onedio
Görüş Bildir
Mart Kapıdan Baktırır mı? Borsa İstanbul ve Dolar Getirilerinde Enflasyon Etkisi
Geçen yıl, getirilerden getiri, kârlardan kâr beğenen Borsa İstanbul, 2023 yılına beklendiği kadar muhteşem başlamamıştı. 20222deki performansıyla büyüleyen Borsa İstanbul'dan 2023 yılında enflasyona karşı doların baskılanması, altında Fed belirsizliği, ev fiyatlarındaki yükseliş derken yurt içinde tek kale kaldığı konuşulmuştu. Ancak beklenen olmadı. Bir de ülkede seçimlerin gerilimine deprem felaketleriyle yaşadığımız büyük acı eklendi. İlk haftasını henüz tamamladığımız mart ayında tüm bu gelişmeler sonrası geçmiş performanslardan yola çıkarak Borsa İstanbul, enflasyon ve dolar ilişkisine baktık.
Merkez Bankası Faiz İndiriminin Nedenini Açıklarken Rezervlerde Düşüş Sürdü: Yabancı Borsa'da Yeniden Satışta!
TCMB döviz ve net rezervleri düşüş gösterirken, yurt içinde vatandaşların, döviz mevduatı azaldı. Borsa'da yabancı oranı azalırken, hisse senetlerinde yeniden satışa dönüldüğü görüldü. KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar arttı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, geçen hafta yaptığı 50 baz puanlık faiz indirimi için, 'Para politikası duruşu, enflasyon görünümüne yönelik risklerin kaynağına, kalıcılığına ve para politikası ile ne ölçüde kontrol altına alınabileceğine dair değerlendirmeler dikkate alınarak, temkinli bir yaklaşımla sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir' açıklamasını yaptı.
Reklam
Piyasalarda Normalleşme Borsa'ya Yaradı: Haftanın En Çok Kazandıran Hisseleri
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli deprem felaketleri halen hayatın olağan akışına dönmesini engellerken, bu hafta piyasalarda işlemler normalleşme sürecindeydi. Önceki hafta 3 gün işlem yapılan Borsa İstanbul'da bu hafta işlemler normal seyrinde sürdürüldü. Dolarda sınırlı da olsa yükseliş sürerken, altında önceki hafta görülen sert düşüş sonrası bu hafta daha sakin bir seyir görüldü.
Reklam
Depremin Ekonomik Etkileri: Merkez Bankası, TL'yi Korumak İçin Rezervlerden 7 Milyar Dolar Harcadı İddiası
Merkez Bankası'nın deprem felaketiyle birlikte yaptığı rekor bağış gündem olmuştu. Bağışın teorik ve pratik süreçleri çok tartışılırken, 20 Aralık 2021 tarihinden beri tartışılan bir konu da Reuters tarafından araştırıldı. TCMB'nin uzun süredir ekonomistler tarafında hesaplanan 'arka kapı satışları'nda 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında ne kadar döviz satmış olabileceği hesaplandı.
Sanayi Hisseleri Yükselişe Damga Vurdu: 20 Şubat'ta Günün En Çok Yükselen Hisseleri
etiket
Deprem felaketlerinin ardından geçen hafta 3 gün işlem gören Borsa İstanbul, 20 Şubat Pazartesi günü yükseldi. Bankacılık hisselerinin zayıf kaldığı görülen yükselişte sanayi hisseleri öncü oldu. Güne yükselişle başlayan endeks, günün ikinci yarısında kazancını artırdı. BİST 100 endeksinde en çok yükselen hisseler hangileri oldu?
Reklam
Reklam
Reklam
Dolar Kuru Serbest Kalmıyor! Dövizde Tedbir Listesi Uzarken Bir Yenisi Eklenir mi?
Dolar, Türkiye'de vatandaşın ekonomik göstergelerinde önemli yer kapsar. Dolardaki yükseliş kötüye yorulurken, TL'nin değer kaybı açısından teoride de önemlidir. 2018 yazı ve 2021 sonu yaşanan kur atakları hala taze travmalar barındırırken, yine 2021 sonlarında izlenmeye başlanan Türkiye Ekonomi Modeli de ihracata dayalı olduğundan kur dengesi ayrı bir boyut kazanıyor. İthal bağımlı ekonomilerde kurdaki yükseliş enflasyon yaratırken, ihracattan gelir beklentisi de kurun yüksek olmasını istemiyor. Son günlerde de bu tartışmalar iyice kızışıyor. Serbest kur rejimi olan Türkiye'de bazı uygulamalar sorgulanıyor.
Reklam