Görüş Bildir
Haberler
27 Mart Dünya Tiyatro Günü Neden Kutlanır? Dünya Tiyatro Günü Tarihi ve Kutlama Mesajları

27 Mart Dünya Tiyatro Günü Neden Kutlanır? Dünya Tiyatro Günü Tarihi ve Kutlama Mesajları

İnsanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı: Tiyatro. Bugün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü. İlk kez 1961 yılında kutlanan bu önemli gün, tiyatronun değerine dikkat çekmek ve sahne ile seyirciyi birleştirmek için her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Ülkemizde de tiyatro sevdalıları ve bu sanata gönül vermiş usta oyuncular bu özel günü boş geçmiyor. Peki Dünya Tiyatro Günü nedir, ne zaman ortaya çıkmıştır ve neden kutlanır? En güzel Dünya Tiyatro Günü kutlama mesajlarıyla birlikte gelin bu özel günün anlamına bir bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tüm yaşamını sahneye adayan, bizim hayatımıza ayna tutan, bizleri kendimize biraz daha yaklaştıran, gönlünü tiyatroya kaptırmış tüm ustalara selam olsun!

Tüm yaşamını sahneye adayan, bizim hayatımıza ayna tutan, bizleri kendimize biraz daha yaklaştıran, gönlünü tiyatroya kaptırmış tüm ustalara selam olsun!

Bugün 27 Mart Dünya Tiyatro Günü. 61 senedir olduğu gibi bu sene de Dünya Tiyatro günü birçok ülkede kutlanıyor. 27 Mart, tiyatro ve seyirci arasındaki bağı kuvvetlendirmek amacıyla ilk kez 1961 yılında UNESCO tarafından ilan edilmiştir. Dünya Tiyatro Günü'nde her yıl usta bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarı tarafından evrensel bir bildirge yayınlanır. 

2023 senesinin Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi Mısırlı duayen tiyatro ve sinema sanatçısı Samiha Ayoub tarafından yazıldı. Ulusal Tiyatror Bildirisi ise duayen yazar, tiyatro eleştirmeni ve akademisyen Prof. Dr. Ayşegül Yüksel tarafından yayınlandı.

Dünya Tiyatro Günü Tarihi

Dünya Tiyatro Günü Tarihi

Dünya Tiyatro Günü, UNESCO'ya bağlı Uluslararası Tiyatrolar Birliği'nin girişimiyle ilk kez 1961'de kutlanmaya başlanmıştır. Dünya Tiyatro günü 61 senedir her sene 27 Mart'ta kutlanır. Dünya Tiyatro Günü kutlamaları amacıyla her sene 27 Mart'ta ITI (Uluslararası Tiyatro Enstitüsü) merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından birçok ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlenir.

1961'de Dünya Tiyatro Günü'nü kutlama fikri dönemin ITI başkanı Arvi Kivimaa tarafından ortaya atılmıştır. Kivimaa'nın bu düşüncesini belirtmesinin ardından İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle uygulanmaya başlandı. 1962 yılında ünlü Fransız yönetmen Jean Cocteau bu özel güne ilişkin bildirge yazmıştır.

Dünya Tiyatro Günü kabul edildikten sonra her yıl Paris’te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu’nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI’nin dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde tiyatro oyuncuları tarafından hazırlanan bildiri sahnelerde okunmaktadır. Türkiye'de tiyatroya ilişkin ilk ulusal bildiri Muhsin Ertuğrul tarafından kaleme alınmıştır.

Dünya Tiyatro Günü Neden Kutlanır?

Dünya Tiyatro Günü Neden Kutlanır?

Dünya Tiyatro Günü'nün dünya çapında kutlanma amacı 'sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO'nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak' olarak belirtilmiştir.

Dünya Tiyatro Günü'nde hem uluslararası hem de ulusal bir bildiri hazırlanır. Uluslararası hazırlanan bildiri birçok dile çevrilir ve yayınlanarak tiyatro severlere duyurulur. Ayrıca sahnelenen oyunlar öncesinde bu bildiri okunur ve tiyatronun amaçları bir kez daha seyirciye hatırlatılır.

Dünya Tiyatro Günü Mesajları ve Sözleri

Dünya Tiyatro Günü Mesajları ve Sözleri
  • Sanattan mahrum bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir. (Kemal Atatürk)

  • Tiyatrosu olan bir ülkede kötülükler, çirkinlikler, yanlışlıklar sürüp gitmez. (William Hazlitt)

  • Tiyatro aşka benzer. İnsanı hazin hazin ağlatır. Ama verdiği acının gücünde bir başka tat bulunur. Tiyatro evrene benzer. İnsanı doya doya güldürür. Ama yansıttığı tuhaflıklar, gülerken ağlamak için istekler doğurur. (Namık Kemal)

  • Tiyatro bir şehrin ocak başıdır. Orada en güzel masallar söylenir, en gerçek sözler duyulur. (Muhsin Ertuğrul)

  • Tiyatro, sanatın tümü gibi bir okuldur. Eğitir, geliştirir insanı, dünyasının sınırlarını genişletir. (Sabahattin Kudret Aksal)

  • Tiyatro öteki sanatların üstünlüğü, sadece eğlence olarak kalmayıp, genel ahlakı temizleyip araştırılmıştır. (Recaizade Ekrem)

  • Tiyatro asla hayatın aynası değildir. Hayat olsa olsa tiyatronun kötü bir taklididir. (Haluk Bilginer)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın