Uğur Batı Yazio: En İlginç Suç Hikâyesi
'İki suçlu var; biri kol biri beyin, öyle mi?'
-Mario Mazzanti, Şah Mat
1
KABUL EDİLMESİ ZOR BİR gerçektir: “Sürekli tekrarlanan yalan, bir süre sonra kendi doğrusunu yaratır” ve Mark Twain’in dediği gibi “İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten kolaydır…”
David Eagleman gerçekleştirdiğimiz, düşündüğümüz ya da hissettiklerimizin neredeyse çoğunun “bizden özge başka bir biz” tarafından eyleme döküldüğü savında. Incognito’nun 153 ile 156 sayfaları arasında “sıradan” zihinlerimizi çarpacak bir hikâye anlatıyor. Hikâye, hayli ilginç hayli paradoksal. Bu hikâye, Charles Whitman’ın hikâyesidir. Hak ettiği için hiç dokunmadan yorumlamadan bu hikâyeyi düşüncelerinize sunuyor ve sadece soruyoruz:
Whitman katil oldunuz ama suçlu kim? Amigdala? Tümör? Whitman’ın Zihni?
2
Bunu unutma:
'Jane Austen’in ilham verici sözlerini aklınızda tutun. Suçlar ve suçlular... İnsanlar ve şeytanlar... Çok da uzak değiller. Bellek kimi zaman öylesine kuvvetli, öylesine elverişli, öylesine uysal-kimi zaman da öylesine şaşkın ve öylesine zayıf-ve yine kimi zaman bir o kadar gaddar ve kontrol ötesidir.”
Öte yandan, tümörlü kişilerin baştan suçsuz sayılması ya da işledikleri suçlardan aklanmaları gerektiği sonucuna varmak da tehlikeli olmaz mıydı?
Kuledeki beyin tümörlü adam, bizi aslında suçtan “sorumlu tutulabilirlik” sorununun tam kalbine götürmektedir.
Adli bir ifade kullanacak olursak, bu adam yaptıklarından sorumlu tutulabilir miydi? Kendisine hiç seçim hakkı tanımayan yollarla beyni hasar görmüş bir kişi, ne ölçüde kabahatlidir?
Ne de olsa, biyolojimizden bağımsız davranamıyoruz, öyle değil mi?
Bendeki durumu söylüyorum: Siyah ekran!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Vicdani muhasebeye sokan bir soru. Peki, kendi rızası dışında bir kişiye bir ilaç verildiğini düşünelim, bu ilaç sayesinde kişi karar verme yetisini kaybedi... Devamını Gör
duyguları köreldi diye birini öldürmek mazeret olamaz.. düşüncelerimize uygularımız etki ediyor kabul.. düşüncelerimiz/davranışlarımız mantık/duygularımızın ... Devamını Gör