onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ülkemizi Meksika'da Temsil Edecek: Ayşenaz Uzun 'Isıya Dayanıklı Kumaş' Projesiyle Bilim Olimpiyatları'nda İkinci Oldu

etiket Ülkemizi Meksika'da Temsil Edecek: Ayşenaz Uzun 'Isıya Dayanıklı Kumaş' Projesiyle Bilim Olimpiyatları'nda İkinci Oldu

ozcanmine
11.10.2018 - 19:01 Son Güncelleme: 12.10.2018 - 12:13

Lise öğrencileri arasında düzenlenen Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatları (INSPO), bu yıl İstanbul'da düzenlendi. Yarışmaya sağlık, çevre, enerji ve mühendislik alanlarından 385 proje başvururken 10 farklı ülkeden 55 proje finale kaldı. Özel bir lisede 2. sınıfa devam eden Ayşenaz Uzun, sütleğen bitkisinden yola çıkarak hazırladığı 'Kumaşların bazı mekanik özelliklerinin doğal maddeler kullanılarak geliştirilmesi' adlı projesiyle mühendislik alanında ikinci oldu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Tesadüf eseri eline değmesiyle projeye başlama kararı almış.

Tesadüf eseri eline değmesiyle projeye başlama kararı almış.

Sütleğen bitkisinin eline tesadüf eseri çarpmasıyla elinin kızardığını söyleyen Ayşenaz, daha sonra bu fikirden yola çıkarak projeye başlamaya karar verdiğini söyledi. Sütleğenin ısıyı azalttığını öğrendikten sonra 'ısıya dayanıklı kumaş' elde edeceğini düşündüğünü söyleyen Ayşenaz, 'Yanmazlık testi yaptım ve ilk olarak kumaşın ilk 14 saniyede alev aldığını gördüm. Normal bir kumaş 10 saniyede alev alıyor. Benim üzerinde çalıştığı sütleğen bitkisi özünü uygulayarak geliştirdiğim kumaş ise doğada maliyeti az olan ve kanser riski olmayan bir kumaş. Dolayısı ile itfaiyeciler için kıyafet tasarlanabilir' ifadelerini kullandı.

"İdealim bilim insanı olmak"

"İdealim bilim insanı olmak"

DHA'nın haberine göre, projesinin ikinci aşamasında kumaşa kırışmazlık testi uygulayan Ayşenaz, normal kumaş ile sütleğenli kumaş üzerinde testi gerçekleştirdiklerini ve sütleğenli kumaşın basınca daha dayanıklı olduğunu gözlemlediğini belirtti. 

'Sütleğenli kumaş daha az kırışıyor. Son olarak tuşa yani yumuşaklık testi yaptık. Sütleğeni sürdüğümüz kumaşların daha yumuşak hale geldiğini gördük' diyerek projesinin işleyişini anlatan Ayşenaz, hedefleri için ise 'İdealim bilim insanı olmak' ifadelerini kullandı.

358 proje arasından 2. oldu

358 proje arasından 2. oldu

Ayşenaz'ın projesine danışmanlık yapan öğretmen Gülsemin Savaş Tuna, Ayşenaz'ın bu başarısı için,  'Bu yarışmaya 10'dan fazla ülke katıldı. Yarışma 4 farklı aşamada gerçekleştirildi. Mühendislik, sağlık, çevre ve enerji alanlarında yapıldı. Biz ülkemizi mühendislik alanında temsil ettik. Ülkemizden 7 proje vardı. Genel anlamda 358 proje başvuruda bulundu. 55 proje finale kaldı, biz de bu yarışmada 2'ncilik aldık' ifadelerini kullanarak öğrencisini kutladığını belirtti.

Mart 2019'da Meksika'da yapılacak olan yarışmaya katılmaya hak kazandı.

Mart 2019'da Meksika'da yapılacak olan yarışmaya katılmaya hak kazandı.

INSPO 2018'de, Ayşenaz Uzun'un yanı sıra mühendislik kategorisinde, 'içecek getiren robot' projesiyle Ahmet Akif Kaya ve 'yapısal renk eldesinde silika taneciklerinin kullanımı' projesiyle Arda Çağan Karagöz birinci oldu. 

Ayşenaz Uzun derece aldığı bu projesiyle birlikte 2019 yılının Mart ayında Meksika'da yapılacak olan yarışmaya katılmaya hak kazandı.

İkinciliğe layık görülen Ayşenaz'ın 'ısıya dayanıklı kumaş' projesi 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
397
150
13
11
8
6
2
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Vedat Kaplan

ne zaman bir böyle bir haber çıksa ilk gözüme çarpan özel bir lise nden devlet liseleri bir cacık yapamıyor.

Aysun Bulut

Çok güzel bir başarı annesi babası gurur duyuyordur.Özel liseden çıkacak tabi böyle çocuklar çünkü çocukların geçim sıkıntısı yok aileler rahat çocuklar da ... Devamını Gör

gaydırı guppak

dediğin doğruda birazda ailede ve çocukta o bilinç olacak. şu annesi hakim babası savcı olan çocuğu hatırlasana bi geçim sıkıntısı mı vardı ama aklı nelerde

ozlemari85

Tebrikler