ormanları'ndan geldiğini gösteriyor.
Egtved Kızı'nın mezarı, bir bataklık tümülüsü içinde bulunmuştu.
16-18 yaşları arasında olduğu tahmin edilen kızın yanı sıra, meşe tabutta 5-6 yaşlarında bir çocuğun yakılmış kalıntıları da vardı. Mezarın asidik ve oksijensiz yapısı sayesinde kızın kemikleri kaybolmuş olsa da saçı, tırnakları ve kıyafetleri korunmuş durumdaydı.
Egtved Kızı, yün bir etek giyiyordu ve eteğinde büyük, spiral desenli bir bronz disk taşıyordu.
Bu tür giysiler ve semboller, Bronz Çağı figürinlerinde de görüldüğü üzere, döneminin İskandinav güneş kültü ile ilişkilendiriliyor. Bu da onun bir tür rahibe olabileceğini gösteriyor.
Kıyafet, saç ve dişlerde yapılan izotop analizleri ile kızın kökeni ve yaşamı incelendi.
Bu incelemeler, Egtved Kızı'nın gençlik yıllarını Almanya'nın Kara Ormanlarında geçirdiğini ve son iki yılı içerisinde muhtemelen uzun mesafeli seyahatler yaptığını gösteriyor.
Strontium izotopları, farklı coğrafyalarda farklı oranlarda bulunur ve bu izotoplar, bitkiler ve hayvanlar aracılığıyla yerel popülasyona geçer.
Bu sayede Egtved Kızı'nın yün eteğinin ve saçının izotop oranları, onun Almanya kökenli olduğunu ve Danimarka'ya muhtemelen bir göçmen veya gezgin olarak geldiğini gösteriyor.
Egtved Kızı'nın kafa derisi, saçları ve giysileri oldukça iyi korunmuş durumdadır.
Yanında gömülmüş olan çocuğun da aynı şekilde uzun süreli seyahatler yapmış olabileceği düşünülüyor.
Uzun mesafeleri hızlı bir şekilde katettiği düşünülen Egtved Kızı’nın tekne kullanarak seyahat ettiği düşünülmektedir.
Bu bilgiler, o dönemde Danimarka ve Güney Almanya'nın önemli merkezler olduğu göz önünde bulundurulduğunda daha da ilginç hale geliyor.
Egtved Kızı'nın büyük olasılıkla stratejik bir evlilik yaparak Danimarkalı bir kabile şefiyle evlendirilmiş olabileceği düşünülüyor.
Bu araştırma, Bronz Çağı'ndaki toplulukların sadece yakın çevreleriyle değil, uzak mesafelerle de bağlantılarının olabileceğini gözler önüne seriyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın