Görüş Bildir
Haberler
Akciğer Kanseri Riskini En Aza İndirebilmek İçin Uygulamanız Gereken 15 Önemli Tavsiye

Akciğer Kanseri Riskini En Aza İndirebilmek İçin Uygulamanız Gereken 15 Önemli Tavsiye

Şehrin kirli havası, sigara, hareketsiz yaşam... Yaşadığımız sürece neredeyse her şey bir risk faktörü içeriyor. Peki bu riski en aza indirmek için neler yapabiliriz?

Not: Herhangi bir olumsuz sağlık durumuna karşı, uygulamadan önce mutlaka uzmana danışın.

1. Sigarayı bırakın

1. Sigarayı bırakın

Amerikan Kanser Derneğinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre sigaranın akciğer kanseri üzerine etkisi %80 oranında.

2. Aile öykünüzü öğrenin.

Birçok akciğer kanseri vakası yaşam tarzı ile ilgili olsa da hastalık için diğer predispozan faktörler vardır. Genetik mutasyonlar akciğer kanseri riskinizi artırabilir. Bu nedenle ailenizin sağlık öyküsünün doğru bir şekilde hesaplandığından emin olun ve ailenizden birine akciğer kanseri teşhisi konmuşsa, önleyici taramaları doktorunuzla görüşün.

3. Takviye için uzmana danışın.

3. Takviye için uzmana danışın.

Akciğer kanseri ile ilgili şüpheleriniz varsa uzmana danışarak bazı takviyeleri alabilirsiniz. Journal of Clinical Oncology'de yayınlanan araştırma, B6 ve B12 takviyelerinin erkeklerde akciğer kanseri riskini artırabileceğini göstermektedir.

4. Beta kroten tüketin.

Tatlı patates ve kavun gibi portakal renkli yiyeceklerde bulunan bir antioksidan pigment olan beta-karotenin, Epidemiyoloji Annals dergisinde yayınlanan bir çalışmada akciğer kanseri gelişiminin azaltabileceği görülmüştür.

5. Her gün bir elma tüketin.

Journal Journal Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışma, elmadaki flavonoid bir antioksidant olan quercetin'in akciğer kanseri hücrelerinin büyümesini azaltmada etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

6. Yemeklerinizde kırmızı soğan kullanıyor musunuz?

İster bir burgerin içinde ister salatalarınızda olsun kırmızı soğan her lokma ile akciğer kanseri riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Bunun nedeni elmada da bulunan quercetin içeriğine sahip olması.

7. Kokulu mumlar akciğerlerinize zarar verebilir!

South Carolina State University'de yapılan araştırmalar, parafin bazlı mumların iç mekan hava kirliliğine katkıda bulunduğunu ve her defasında akciğer kanseri gelişme riskinizi artırdığını ileri sürmektedir.

8. Tarım ilaçları konusunda dikkatli olun.

Pestisitlerdeki uçucu yapısal bileşikler, akciğer kanserine ve diğer tip solunum sağlığı sorunlarına neden olabilmektedir.

9. Ürünlerin geldiği topraklar test ediliyor mu?

9. Ürünlerin geldiği topraklar test ediliyor mu?

Kirlenmiş toprakta bulunan radon ve arsenik gibi maddelere maruz kalmak, akciğer kanseri riskindeki artışla ilişkili olabilir.

10. Koruyucu giysiler giyin.

Eğer işiniz gereği radyasyona maruz kalıyorsanız uygun koruyucu giysiler giydiğinizden emin olmanız gelecekte sizi akciğer kanserinden koruyabilir. Pilotlar, nükleer santral çalışanları, radyoloji teknisyenleri ve bazı askeri mensuplar düzenli olarak radyasyona maruz kalıyorlar ancak uygun önlemler alınması akciğer kanseri tanısı riskinizi azaltabilir.

11. Oda spreyleri güzel kokabilir ama akciğerleriniz için pek de faydalı değildir.

Eviniz mükemmel kokmuyor olabilir ancak oda spreyleri sadece solunum sağlığınız için risk teşkil etmez. Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden yapılan araştırmalar, birçok oda spreyinde bulunan kimyasal maddelerin akciğer sağlığı üzerinde zararlı bir etkisi olabileceğini ve birçok spreyi içerisindeki uçucu organik bilesimlerin akciğer kanseri riskinize katkıda bulunabileceğini ortaya koymaktadır.

12. Boya yaparken dikkatli olun.

Akciğer kanserine neden olabilen boya kokusu ile dolu bir odada zaman geçirmek, kısa dönemde solunum sorunlarına neden olabilir.

13. Testten geçirilip onaylanmış suları tüketin.

Yeterli miktarda su içmek sağlıklı bir yaşam tarzının vazgeçilmez bir bileşenidir ancak suyunuzda gizlenen şey uzun vadede size zarar verebilir. Akciğer kanserine neden olabilen radon, kuyu suyunda sık görülen kirletici bir maddedir, bu yüzden su kaynağınızın test edildiğinden emin olun.

14. Naftalinleri çöpe atın.

14. Naftalinleri çöpe atın.

Güvelerin dolaplarınızda oluşmasını engellemek, sağlığınızı riske atmanıza sebep olmamalı. Naftalin akciğerlere zarar verebilecek uçucu organik bilesimleri içermektedir. Zaten satışı yasaklanan naftalinlerin yerine sedir, karanfil ve tarçın kullanabilirsiniz.

15. Beslenmeye dikkat!

15. Beslenmeye dikkat!
  • Journal of Pharmacopuncture dergisinde yayınlanan 2015 tarihli bir araştırmaya göre, kapsaisin, akciğer kanseri olan hayvanlarda kanserle mücadelede büyük bir etkiye sahipti.

  • Avrupa Solunum İncelemesinde yayınlanan araştırma, baklagil tüketiminin, sigara kullanan bireylerde bile düşük akciğer kanseri riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

  • Kapari,akciğer kanseri ile mücadele eden kuersetini oldukça yüksek miktarda içermektedir. (100 gram kapari için 173 miligram)

  • Japonya'daki Kochi Tıp Okulu'nda bitter çikolata üzerinde yapılan bir araştırmada, bitter çikolatanın akciğer kanseri hücrelerinin ölümüne bağlı bir antioksidan pigment olan resveratrol içerdiğini bulgulamıştır.

  • Kiraz, her ikisi de kanser önleyici özelliklere sahip olduğu gösterilen quercetin ve C vitamini ile yüklüdür.

BONUS: Düzenli tetkik yaptırmayı unutmayın.

Ara ara şehrin kirli havasından çıkıp temiz havada spor yapmak ve doktor kontrolünü aksatmamak önemli.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
10
5
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

teşekkürler.