Yeni ülke Liberland vatandaşlık başvurularını alıyor
Yeni ülke Liberland vatandaşlık başvurularını alıyor
Bir Çek vatandaşı, Sırbistan ile Hırvatistan arasında kalan ve kimseye ait olmayan bir bölgede Liberland isminde bir devlet kurduğunu iddia etti. Devletin mottosu ise 'Yaşa ve yaşat.'
Çek Cumhuriyeti vatandaşı Vit Yedliçka, Hırvatistan ile Sırbistan arasında kalan yedi kilometrekarelik 'tarafsız bölge'de, 'Liberland' adında devlet kurduğunu ilan etti. Ülkenin adı “Özgür Ülke” anlamına geliyor.
BBC Türkçe'den Tarık Demirkan'ın haberine göre, ülkenin haritadaki yeri, eski Yugoslavya toprakları. Macaristan’ın hemen güneyinde, Hırvatistan ve Sırbistan sınırında Birleşmiş Milletler tarafından bir zamanlar “tampon bölge” olarak ilan edilen 7 kilometre karelik bir alan. Bayrağı ve devlet arması hazır. Anayasası henüz yok, çünkü katılımcılarla birlikte hazırlanacak.
BAŞVURULAR İNTERNET ÜZERİNDEN
Yönetim şekli, “Anayasal Cumhuriyet”. Kurucu vatandaş Yedliçka, katılımcıların “doğrudan demokrasisiyle” cumhuriyetin hayata geçirileceğini vurguluyor. Gereksiz vergilerin ve hayatı zorlaştıran bürokrasinin olmayacağı Özgür Liberland Cumhuriyeti için vatandaşlık başvuruları internet üzerinden sürüyor.
Çok değil, bundan 25 yıl önce kanlı iç savaşların sürdüğü topraklarda, böyle bir girişim başarıya ulaşır mı? Vit Yedliçka’ya kalırsa elbette!
'BİZ KİMSEYE ZARAR VERMEYECEĞİZ'
Komşu ülkelere ve Birleşmiş Milletler'e resmi olarak başvuru yapan devlet kurucusu, “Biz kimseye zarar vermeyeceğiz, devletimizin sloganı “Yaşa ve başkalarının da yaşamasına izin ver” olacak diyor ve ekliyor: “Herkese açığız, radikal düşüncelere sahip olmayan dünyanın tüm ülkelerinin vatandaşları Liberland vatandaşı da olabilir”.
Liberland projesi, ilk bakışta şaka gibi gelse de aslında ince düşünülmüş ve tam hesaplanmış bir proje olduğu kurucusuyla yapılan röportajdan belli oluyor.
TEPKİDEN DOĞDU
Vit Yedliçka dünyanın pek çok yöresinde minik ve çok başarılı devletlerin olduğunu söylüyor. “Monaco, Liechtenstein ya da Hong Kong gibi devletler ve şehir devletleri başarıya ulaştı. Çünkü gereksiz bürokrasi uygulamadan hayata yanıt veriyor” diyor. “Böyle bir proje balkanlarda neden başarılı olmasın?”
Vit Yedliçka aslında bağımsız ülke projesinin Avrupa Birliği fonlarını bürokrasi, oligarşi ve taraflı medya nedeniyle ülkeyi kalkındırmak için gerektiği gibi kullanamayan Çek devletine bir tepki olarak oluştuğunu söylüyor. Projenin birkaç gün içinde on binlerce başvuru aldığını, ciddi şirketlerin bile genel merkezlerini taşımak için hazırlık yaptıklarını neşeyle gazetecilere anlatıyor.