onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Vücudumuzu Bir Doktor Gibi Dinlememizi Gerektiren B12 Eksikliği ve Belirtileri

Vücudumuzu Bir Doktor Gibi Dinlememizi Gerektiren B12 Eksikliği ve Belirtileri

user
13.04.2017 - 00:47

Vücudumuzda önemli görevleri olan B12 vitamini, yeterli miktarda alınmadığında ciddi hastalıkları beraberinde getirebilir. O yüzden vücudumuzda olan değişiklikleri bir doktor edasıyla izlemeli ve dikkate almalıyız. Vücutta üretilmeyen, hap ya da enjeksiyon yoluyla alınan B12 vitamininin eksikliğinde ortaya çıkan belirtileri bu listede bulabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Öncelikle B12 nedir ?

Suda çözülebilen bir vitamin olan B12, vücutta depolanmaz. Yeteri kadar B12 düzenli bir şekilde alındığında vücut bu vitamini kullanır ve ihtiyacından fazlasını idrar yolu ile atar. B12 vitamini vücutta önemli bir rol oynar. Başta kan hücrelerinin yapımı olmak üzere beyin ve sinir sisteminin düzgün çalışması gibi hayati konularda büyük görev üstlenir. Bu nedenle herkesin ara sıra bir hastaneye gidip B12 değerlerini kontrol ettirmesi gerekir. Kan testi ile kısa sürede B12 seviyenizi ve bu seviyenin vücudunuz için yeterli olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

B12 hangi besinlerde bulunur ?

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Vücut tarafından üretilmediği için B12 vitamini dışarıdan temin edilmelidir. Eğer tükettiğiniz besinlerle vücudunuz için yeterli B12 miktarına ulaşmak istiyorsanız hayvansal besinler tüketmelisiniz. Kırmızı et, beyaz et, yumurta, süt, sakatat, balık ve diğer deniz canlıları genel olarak B12 yönünden zengindir.

Hayvansal ürünler dışındaki besinlerde B12 vitamini bulunmaz. B12 seviyeniz, olması gerekenin biraz altında ise günlük besinlerinize biraz daha fazla hayvansal ürün ekleyerek bu seviyeyi yükseltebilirsiniz. Bildiğiniz üzere günümüzde çok sayıda insan, hayvan eti ve hayvansal ürün tüketmemeyi tercih ediyor. Vegan ya da vejetaryen bir beslenme düzeniniz varsa B12 vitaminini kesinlikle ve kesinlikle hap şeklinde ya da enjeksiyonla almanız gerektiğini unutmayın.

B12 eksikliğinin sebepleri nelerdir ?

B12 eksikliği genellikle 2 nedenden dolayı ortaya çıkar. Bunlardan ilki yeterince B12 içeren besin tüketmemek. Vücudun ihtiyaç duyduğu B12 vitamini karşılayacak kadar hayvansal gıda tüketmiyorsanız ve bu eksikliği karşılamak için herhangi bir B12 takviyesi almıyorsanız kan değerlerinizde B12 eksikliği çıkması muhtemeldir. Bazı durumlarda ise yeterli B12 vitamini alacak şekilde beslenilmesine rağmen vücutta B12 eksikliği ortaya çıkabilir. Bu durum sindirim sisteminde bir problem olduğunu gösterir ki bu da ikinci en yaygın nedendir. Ayrıca yaş ilerledikçe B12 emilimi azalır bu nedenle vücut yeterli vitamini alamayabilir.

B12 Eksiliğinin Belirtileri

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Yorgunluk

B12 eksikliği kanda oksijen taşıyan kan hücrelerinin üretimini etkiler. Yeterince oksijen taşınmadığında vücut enerji bulamaz ve insan kendini yorgun, halsiz ve enerjisiz hissetmeye başlar.

2. Hafızada zayıflama

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
B12 eksikliği nöron adı verilen beyin hücrelerini etkilediği için B12 eksikliği çeken kişilerde dikkat dağınıklığı, unutkanlık, hafıza kaybı gibi durumlar ortaya çıkabilir. B12 eksikliği çok fazlaysa ve uzun süre boyunca müdahale edilmezse beyinle ilgili hasar, halüsinasyondan paranoyaya kadar gidebilir.

3. Kansızlık

Kan hücrelerinin üretiminde önemli rol oynayan B12 vitamini, yeterince alınmadığında kansızlığa yol açabilir.

4. Denge kaybı

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Beyinle ilgili birçok konuda B12 vitaminine ihtiyaç duyulduğu için eksikliğinde yürümede problem, dengeyi bulamama gibi sorunlar baş gösterebilir.

5. Çocuklarda zeka geriliği

Henüz gelişme döneminde olan çocuklar yeterli miktarda B12 vitamini alamazsa beyin hücreleri hasar görebiliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Depresyon

Depresyonunuzun sebebi belki de B12 eksikliğinin verdiği nörolojik hasar olabilir.

7. El ve ayakta uyuşma

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
B12 vitamini sinir hücreleri için son derece önemlidir. Sinir hücreleri yeterince B12 alamadığında el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma gibi hisler ortaya çıkabilir.

8. Nefes darlığı

B12 kan hücrelerinin yapımında rol oynar ve kan hücreleri oksijen taşır. Yeterince kan hücresi bulunmayan vücutta, yeterli oksijen alınamaz, bu nedenle nefes darlığı meydana gelebilir.

9. Kırmızı dil

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
B12 eksikliği sonucu ortaya çıkan pernisiyoz anemi (kansızlık), üzerindeki pütürleri kaybolmuş, kıpkırmızı bir dil ile kendini gösterir.

10. İshal ya da kabızlık

B12 vitamini sindirim sistemini de etkilediği için iştahsızlık, ishal ve kabızlık gibi belirtilerle de kendini belli edebilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Deride, diş etlerinde ve tırnaklarda soluklaşma

Kana rengini veren kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması ile B12 eksikliği çeken kişilerde ciltte bir solgunlaşma ve sararma görülür.

12. Baş ağrısı

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Sürekli baş ağrısı probleminden yakınıyorsanız B12 değerlerinizi kontrol etmenizde fayda var, çünkü B12 eksikliği sonucunda ortaya çıkan kansızlık baş ağrısı yapabiliyor.

13. Tat alamama

Kansızlığın etkisiyle dilde ortaya çıkabilen enfeksiyonlar nedeniyle tat alma duyunuz zarar görebilir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/video-white Video
category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/test-white Test
DMP tracking codeDMP tracking codeDMP tracking code
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
183
63
35
16
13
11
10
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Deniz Güneş

Vejetaryenim ve b12yi bitkisel yoldan alıyorum,çok az olsada b12 bulunduran bitkiler var.Lütfen, araştırıp düzeltin.

monapizza

18 yaşından beri b12 eksikliğim var,kırmızı et tükettim,bakliyat tükettim,b12 iğnesi bile vuruldum lakin b12 değerini yükseltemedim

Altay Şengür

B vitamini eksikliği olanlar, bu eksikliği gidermek için şu listeyi inceleyebilirler: https://www.vitaminler.com/bilgi-bankasi/b-vitamini-nelerde-bulunur