onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yeni Girişiminiz İçin Pazar Araştırması Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Şey!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Yeni Girişiminiz İçin Pazar Araştırması Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Şey!

mrshankly
24.10.2022 - 21:03

Yeni işletmeler için en önemli adımlardan biri olan pazar araştırmasını yaparken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Pazar araştırması yaparken dikkat etmeniz gerekenleri sizin için listeledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Pazar araştırmasının amacını belirleyin

Pazar araştırmasının gerektirdiği zorluklara yatırım yapmak için kendinizi hazırlamadan önce, bunun arkasındaki nedeni bulun. Araştırma yoluyla hangi sorunu çözmek istediniz? Bulgular nerede kullanılacak? Bunu içeride mi yoksa dışarıda mı yapacaksınız?

Bunlar, pazar araştırması yaparken cevapları olması gereken sorulardan bazıları. Bu soruların çözülmesi doğrudan pazar araştırmasına yön verir ve güvenilirliğini artırır.

2. Doğru araştırma metodunu seçin

Pazar araştırması yapmak için iki standart yöntemden birini seçmeniz gerekiyor. 

Birincil Araştırma

Birincil araştırma, ya girişimin kendisi ya da işe alınan bir kaynak tarafından yürütülür ve ilgili bilgileri toplamak için doğrudan veri kaynağına yaklaşmakla ilgilenir. Toplanan bilgiler sorular sorarak yapılır. En alışılmış araştırma türüdür.

İkincil araştırma

İkincil araştırma, üçüncü bir tarafça yapılır ve yeni başlayanlar ve müşterilerin doğrudan katılımı yoktur. Her şey, üçüncü şahıs tarafından yapılırsa, araştırma baştan sona daha sorunsuz ilerleyebilir. Temel olarak, büyük bir yatırım içermediği için sınırlı kaynaklara sahip yeni başlayanlar tarafından kullanılır.

 Bu nedenle, biraz zaman ayırın, her iki prosedürün avantajlarını ve dezavantajlarını tartın ve bu sonuca varmadan biraz düşünün.

3. Pazarı tanıyın

Pazar araştırması yapmanın amacı anlaşıldıktan sonra, bir sonraki adım pazarı çok iyi tanımaktır. Bunun için birçok güvenilir araştırma yöntemi var.

Hedef pazarda gerekli tanıdıkları kazanmak için sektör uzmanlarından yardım almanızı, hedef pazarla ilgili raporları okumanızı ve pazar trendlerini takip etmenizi öneririz. Piyasayı iyi öğrendikten sonra, araştırma stratejinizi oluşturmaya hazırsınız demektir.

4. "Önemli olan nedir?" diye sorun.

Doğru sorular sorulursa, pazar araştırmasına harcanan çabaların çoğu yapılabilir. Belirli temel sorularla ilgili verileri toplayabilir ve doğru yönü hedefleyebilirsiniz.

Etkileyici bir pazar araştırması planına dahil edilecek bazı önemli sorular şunlardır:

Doğrudan ve dolaylı rakipleriniz kimler ve pazar değeri nedir?

Hangi özellik hizmetimi öne çıkarabilir?

Hizmet/ürünümün hedef pazardaki kapsamı nedir?

Piyasadaki mevcut trendler nelerdir?

Hedef pazarınızdaki müşterilerin satın alma davranışları nasıl?

Tüm bu soruları dahil etmek araştırmanızın değerini artırır. Ancak bu sorularla sınırlı kalmayın.

Birincil araştırma yolunu seçmeye karar verdiyseniz, soru şablonları oluşturma özgürlüğüne sahipsiniz. İhtiyacınız olan tüm bilgileri bulmak için derin bir araştırma yapın ve buna göre sorular geliştirin.

5. Doğru araçları kullanın

Veri toplamak başka, doğru analiz etmek başka şeydir. Aslında, pazar araştırmanızın başarısı, sonraki bölümde elde ettiğiniz mükemmelliğe bağlıdır. Veri analizi, her yönden dikkat gerektiren sıkıcı bir iştir.

Neyse ki analitik araçların sayısı oldukça fazla. Araştırmaya yardımcı olacak pazar keşif araçları, veri analizi araçları ve raporlama araçları bulunmaktadır. Tek yapmanız gereken akıllıca bir seçim yapmaktır. Google Alerts, Google Trends gibi güvenilir seçenekler sunarak işinizi sizin için kolaylaştırabiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Verileri analiz edin ve bulguları kullanın

Araçları kullanarak verileri analiz edin. Bir şeyi açıklığa kavuşturalım. Kolay olmayacak. Süreci sıralamak için farklı KPI'lara karar verin ve sonuçlarınızı bu KPI'lara göre analiz edin. Toplanan ve analiz edilen verileri bir rapor halinde sunun ve istediğiniz gibi veya istediğiniz zaman kullanın.

 (KPI= Anahtar Performans Göstergesi)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın