Görüş Bildir
Haberler
Uygunsuz Bulundular! Dünya Genelinde Yasaklanan 13 Popüler Çizgi Film

Uygunsuz Bulundular! Dünya Genelinde Yasaklanan 13 Popüler Çizgi Film

Burak Sakar
06.10.2021 - 07:00

Çocukluğumuzun kahramanları kimi zaman yanlış hareketler de yapabiliyor. Hatta bazen yapmasalar da 'yanlış' olarak görülebiliyor. Sizler için dünyanın çeşitli ülkelerinde yasaklanan 13 çizgi filmi derledik.

Kaynak: 1, 2

İçeriğin Devamı Aşağıda

1 - Sünger Bob Kare Pantolon (ABD)

1 - Sünger Bob Kare Pantolon (ABD)

Dünyanın en popüler çizgi filmlerinden Sünger Bob Kare Pantolon, Nickelodeon'un en çok izlenen dizisi olsa da bazı bölümleri sınırları zorladığı için yasaklanmasına neden oldu. Örneğin Sünger Bob'un arkadaşı Patrick ve patronu Bay Krabs ile geçirdikleri çılgın gece ertesinde bir kadının evine girip iç çamaşırlarını çalma serüvenini konu edinen 'Mid-Life Crustacean' bölümü 2018'den beri yayınlanmadı.

IMDb: 8,2

2 - Pokemon (Türkiye)

2 - Pokemon (Türkiye)

Pokemon'un 38. bölümünde tarihe geçen 12 Hz frekansta parlak mavi ve kırmızı flaşlar, çocuk sağlığına zarar vermesi nedeniyle tartışmalara neden oldu. Pokemon Shock adı verilen ve tarihe geçen bu olay sonrası bölüm Japonya, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde yasaklandı.

IMDb: 7,5

3 - Batman (ABD)

3 - Batman (ABD)

Televizyon tarihinin en çok izlenen animasyonlarından Batman: Brave and Bold'un ikinci sezon 24. bölümünde Birds of Prey ile birlikte söylediği şarkı 'müstehcen cümleler' içermesi nedeniyle yasaklandı. Televizyonda hiç yayınlanmayan bölüm dizinin DVD setine 'bonus' olarak eklendi.

IMDb: 7,3

4 - Peppa Pig (Çin)

4 - Peppa Pig (Çin)

Neredeyse tamamıyla çocuk kitleye hitap eden Peppa Pig düşük eğitimliler üzerinde 'tehlike' arz ettiği için Çin'de yasaklandı. Peppa Pig'in ülke çapındaki rap şarkı sözleri ve dövmelerde başrole taşınarak isyana yol açtığı belirtildi. Mister Skinnylegs bölümü ise örümceklerin zararsız olduğunu söylemesi nedeniyle Avustralya'da yasaklandı.

IMDb: 6,3

5 - Mickey Mouse (İngiltere)

5 - Mickey Mouse (İngiltere)

Korku filmlerinin tartışmalar yarattığı 1930'larda iskeletleri 'yaşayan ölümsüzler' olarak kabul eden İngiliz mahkemesi, Mickey Mouse'ın 'Deli Doktor' bölümünü yasakladı. Korku filmlerini 'yozlaştırılmış sanat' kabul eden dönemin Nazi Almanyası da dizi için benzer bir karar almıştı.

IMDb: 7,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

6 - Steven Universe (Kenya)

6 - Steven Universe (Kenya)

2013'ten 2019'a kadar Cartoon Network'te yayınlanan son yılların en popüler animasyonlarından Steven Universe, LGBTQ temalı bölümleri yüzünden tartışmalara neden oldu. Hatta eşcinselliği teşvik etmesi nedeniyle Kenya'da yasaklandı. Birleşik Krallık'ta da aynı sebepten bazı bölümlere düzenleme getirildi.

IMDb: 8,2

7 - Shin Chan (Hindistan)

7 - Shin Chan (Hindistan)

Beş yaşındaki Shinnosuke'nun ailesi ve arkadaşlarıyla olan maceralarını konu edinen Japon manga dizisi Shin Chan, yetişkinlere yönelik mizahıyla yer yer eleştirilmişti. Hatta bu durum Hindistan'da yasaklanmasına neden oldu. Sonrasında Hint Sansür Kurulu, çıplaklıkla ilgili birçok sahneyi keserek televizyonda gösterilmesine tekrardan izin verdi.

IMDb: 8,2

8 - Tiny Toon Adventures (ABD)

8 - Tiny Toon Adventures (ABD)

Bugs Bunny'den Daffy Duck'a onlarca animasyon karakterini hayatımıza katan, 1990'lı yıllardan beri yayın hayatına devam eden Tiny Toon Adventures'ın üç kısımdan oluşan 'Fil Sorunları' serisinin ilki 'Bir Bira', alkol içeriği nedeniyle yasaklandı. Bölüm; üç kafadarın uçurumdan atlayıp toon cennetine yükselmeden önceki sarhoş maceralarını konu ediniyordu. Çocukların sevdiği karakterde sorumsuz davranışlar görmesini engellemek için yapılan bu sansür gereği dizi TV'de yayınlanmadı, DVD olarak satışa sunuldu.

IMDb: 7,5

9 - Gravity Falls (Asya ve Latin Amerika)

9 - Gravity Falls  (Asya ve Latin Amerika)

2012'den 2016'ya Disney Channel'da yayınlanan Gravity Falls kullandığı fes nedeniyle sürekli cezalara maruz kadı. İslami ikonografiğe benzerliği nedeniyle incelenen fes sahneleri dizinin Asya ve Latin Amerika'da yasaklanmasına neden oldu.

IMDb: 8,9

10 - Bugs Bunny (Kanada)

10 - Bugs Bunny (Kanada)

Sizce Buggs Bunny kadın düşmanı mıydı? 1998'de açılan bir dava dizinin cinsiyetçi, kadın düşmanı ifadelerinden dolayı yayınının Kanada'da bir süre durmasına neden oldu. Soruşturma sonucunda zararsız olduğuna karar verilen çizgi film, şimdilerde tekrar yayında.

IMDb: 8,6

İçeriğin Devamı Aşağıda

11 - Simpsons (Rusya)

11 - Simpsons (Rusya)

3 Eylül 2016'da Rus youtuber Ruslan Sokolovsky, dönemin gözde oyunu Pokemon Go'yu oynarken çektiği bir video yüzünden 'dini duyguları aşağılamak' suçlamasıyla tutuklandı ve 3.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bunu takriben Rus kanalı Simpsons'ın 'Bay Goodbart'ı Arıyor' bölümünü oyun bağıntısından dolayı yasakladı. Uluslararası Af Örgütü bu otosansürü kınadı.

IMDb: 8,6

12 - Talespin (ABD)

12 - Talespin (ABD)

Disney'in Jungle Book'tan uyarladığı Talespin dizisi, Flying Dupes bölümünde terör temaları içerdiği gerekçesiyle yasaklandı. Kahramanımız Ayı Baloo'nun Thembrian High Marshall'a yeni ev hediyesi olarak verdiği saatli bombanın çocuklar üzerinde negatif tesir yaratacağı düşünüldü. Ancak bölüm 1999 yılında Disney'in alt kanalında kazara yeniden yayınlandı.

IMDb: 7,6

13 - Winnie the Pooh (Çin)

13 - Winnie the Pooh (Çin)

Balı seven kurgusal bir oyuncak ayıyı konu edinen Winnie the Pooh nasıl mı yasaklanır? Çin'de kurallar farklı. Çin cumhurbaşkanı Xi Jinping'i eleştirmek için kullanılan Winnie the Pooh, ülkede yasaklandı.

IMDb: 7,2

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
114
74
62
33
32
19
17
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?