onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bugün 1 Aralık Dünya AIDS Günü: 8 Madde ile AIDS Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bugün 1 Aralık Dünya AIDS Günü: 8 Madde ile AIDS Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ATKN
01.12.2016 - 16:36 Son Güncelleme: 01.12.2016 - 21:02

Bugün HIV virüsünün yayılması ve AIDS hastalığının artışına karşı bilincin yükseltilmesi amacıyla kabul edilen '1 Aralık Dünya AIDS Günü.'

Biz de sizler için 8 madde ile AIDS hakkında bilinmesi gerekenleri derledik...

AIDS vakalarında artış, Türkiye'yi riskli ülkeler sınıfına alıyor. 2005 yılında AIDS'li hasta sayısı 292 iken bu rakamın 2015'in ilk 11 ayında bin 525'e yükseldiği belirtildi. 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Op. Dr. Yavuz Selim Süral, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1985'ten günümüze kadar bildirimi yapılan HIV/AIDS vaka sayısının toplam 11 bin 109 olduğunu belirtiyor. 

Vakaların yüzde 75'i erkek, yüzde 25'i kadın. Yüzde 16.2'si yabancı uyruklu kişilerden oluşuyor.

Süral, BM 2015 yılı raporuna göre dünyada 2015 yılı içinde yaklaşık 2.1 milyon kişinin HIV enfeksiyonuna yakalandığını, 36.7 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 1.1 milyon kişinin AIDS nedeniyle yaşamanı yitirdiğini söylüyor.

  • Peki biz adını bile duymaktan korktuğumuz AIDS hakkında neler biliyoruz? İşte AIDS hakkında bilinmesi gerekenler...

Türkçesi edinsel bağışıklık yetmezliği sendromu olan AIDS, HIV adındaki mikrobun neden olduğu, kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaşan bir hastalıktır. Bu virüs, vücuda girdiğinde hastalığa karşı direnç göstermemizi sağlayan bağışıklık sistemimizi yok eder. Böylece başka hastalıklara yakalanmamız çok kolaylaşır ve en basit bir soğuk algınlığına bile direnç gösteremeyiz. Hem kadında hem erkekte görülen AIDS, her yaşta ortaya çıkabilir.

Virüs, vücuda girdikten hemen sonra hastalık görülmez. Ayrıca, bu virüsün vücutta bulunduğunu gösteren herhangi bir şikayet ya da bulgu da yoktur. Ancak yapılan kan tetkikleri sonucu fark edilir. Yaklaşık 10-12 yıl sonra belirtiler görülmeye başlar. Bu zamana kadar kişi, mikrobu başkalarına bulaştırabilir.

Nerede Ortaya Çıktı?

Nerede Ortaya Çıktı?

Bilinen ilk AIDS vakaları 1981'de ABD'nin New York ve Kaliforniya eyaletlerinde rapor edildi. AIDS teşhisi konulan ilk şahısların çoğu, hastalığı cinsel yolla kapan eşcinsel erkekler ve şırıngaları ortak kullanan damardan alınan uyuşturucu bağımlılarıydı.1983 yılında Amerikalı ve Fransız araştırmacılar hastalığın nedeninin HIV olduğunu buldular ve 1985'e gelindiğinde bu virüsü tespit eden  kan testleri geliştirildi.

Türkiye'de İlk Kez Ne Zaman Görüldü?

Türkiye'de İlk Kez Ne Zaman Görüldü?

AIDS, ülkemizde 1985 yılından itibaren görülmeye başlandı. En çok; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa gibi büyük ve turistik yerlerde görülüyor. Bunun en büyük sebebi de korunmasız cinsel ilişki.

Hastalığa yakalananların yaklaşık üçte biri kadın. Heteroseksüel erkeklerde çok görülse de homoseksüel ve biseksüel erkekler, madde bağımlısı kişiler ve hemofili hastalarında da ortaya çıkabiliyor. Bir grup hastadaysa hastalığın nedeni bilinmeyebiliyor.

Nasıl Bulaşıyor?

Nasıl Bulaşıyor?

AIDS üç yolla bulaşıyor:

- Kanında bu virüsü taşıyan biriyle normal ya da anal ve oral cinsel ilişkiye girilmesi sonucu, özellikle korunmasız bir şekilde cinsel ilişkinin gerçekleşmesiyle HIV virüsü sağlıklı kişiye bulaşır.

- Hamile ve HIV virüsünü taşıyan anneden bebeğe, gebelikte veya doğumda bulaşabilmektedir.

- AIDS’li ya da HIV virüsüne sahip kişilerin kanlarına temas sonucu veyza organ nakliyle hastalık ya da virüs bulaşır.

Belirtileri Neler?

Belirtileri Neler?

AIDS’in virüs bulaştıktan yaklaşık 10 yıl sonra ortaya çıkıyor. Vücuda giren virüs, kan hücrelerine zarar veriyor ve yok olmasına neden oluyor. Bu hücreler yok olmaya başladığında vücudun savunma mekanizması gittikçe azalıyor ve hastalığa yakalanma ihtimali çok artıyor.

Hastalıkta ateş yükselmesi, iştahsızlık ve kilo kaybı, vücudun bazı bölgelerinde oluşan uçuk ya da yaralar, akciğer hastalıkları, geceleri terleme, ishal ve öksürük ortaya çıkar. Lenf bezleri büyümüştür. Bu belirtilerin hepsinin birden  görülmesi gerekmez. Birkaçının bulunması hastalığın düşünülmesi için yeterli.

Tedavisi Nasıl Oluyor?

Tedavisi Nasıl Oluyor?

Her ne kadar tıpta gelişmeler devam da etse AIDS’in henüz tedavisi yok. Ayrıca bu virüsten koruyacak herhangi bir aşı da geliştirilemedi. Yine de birkaç ilacın bir arada kullanılması hastanın biraz daha uzun ve rahat yaşam sürmesine yardımcı oluyor. Bu hastalık, hayat boyu tedavi gerektiriyor. Günümüzde AIDS için kullanılan ilaçlar da oldukça pahalı.

AIDS Tanısı Nasıl Konur?

AIDS Tanısı Nasıl Konur?

Eğer vücutta enfeksiyon varsa, ELİSA testi virüsün varlığını tespit etmek için en etkili yöntemdir. Bu testle virüs varlığı saptanmışsa başka testler de yapılması gerekir. Tek başına yeterli değildir. Kesin tanı için anti-hiv testleri yapılır. Ayrıca ELİSA testi negatif çıksa bile 6 ay sona yeniden yapılması gerekir.

AIDS'ten Korunmanın Yolları Neler?

AIDS'ten Korunmanın Yolları Neler?

Cinsel ilişki sırasında mutlaka korunmak gerekir. Her ne kadar böyle bir şeye ihtimal vermiyor da olsanız prezervatif kullanımı çok önemli.

Bir diğer bulaşma yolu, kan nakli olduğundan AIDS testi yapılmamış kan asla kullanılmamalı. Bu durumda sağlık personeline de çok büyük görev düşüyor. Kullanılmış ve sterilize edilmemiş cerrahi aletler, şırıngalar ve jiletler kesinlikle kullanılmamalı. Vücudunuzda bir yara oluştuğunda mutlaka koruyucu bir bantla bunu kapatın.

Yanlış Bilgilere İnanmayın

Yanlış Bilgilere İnanmayın

Aynı tabaktan yemek yemekle, aynı yemek aletlerini kullanmakla bu virüs bulaşmaz. Yanaktan öpüşme, öksürük, ter yoluyla ve sarılmayla HIV virüsü bir kişiden diğerine geçmez. Ayrıca bir böceğin sokmasıyla da bu hastalığın bulaşmadığı  ispatlanmıştır. Yine toplumun bir arada olduğu, kalabalık yerlerde bulunmakla bu virüs bulaşmaz.

Ajanslar, Posta ve Onedio

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
136
67
23
15
8
8
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Osman Değirmenci

Dövlet sigara ve alkol zamları ile bizi zikerken korunuyormu acaba

Çükübik

Mu ayrı ayrıca hiç sanmıyorum.

Ertuğrul Arslan

Rahmetli Freddie Mercury'i saygı ve sevgi ile anıyorum. Bu mükemmel insan da AIDS'den ölmüştü. Müziğin dünyayı renklendiriyor usta.

Y Y Z

Başımıza ne geliyorsa hep sikimizden geliyor. Ne organmış amk.