14 Mayıs Seçimleri Yabancı Basında: Merkez Bankası Üzerinden ‘Zorbalık’ Uyarısı
14 Mayıs Seçimleri Yabancı Basında: Merkez Bankası Üzerinden ‘Zorbalık’ Uyarısı
Tüm Türkiye, 14 Mayıs gerçekleştirilecek seçimleri büyük bir merakla bekliyor. Dünya basının seçimlere de büyük ilgisi bulunuyor. Financial Times ile Washington Post’ta, seçimlerle ilgili bilgiler yer aldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Salıncak şehirler yorumu
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre; seçimle ilgili analizinde Mersin hakkında “salıncak şehir” yorumunu yapan Financial Times şehirden çıkan sonuçların her seçimde farklı olduğuna değindi.
Gazeteye konuşan Mersin şehir merkezindeki bir kasap, geçmişte Erdoğan’a ve AKP’ye oy verdiğini fakat ekonomik kriz sebebiyle bu seçimde oyunu Kılıçdaroğlu’na vereceğini söyledi. Serdar Tatar isimli kasap, “Refah yok… Zengin daha da zenginleşiyor, yoksul sınıf eziliyor. Ben Kılıçdaroğlu’na oy vereceğim” dedi.
Seçimde Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun yüzde 50’nin üzerine çıkması gerektiğine dikkat çekilirken, “Tatar, ülkesindeki ekonomi sebebiyle öfkelenmekte yalnız değil. Türkiye’deki seçim birçok Türk ailesinin artan enflasyonla zorda kaldığı ve hükümetin medya ve diğer kurumlara karşı baskıyı artırdığı bir dönemde geliyor” yorumu yapıldı.
Financial Times muhabiri Adam Samson imzalı haberde, “Kılıçdaroğlu farklı ideolojilere sahip altı partiyi birleştirerek Erdoğan karşısında sert bir kampanya başlattı. Muhalefet bloğundan üst düzey isimler Kılıçdaroğlu’nun kazanabileceği yönünde temkinli bir iyimserlik içinde olduklarını fakat Erdoğan’ın etkili bir mitingci olduğuna da dikkat çektiler” yorumu yer aldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Özellikle ABD siyasetinde gündemde olan salıncak eyaletler çıkacak sonuçların belirsiz olduğu eyaletlerdir. Bu eyaletlerden çıkan sonuçlar salıncak gibi gidip geldiği için “salıncak eyalet” deniliyor.
Dünyanın en zengin iş insanlarından biri olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sahibi olduğu ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, “Türkiye'deki seçimlerin üzerinde despotizmin gölgesi büyüyor” başlıklı başyazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidara ilk geldiği dönem çizdiği “ılımlı lider” imajının büyük oranda yok olduğu yorumunu yaptı.
Erdoğan'ın giderek düşen popülaritesinin baskıya ve demokratik değerlere yönelik küçümsemeye dayalı otokrasisinin bir yansıması olduğunu yazan gazete, ekonomideki kötü yönetimin de halkın yaşam standartlarını hızla düşürdüğünü ve birçok Türk'ün öfkeli olduğunu belirtti.
Gazetenin yayın kurulu tarafından kaleme alınan yazıda, “14 Mayıs'ın aynı zamanda demokratik seçimlerin Erdoğan’ın giderek tek adamlığa yönelen iktidarının boyunduruğundan kurtulma kapasitesine sahip olup olmadığının bir sınavı olacağı” yorumu dikkat çekti.
Türkiye'deki seçimlerin ABD ve Avrupa açısından da önemli olduğunu kaydeden WP, Türkiye’nin “Batı’nın yaptırımları çiğnenerek Moskova’ya ürün sevkiyatında önemli rol oynadığından şüphe edildiğini yazdı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Erdoğan'ın jeopolitik konumunu güçlendirmek için “ikili oyun” oynadığı yorumunu yapan gazete, Erdoğan'ın Rusya'nın yanı sıra Çin ve Suudi Arabistan gibi diğer otoriter ülkelerden de mali destek aldığını aktardı.
“Kurumlar onun zorbalığı karşısında boyun eğdi” ifadelerini içeren yazıda, buna en önemli örneğin Merkez Bankası olduğu kaydedildi.
Yıkıcı depremler sonrasında gerekli müdahale ve yardımların gecikmesinin Erdoğan’ın imajına büyük zarar verdiğine dikkat çeken WP, “İnşaat standartlarına uymayan binaların depremde çökmesi birçok Türk tarafından Erdoğan iktidarının karakteristik özelliği olarak görülen yolsuzluk ve kötü yönetimin bir simgesi olarak algılandı” ifadelerini kullandı.
Washington Post, 14 Mayıs’ta seçimi kaybetmesi halinde Erdoğan ve destekçilerinin sonuca itiraz edebileceği kaygısı olduğunu belirterek, “demokrasinin görece sağlam olduğu bir ülkede bu kaygılar Erdoğan’ın bazı değerlere ne kadar derinden zarar verdiğinin bir ölçütü” tespitinde bulundu.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
ılımlı lider mi ? akakksjs Bunca yıldır cektiklerimiz yetti, özellikle son yıllarda iyiden battik artık. Hâlâ buna şükreden ve sorgulamayan kimse sereften b... Devamını Gör
@mamamiaa son yıllarda pandemi sonrası Dünyadaki ekonomik krizin kat ve kat fazlasını hepimizin çektiği doğru.. her liderin karakteriksit özelliği farkl... Devamını Gör
adamlar dünyanın diğer ucundan tr deki her olaya hakim bizdeki %40 hala anlamıyor ne kadar kötü durumda olduğunu ülkenin . mantık diye bişey kalmadı bunları... Devamını Gör
iyi özetlenmiş ...