3 Yıldır Tüylerini Almayarak İlham Verici Bir Filme İmza Atan Cesur Kadın
Kadınlarda tüysüzlük, güzellik ve feminenlik olarak algılanmakta. Tüyleriyle barışık olmayı seçen kadınlara ise 'itici' etiketi yapıştırılıyor. 3 yıl önce tüylerini almayı bırakan ve bununla ilham verici bir filme konu olan kadının hikayesini ve 'istenmeyen tüylerin' tarihçesini sizler için UNILAD'den derledik.
Şair, yazar ve sanatçı Amy Anam Cara 3 yıl önce tüylerini almayı bıraktı.
"Keşke şort giyip dışarı çıkmam bu kadar büyük bir mesele haline gelmese."
En büyük destek ise erkek arkadaşından!
Amy öz güvensiz hissettiği konular, kızgınlıkları ve endişeleri hakkında bir şiir yazdı. Bunu meme kanseri bilinçlendirme kampanyası için paylaştı.
Bu şiiri dinleyenlerden biri de film yapımcısı Helen Plumb'dı.
Şiirin soyut görsellerle birleşmesiyle ortaya çıkan film, kadınların tüylerini alıp almama tercihi hakkında.
"Kadınların tüylerini almaları gerektiği kurallaştı. Bunun neden böyle olduğu keşfedilmeye değer." diye de ekliyor Plumb.
Bolca pozitif ve negatif yorumun hedefi olan videoya göz atmak isterseniz:
Peki, bu "istenmeyen tüy" kavramı ne zaman ortaya çıktı?
Kadınların tıraş bıçağı ile tanışmaları 1900'lerin başında gerçekleşti.
1960'lı yıllarda derin kesimli mayoların moda olmasıyla hazır ağda bantları marketlerdeki yerini aldı.
Eskisi kadar tercih edilmese de hala kullanılan ve reklamları olan bir ürün. Fakat hiçbir ağda ve tüy dökücü krem reklamında tüyün kendisi gösterilmiyor. Farkında mısınız?
Güzellik salonlarında ağda yaptırmak şu sıralar kişisel bakım için en popüler seçenek.
2010 ila 2015 yılları arasında bu sektör yıllık olarak %7.6 oranında büyüdü. 2017'de 880.2 milyon dolar tutarındaydı ve 2022 yılında 1.35 milyar doları görmesi bekleniyor.
Erkeklerde durum tam tersi. Tüy maskülenliği, güçlülüğü ve çekiciliği temsil ediyor.
Erkeklerde sosyal açıdan olumlu karşılanan bir mevzu tüylü olmak ve tüy uzatmak. Bunun için en iyi ve bariz örnek sakal ve bıyık bırakmak.
60'lı yıllardan beri kadınların tüylerini uzatıp uzatmamaları konusunda fikir ayrılığı mevcut. Çoğunluğun fikrine göre kadınlarda tüy kurtulunması gereken itici bir şey.
Yine de tabular her an yıkılabilir!
Az önce bahsettiğimiz 'Dikenli Konu' adlı filmin yapımcısı Helen Plumb bu konuda umutlu. Beden olumlama hareketinin her geçen gün daha fazla destekçi kazandığını söylüyor. Kültürel tabuların normalleşeceğini umduğunu dile getiriyor.
Bunun yanı sıra filmin yapı taşı olan şiiri yazıp seslendiren Amy Anam Cara bu deneyimin kendisini daha özgür hissettirdiğini açıkladı. Dış görünüşün ve vücut tüylerinin insanları değerlendirirken önemli bir ölçüt olmamasını diliyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
6. sınıftım daha yeni yeni kıllarım çıkıyordu da, annem alma kızım daha bu yaşta erken demişti. O yaşlarda da çocuklar çok acımasız oluyor. Kollarıma bakıp ... Devamını Gör
ağdayı 4 sene önce bıraktım banyoda kullanılan erkek traş ürünü ile genital ve koltukaltı kıllarını kesiyorum sıcakta koku olmaması için, kollarımı da almayı... Devamını Gör
Tüy değildir o. kıldır. tüy olsa kuş olması lazım kadının.