onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Afyonkarahisar'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Afyonkarahisar'da Ne Yenir?

Afyonkarahisar'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Afyonkarahisar'da Ne Yenir?

Elif Ateş
21.10.2021 - 10:46

Afyonkarahisar, Ege Bölgesi'nin İç Batı bölümünde bulunur. Şehrin doğusunda kalan bölümü İç Anadolu özellikleri gösterirken, güneybatısında kalan ufak bir yerde Akdeniz özellikle gösterir. Doğusunda Konya, batısında Uşak, güneyinde Burdur, güneybatısında Denizli, güneydoğusunda Isparta ve kuzeyinde Eskişehir illeri bulunur. Afyonkarahisar, birçok yolun kesiştiği aynı zamanda bölgelerin birbirine bağlandığı bir konumdadır. Bu şehir, halk arasında Afyon olarak da bilinmektedir. Mermercilik ve gıda sektöründe dünyaya adını duyurmuş bir şehirdir. Ayrıca Türkiye'nin Termal Turizm Alanı olarak ilan edilmiştir. Peki, Afyonkarahisar'da gezilecek yerler nerelerdir? Afyonkarahisar'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Afyonkarahisar'ın tarihi M.Ö 3000 yılına kadar uzanmaktadır. Kentte ilk egemenlik kuranların Hatitler olduğu bilinmektedir. M.Ö 2000'nin ortalarına doğru ise bölgeye Hititler hakim olmuştur. M.Ö 1000 yıllarda Frigler  bölgeye gelmiş ve şehrin simgesi olan kaleye, Akronium adını vermişlerdir. Bu isim daha sonradan kent içinde kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra bölgeye Persler ve Roma İmparatorluğu ele geçirmiştir. Romalılar döneminde şehir, Akroenos adıyla anılmıştır. Türk egemenliğine girmesi ise 12.yy'ın sonlarına doğrudur. 1275 yılında  Ataoğulları Beyliği döneminde şehir başkent olmuştur. 1429 tarihinden sonra  Osmanlı'nın topraklarına katılmıştır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Afyonkarahisar'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Afyonkarahisar'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Afyonkarahisar'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Afyon Buzluk Mağarası: Afyon'da yaz aylarının vazgeçilmez yerlerinden olan Buzluk Mağarası, üç kademeden oluşmaktadır. İlk kademeden, son kademeye doğru inildikçe soğukluk artmaktadır.

  • Eber Gölü: Türkiye'nin en büyük 12. gölüdür. Ayrıca göl, 1. dereceden Tabiat Sit alanı olarak kabul edilmiştir. Birçok hayvana ve bitkiye de sahipliği yapmaktadır.

  • Afyonkarahisar Kalesi: Hitit İmparatoru tarafından yaptırılan kale, günümüze kadar gelmeyi başarmış bir yapıdır. Bu kale; Frig, Roma, Bizans ve daha birçok uygarlığa tanıklık etmiştir.

  • İscehisar Peri Bacaları: Afyon'un jeolojik güzellerinden biridir. Özellikle peri bacalarının bulunduğu yerde görülmesi gereken birçok tarihi kalıntı vardır.

  • Sandıklı Hüdai Kaplıcaları: Bu kaplıca suyunun romatizma hastalıklarına, kadın hastalıklarına, eklem iltihaplarına, çocuk felcine ve daha birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

  • Afyon Arkeoloji Müzesi: Eskiden Taş Medrese olarak kullanılan bu yapı, daha soran arkeoloji müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlk Tunç Çağıı'ndan ve daha  birçok dönemden kalma eserler buradan sergilenmektedir.

Afyonkarahisar'da Ne Yenir?

Afyonkarahisar'da Ne Yenir?
  • Zürbiye: İç Anadolu'da soğan yemeği olarak da bilinir. Dana eti ve bol arpacıklı soğanın birleştiği lezzetli yemeklerdendir.

  • Keşkek: Düğünlerin veya özel günlerin vazgeçilmez yemeklerindendir. İçerisine buğday, nohut, buğday, kuşbaşı et ve daha birçok malzeme koyulur.

  • Ağzı Açık: Anadolu'da en sık yapılan hamur işlerinden biridir. Yapımı oldukça zahmetli ama bir o kadarda sevilen bir yemektir. Afyonkarahisar'a gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerdendir.

  • Afyon Sucuğu: Yörenin ünlü lezzetlerinden olan Afyon sucuğu, hemen hemen yerde bulunabilir. Afyon sucuğu ülke dışına adını duyurmuş bir lezzettir.

  • İlibada Sarması: Diğer sarmalardan farklı olarak ilibada  yaprağı ile sarılarak yapılır. Harcın içerisinde buğday, bulgur, salça gibi malzemeler bulunur.

  • Göçe Köftesi: Bildiğimiz köftelerden oldukça farklıdır. İçerisinde kıyma yerine ince bulgur ve buğday bulunur.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın