Akil Heyetinden Kimlerin Üzeri Çizilecek?
Bugün Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti ile yapacağı toplantı, İmralı için oluşturulacak yeni heyetler bakımından önemli. Ancak hem 'akillerin' hükümete bakışı, hem de hükümetin 'akillere' bakışı bir yıl öncesinden farklı. Hükümetin bazı isimlerin üzerini çizeceği belirtiliyor.
İstanbul da Dolmabahçe'de bugün kritik bir toplantı var. Saat 12'de başlayacak toplantı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun isteği üzerine 'Akil İnsanlar Heyeti' ile yapılacak. Geçen hafta Başbakanlıktan akillere bir davetiye gönderildi ve Başbakan sizinle tanışmak ve süreci değerlendirmek istiyor denildi. Ancak ne akillerin hükümete ne de hükümetin akillere bakışı bir yıl öncesi gibi değil. Hatta bazı isimlerin hükümet cephesinden üzerinin çizildiği belirtiliyor.
Kobani eylemleri ile riske giren çözüm süreci konusunda hükümet tekrardan bir kamuoyu yaratmak niyetinde. Bunun için de akil insanları tekrar devreye sokmak ve İmralı ile görüşmelerde bir dizi yeni mekanizma kurmak istiyor.
Önce akiller cephesindeki son duruma bakalım:
- Akil İnsanlar Heyeti ilk çalışmalarını yaptıktan sonra dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan a bir rapor sundular. Ancak bu raporun kağıt üzerinde kaldığını düşünen pek çok isim var. Zaten hükümetin Kürtleri ve kamuoyunu oyalamak için kendilerini kullandığını düyünen üç isim, Baskın Oran, Murat Belge ve Kürşat Bumin heyetten çekildi.
AKİLLERDE BÖLÜNME VAR
Geriye kalan 60 isim de çözüm süreci konusunda şu anda aynı fikirde değil. Özellikle Kobani eylemleri ve hükümetin olaya yaklaşımı akiller arasında ciddi bir kırılmaya yol açtı. Bir kısmı Kürt tarafının masada olmasından dolayı heyette 'ilk günlerdeki kadar heyecanlı olmasa da' yer almayı sürdürüyor.
Diğer yandan 24 isim geçen hafta Can Pakerin çağrısıyla toplantı yaptı. Hükümet bu toplantıdan memnun. Toplantıya katılan isimler hükümete yakın cephe olarak nitelendiriliyor. Zaten toplantı daveti akiller içinden sadece 30 kişiye gönderildi.
Akiller arasında üç cepheli bir bölünmeden bahsediliyor. Birinci kesim; hükümete yakın isimler. İkinci kesim; doğrudan hükümeti eleştirenler ve Kürt tarafı masada olduğu için hala heyette yer alanlar. Üçüncü kesim ise; hükümete güvenmese de tepkisini açıkça dile getirmeyenler.
HÜKÜMETİN BAKIŞI DA DEĞİŞTİ
Peki hükümetin şu anda akillere yaklaşımı nasıl? Bir yılda hükümette değişen durum da şöyle özetlenebilir:
- Başbakan Davutoğlu bu toplantıyı akillerle tanışmak için düzenliyor. Ancak özellikle açıktan hükümeti eleştiren bazı isimlerin davet edilmediği iddia ediliyor. Toplantı bu elemede kimlerin dışarıda kaldığını gösterecek.
BAZI AKİLLERİN ÜZERİ ÇİZİLDİ
Davutoğlu, bazı akil isimlerin daha önceki pozisyonlarının bugün değiştiğini söyledi. Pozisyondan kastını açıklamadı ama bazı isimlerin, iktidar nezdinde artık akil sayılmayacağını söylemek mümkün.
Başbakan'ın Geçen hafta biz talep etmeden akil insanların toplanması mutluluk verici açıklaması da yine dikkat çekti. Toplantıyı yapanlar, diğer akil isimlerin çoğu tarafından açıkça yandaş olarak nitelendiriliyor.
MEDYA YÖNETİCİLERİ İMRALI YOLCUSU MU?
Hükümet kulislerinden gelen bilgilere göre, HDPnin de talebiyle İmralı ile müzakerelerde yeni mekanizmalar kurulacak. MİT, HDP heyeti ve Mehmet Öcalan dışında İmralı ile doğrudan temas için 30-35 kişilik bir 'müzakere heyeti' veya üçüncü göz oluşturulacak.
İşte akillerin toplanmasının asıl nedeni de bu. Kurulacak gruplarda akil insanlar, AK Parti ve HDPden temsilciler yer alacak. Ve tüm ekip 30-35 kişiyi aşmayacak. Yani 60 kişilik Akil İnsanlar heyetinin yarısı hükümet tarafından deyim yerindeyse akillikten elenecek. Burada tartışma kimlerin seçileceği?
Kurulacak grupların ise 'akademisyenler', 'hukukçular', 'siyasiler', 'gazeteciler' ve 'medya yöneticileri' olacağı söyleniyor. Özellikle 'medya yöneticileri' dikkat çekici. Çünkü gazetecilerin dışında böyle bir grubun oluşturulup İmralı'ya gitmesi önemli.
DHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!