Görüş Bildir
Haberler
10 Adımda Doğru Bölümü Tercih Etmek

10 Adımda Doğru Bölümü Tercih Etmek

Artık sınav dönemi bitti! Tercih dönemi de en az sınavlar kadar önemli. Bu dönemde öğrencilerin kendilerine uygun bölümü seçmesi hayatlarının geri kalanı için önemli bir rol oynuyor. Tercih yapmadan önce uygulayacağınız 10 basit kuralsa doğru bölümü seçmenizi kolaylaştırıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kendini Tanı

1. Kendini Tanı

Kendini tanımaya basit özellikleri inceleyerek başlayabilirsin; 'Bilgisayarla aran nasıl?',   'Bir şeyler anlatmayı sever misin?',   'Bir grubu yönetmekte iyi misin?' gibi sorular hangi mesleği seçmemen gerektiğine dair basit cevaplar barındırır.  Daha detaylı bir yardım içinse 'Kişilik Envanteri Testleri'nden yardım alabilirsin.

2. Ne İş Yaptıklarını Tam Olarak Öğren

2. Ne İş Yaptıklarını Tam Olarak Öğren

Bir bölümden mezun olduktan sonra yapacağın iş, bölümün adını duyar duymaz aklına gelen şey olmayabilir. Gerçekten o bölümden mezun birinin nasıl ortamlarda çalıştığını iyi araştır. Göreceğin çalışma ortamları karar vermende yardımcı olacaktır.

3. Bölümü Yerinde Gör

3. Bölümü Yerinde Gör

İnanmayabilirsin ama bu çok önemli. Bölümü gezdiğinde gördüğün laboratuvarlar, çalışma salonları ve bilgisayar odaları sana o bölümün eğitimi ve yönelimi hakkında fikir verebilir, yanlış izlenimlerini yıkalabilir. Örneğin Gıda Mühendisliği'nde kimya laboratuvarları varken Endüstri Mühendisliği'nde çok sayıda bilgisayar laboratuvarı vardır.Bunları yerinde görmek sana bölüm hakkında fikir verebilir.

4. Müfredatı İncele

4. Müfredatı İncele

Bu da pek önemli görünmese de kesinlikle atlanılmaması gereken bir nokta. Bir bölümün müfredatına/ alacağın derslere  bakarak o bölümün sana uygun olup olmadığını anlayabilirsin. İncelediğin bölümün matematik, fen ya da sözel ağırlığını görmek seni sürprizlerden koruyabilir.

5. Üniversite Olanaklarını Araştır

5. Üniversite Olanaklarını Araştır

Tercih edeceğin üniversitenin sana sağlayacağı olanakların zenginliği bir diğer önemli faktördür.Yeterli derslik sayısı, geniş kütüphane, büyük laboratuvarlar, spor salonu, yurtlar gibi fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurabilirsin. Üniversitenin yurt içi ve yurt dışı eğitim programlarını, burs imkanlarını, çap ve yan dal olanaklarını araştırmak kararını vermende önemli olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Üniversitedeki Sosyal Yaşamı Araştır

6. Üniversitedeki Sosyal Yaşamı Araştır

Üniversite sadece akademik eğitimini göreceğin bir ortam olmayacağı için tercihini yaparken üniversitedeki sosyal hayatı araştırmak isteyebilirsin.Spor faaliyetlerini yapacağın yerler, arkadaşlarınla takılacağın ortamlar, konserler, topluluk çalışmaları bir üniversitenin sosyal hayatını belirler. Tercih döneminde bu gibi kriterleri ve kültür sanat faaliyetlerini incelemek sana yardımcı olabilir.

7. Üniversitedeki Düşünce Ortamını Araştır

7. Üniversitedeki Düşünce Ortamını Araştır

Üniversite, akademik başarının yanında sana özgür bir ortam sunmalı. Tercih edeceğin üniversite, düşüncelerini baskı altında kalmadan özgürce ifade edebileceğin ve istediğin şekilde yaşayabileceğin bir yer olmalı. Ayrıca eleştirel bir bakış açısıyla fikirlerini tartışabileceğin özgür bir ortama sahip olmak  hayatını kolaylaştıracağı için bunu da göz önünde bulundurmalısın.

8. Okuyacağın Şehri Tanı

8. Okuyacağın Şehri Tanı

Okuyacağın üniversitenin bulunduğu şehrin olanaklarına göz atmak faydalı olabilir.Şehir merkezine ulaşımın nasıl sağlandığını, şehirdeki eğlence hayatını, şehrin kültürel yerlerini ve fırsatlarını önceden araştırmak şehre yabancılık çekmeni engelleyebilir.Ayrıca üniversite hayatın boyunca o şehirde bulunacağını unutma.

9. Bölümü Senin Okuyacağını Unutma

Üniversiteyi okuyacak kişinin sen olduğunu unutma! İstemediğin bir bölümü sıralamana göre veya başkalarının istekleri üzerine tercih etmen iş hayatında mutsuz olmana sebep olabilir. Türkiye'de birçok insanın yanlış meslek seçiminden dolayı mutsuz olduğunu unutma. Tercih konusunda başkalarının yorumlarını değerlendir, ancak son karar senin olmalı.

10. ODTÜlüye Sor

10. ODTÜlüye Sor

Sen yine de işini şansa bırakma, ODTÜ Verimlilik Topluluğu'nun 'ODTÜlüye Sor' tercih desteğinden yardım al ODTÜ, bölümler ya da üniversite hakkında merak ettiğin her şeyi bir 'ODTÜlüye Sor!'. Merak ettiğin her şeyi o bölümü okuyan ODTÜlülerle birlikte cevaplayalım.

kampanyamıza;

Facebook sayfamızdan ODTÜlüye sor sekmesine tıklayarak,

Mobilden bit.ly/odtumobiltercihadresinden 

ulaşabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
4
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın