Lojistik, TDK'de 'Kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürünün, hizmetin ve bilgi akışının çıkış noktasından varış noktasına kadar taşınmasının etkili ve verimli bir biçimde planlanması ve uygulanması.' şeklinde tanımlanmaktadır.
Lojistik, kaynakların nasıl elde edildiğini, depolandığını ve nihai varış noktalarına nasıl taşındığını yönetme sürecini ifade eder. Lojistik yönetimi, potansiyel distribütörlerin ve tedarikçilerin belirlenmesini ve bunların etkinliğinin ve erişilebilirliğinin belirlenmesini içerir. Lojistik yöneticilerine de lojistikçi denir.
'Lojistik' başlangıçta, askeri personelin ekipman ve malzemeleri nasıl elde ettiği, depoladığı ve taşıdığına atıfta bulunmak için kullanılan askeri temelli bir terimdi. TDK'de de birincil anlam olarak askeri bir terim olarak görünür.
Terim artık iş sektöründe, özellikle imalat sektörlerindeki şirketler tarafından, kaynakların tedarik zinciri boyunca nasıl ele alındığına ve taşındığına atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılmaktadır .
Bir işletmedeki zayıf lojistik, kâr hanesini etkileyebilir. Basit bir ifadeyle, lojistik yönetiminin amacı, doğru miktarda kaynağa veya girdiye doğru zamanda sahip olmak, uygun yere uygun koşullarda ulaştırmak ve doğru iç veya dış müşteriye teslim etmektir. Örneğin, doğal gaz endüstrisinde lojistik, tedarik zinciri boyunca dönüştürülürken petrolü işleyen boru hatları, kamyonlar, depolama tesisleri ve dağıtım merkezlerini yönetmeyi içerir.
Verimli bir tedarik zinciri ve etkili lojistik prosedürler, maliyetleri azaltmak ve verimliliği korumak ve artırmak için gereklidir. Kötü lojistik, zamansız teslimatlara, müşterilerin ihtiyaçlarının karşılanamamasına ve nihayetinde işletmenin zarar görmesine neden olur.
İş lojistiği kavramı 1960'lardan beri dönüşüme uğramıştır. Tedarik zincirlerinin küresel genişlemesiyle birlikte, şirketlere ihtiyaç duydukları malzeme ve kaynakları sağlamanın artan karmaşıklığı, tedarik zinciri lojistiği olarak bilinen uzmanlara ihtiyaç duyulmasına yol açmıştır.
Modern çağda, teknoloji patlaması ve lojistik süreçlerin karmaşıklığı, tedarik zinciri boyunca kaynakların hareketini hızlandıran lojistik yönetim yazılımlarını ve uzmanlaşmış lojistik odaklı firmaları ortaya çıkardı. Amazon gibi büyük çevrimiçi perakendecilerin perakende ortamına hakim olmasının bir nedeni, tedarik zincirinin her halkası boyunca lojistiklerinin genel inovasyonu ve verimliliğidir.
Yorum Yazın