Görüş Bildir
Haberler
10 Maddede Mindful Beslenme ile Artık Yediklerimizin Tadını Çıkarıyoruz!

10 Maddede Mindful Beslenme ile Artık Yediklerimizin Tadını Çıkarıyoruz!

Mindful beslenme ile anda kalıp yediklerinin tadını çıkar. Mindful beslenmenin temelinde mindfulness kavramı vardır. Yani bilinçli farkındalık. Daha da açık olmak gerekirse anda kalmak. Mindful beslenmenin detayları içeriğimizde. Buyurun okumaya. 10 maddede mindful beslenme ile artık yediklerimizin tadını çıkarıyoruz.

1. Anda kal!

1. Anda kal!

Mindful beslenmenin temelini biraz anlatalım öncelikle. Mindful beslenmenin başında mindfulness kavramı vardır. Mindfulness kısaca anda kalmak olarak tanımlanır. Bilinçli ve farkındalıkla hayatınızı sürdürmek istiyorsanız bu yöntemleri demelisiniz. Mindfulness kavramında uyandığınızda, kahvaltı yaparken, dışarı çıkarken, arkadaşlarınızla sohbet ederken, ailenizle vakit geçirirken, uyurken yani bir gün içinde yaptığınız her şeyi anda kalarak, farkında olarak yapmaktan bahsediliyor. Spor yaptığında sadece sporu düşünmelisin ve odaklanmalısın aynı şekilde sinemada film izlerken sadece filmi izlemelisiniz başka düşünceler aklınıza gelmemeli. Bu durumun oldukça zor olduğunun farkındayım. Hangimizin aklına yemek yerken, dizi izlerken, kitap okurken başka düşünceler gelmiyor ki. Mindfuless tam da bunun önüne geçmeye çalışan bir olgudur. Bunun sonucunda zihniniz rahatlıyor, stresten uzak ve daha mutlu, bir hayat sürmek size kalıyor.

2. Mindful Eating

2. Mindful Eating

Mindful eating yani mindful beslenme ya da bilinçli farkındalıkla beslenme diye de adlandırabiliriz. Önce size mindful beslenmenin ne işe yarayacağından bahsedelim. Mindful beslenme beden ve ruhu besler kendinizi daha iyi hissedersiniz. Kilo kontrolü sağlar, bu bir diyet programı, kilo verdiren liste değildir. Aslında önceliği de bu değildir ama anda kalarak beslenirseniz kilo kontrolü ve kilo kaybı sağladığı gerçeği ortada. Diğer canlılar ile olan ilişkilerimize farkındalık getirir. Yoksunluk hissi uyandıran diyet yerine sağlıklı seçimlere iter sizi. Daha sağlıklı ve ölçülü beslenmek söz konusudur. Şimdi nasıl mindful besleneceğinizden bahsedelim.

3. İlk adımımız yemeği hissetmek.

3. İlk adımımız yemeği hissetmek.

Yiyeceğimizi 5 duyu organımız ile hissetmeliyiz. Yemeğin kokusunu, rengini bilin. Tadına varın. Yemek yemeye bir görevmiş gibi davranmayın. Amacınız karnınızı doyurmak olmasın. Yemeğin tadına varın ve gerçekten ne yemek istediğinizin kararına verin. Çok acıktığınızda, gözünüz döndüğünde yemeklere saldırmak yerine öğünlerinizi atlamadan yerseniz hem tok olur hem de seçimleriniz doğru yapmış olursunuz.

4. Ne yemek istediğinize karar verin.

4. Ne yemek istediğinize karar verin.

Öncelikle vücudunuz bu besine ihtiyacı var mı yoksa zihniniz bu besin için sizi ikna mı ediyor? Yani uzun zamandır yemedim diyerek veya bir kere yemekten bir şey olmaz diyerek eliniz cips poşetine gidiyorsa bunu yapmayın. Vücudunuzun buna ihtiyacı yok. Sizi iyi hissettirecek, yedikten sonra pişman olmayacağınız besinleri tercih edin. Pişman olacağınız bir yiyeceği tercih ederseniz devamında da sağlıksız besinleri tüketmeye devam edersiniz.

5. Porsiyonunuzu ölçülü belirleyin.

5. Porsiyonunuzu ölçülü belirleyin.

Aç hissettiğinizde tabağınızı doldurmadan önce düşünün gerçekten bu kadar şeyi yersem doyar mıyım? Tabi ki doyarsınız ama o tabağı doldurmadan da doyarsınız. Porsiyonlarınızı ölçülü belirleyin. Her şeyin tamamını değil yarısını yiyin. Yine doyacaksınız ve kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz. Bazı zamanlar yemek yaptığımızda da kendimizi tok hissederiz. Yemeğin kokusu bile bize topluk hissi vermeye bazen yetebilir.

6. Yavaşlayın, hepsi sizin.

6. Yavaşlayın, hepsi sizin.

Yemek yemek için acele etmeyin. Bir yere sıkıştırmayın yemek yemeyi varsa vaktiniz biraz fazlasını ayırın. Yemek yemeyi seviyorsanız neden bu süreyi daraltıyorsunuz. Daha uzun sürede acele etmeden karnınızı doyurun. Ayaküstü yapılan atıştırmalıklar sizi doyurmak yerine daha çok acıktıracaktır.  Çok acıktığınızda bir anda hızlı hızlı zararlı şeyler tüketmek sizi pişmanlığa sürükler.

7. Yemeğinizin tadına varın.

7. Yemeğinizin tadına varın.

Yemeğinizin sonuna değil kendisine odaklanın. Yavaş, küçük lokmalarla ve tadını alarak yiyin. Böylelikle hem daha az yemiş olacaksınız hem de doyduğunuzu anlamış olacaksınız. Bir önceki maddeyle birlikte bu maddeyi de uygularsanız. Yemeğinizdeki her tadı ayrı ayrı ve bambaşka zevklerle alırsınız. Ağızınıza attığınız her lokmada, içerisinde hangi baharatlar olduğunu anlamaya çalışın. Yemeğiniz hakkında yeni şeyler keşfedin.

8. Masanızı çeşitlendirin.

8. Masanızı çeşitlendirin.

Her gün aynı rutinde yemek tercihi yapmayın. Bu sizi soğutur ve başka sağlıksız besinleri tercih etmenize neden olur. Mesela kahvaltınızı her gün aynı yiyecekleri tercih ederek yapmayın. Yumurtanın her gün farklı farklı çeşitlerini yapın veya görüntü olarak da başka şekiller ile çeşitlendirin. Başka bir örnek verirsek her gün kahvaltıda avokado tüketmekte sizi kahvaltıdan soğutabilir. Masanızdaki görüntüyü değiştirirseniz ve çeşitlendirirseniz bu durum sizin yemekten daha fazla zevk almanızı ve tadını çıkararak yemenizi sağlayacaktır.

9. Odaklanın.

9. Odaklanın.

Yemek yerken başka aktivitelerle uğraşmak doyma hissinizi geciktirir. Yemek yerken iş yapmak, televizyon izlemek, film seyretmek yemeğinize odaklanmanızı engeller. Yemek yerken odağınız sadece tabağınızda olmalı, başka düşünceler kafanızı meşgul etmemelidir. Bu sayede gerçekten doyduğunuzu anlarsınız. İlk başlarda yapması zor olan mindful beslenme, zaman içinde, ilerledikçe daha sağlıklı seçimleri ister istemez yapmaya sizi götürecektir.

10. Kendini sev.

10. Kendini sev.

Kendinizle barışık olun. Hayatınızı sürdürürken sürekli aynı cümleleri kurmaktan çekinin. Sabah uyandığınızda akşam yatana kadar sürekli kilolarınızdan, yediklerinizin kalorisinden bahsetmek kendinizi iyi hissetmenize engel olur. Gününüze kötü başlamış ve kötü devam etmesine sebep olursunuz. Öncelikle kendinize ulaşamayacağınız hedefler koymayın, küçük adımlarla başlayın yol kat ettikçe, sonunda ne kadar büyük bir şey başardığınızın farkına varacaksınız. Bazı günler yanlış yemek tercihleri yapmış olmanız sizi en başa götürmez. Kendinizi suçlamak yerine şefkatle davranın. Kendinizi yargılamaktan vazgeçin. Mindful beslenme ile hayatınıza yeni bir soluk getirin, daha mutlu, canlı ve sağlıklı tercihleriniz ile hayat akışınızın da değiştiğini fark edeceksiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın