"Turp Gibiyim" Sözünün Anlamını Boşa Çıkarmayan Turpun 14 Faydası
Turp beyaz, kırmızı, mor veya siyah olabilir ve şekil bakımından uzun, silindirik veya yuvarlak olabilir. Çiğ, pişmiş veya turşu olarak yenilebildiği gibi suyu da tüketilebilir. Ayrıca turp tohumlarından elde edilen yağ, bir takım ürünlerde ve yararlı sağlık uygulamalarında da kullanılır.
Not: Turp tüketimini doktorunuza danışarak beslenmenize ekleyin.
1. Bilirubin üretimini istikrarlı bir seviyede tuttuğundan sarılık tedavisinde son derece faydalıdır
2. İyi bir detoksifikatör olarak hemeroidin belirtilerini iyileştirmede yardımcı olur.
Turplar kaba yem olarak kabul edilir, bu da sindirilemez karbonhidratlardan oluştuğu anlamına gelir. Bu sindirim, su tutma ve kabızlığı iyileştirmeyi kolaylaştırır. Özellikle turp suyu sindirim ve boşaltma sistemine faydalıdır ve hemeroidin belirtilerini daha da hafifletebilir.
3. Turp suyu iltihaplanma ve idrara çıkma sırasındaki yanma hissini iyileştirir.
Turpgiller doğal olarak diürektiktirler, bu da idrar üretimini arttırdıkları anlamına gelir. Böbrekleri temizler ve idrar yollarındaki enfeksiyonları engellemede yardımcı olur.
4. Sindirilebilir karbonhidrat ve yoğun su içerdiğinden zayıflamayı düşünenlere yardımcı olabilir.
Turp, 'doyurucu' olarak adlandırdığımız besinlerden bir tanesi. Ayrıca lif açısından yüksek ve glisemik indeksi düşüktür, bu da kilo vermeye yardımcı olan düzenli bağırsak hareketlerini ve tüm vücut süreçleri için metabolizmanın verimliliğini arttırdığı anlamına gelir.
5. Turpta bulunan izosiyanatlar, kanserli hücrelerin genetik geçişleri üzerinde büyük bir etkili olabilir.
Turp, C vitamini, folik asit ve antosiyaninler açısından zengindir. Birçok kanser türünü, özellikle kolon, böbrek, bağırsak, mide ve ağız kanserini tedavi etmekte yararlı olabilir.
6. Kabızlık sorununu etkili bir şekilde önleyebilir.
Lif bakımından zengin olan turp, bağırsak hareketlerine önemli derecede etki eder. Düzenli boşaltma modelleri geliştirir ve kabızlık semptomlarını hafifletir.
7. Turp iyi bir dezenfektandır ve solunum sistemini enfeksiyonlardan koruyan vitaminler bakımından zengindir.
Turp anti-konjestift özeliğiyle solunum yollarındaki tıkanıklıkları giderebilir.
8. Şekerin kan dolaşımındaki emilimini dengeleyerek diyabet hastalarına yardımcı olabilir.
Turpların, düşük glisemik indeksi olduğu uzun zamandan beri bilinmektedir. Bu da turp yemenin kan şekeri düzeylerini etkilemediği anlamına gelir. Ayrıca şekerin kan dolaşımındaki emilimini düzenlemeye yardımcı olur. Böylece şeker hastalarındaki ani yükselmeler çok fazla görülmez.
9. Turpun içeriğinde bulunan su, cildin sağlıklı nem seviyesini korumada yardımcı olur.
Vitamin-C, fosfor, çinko ve bazı vitamin-B kompleksleri turpta bulunur ve cilt için faydalıdır. Turplar dezenfektan özelliklerinden dolayı kuru cilt, kızarıklıklar ve çatlaklar gibi deri hastalıklarını iyileştirmeye de yardımcı olurlar.
10. Ateşlenmelerde iyi bir ateş düşürücü olabilir.
Vücut sıcaklığını düşürür ve ateşlenmeleri hafifletebilir.
11. Böcek ısırmalarına iyi gelebilir.
Turpların anti pruritik özellikleri vardır ve böcek sokmaları ve arı sokmaları için etkili bir tedavi olarak kullanılabilir. Turp suyu ayrıca böcek ısırılmalarına bağlı olan ağrı ve şişmeyi azaltabilir.
12. Susuz bir vücudun düşmanı olabilir.
Turp içeriğinin tamamına yakını sudan oluşur ve vücudunuzun nemli kalması için mükemmel bir besindir. Vücudun susuz kalmaması kabızlığı hafifletir, sindirimin verimliliğini arttırır ve yediğimiz gıdalardan besin maddelerinin düzgün şekilde alınmasını sağlar.
13. Günlük C vitamini alımına yardımcı olarak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir.
Turpları beslenmenize eklemeniz için sayısız neden vardır, ancak bağışıklık sisteminizin geliştirilmesi en önemli faktörlerden biridir. Günde bir fincan turp suyu veya salatası günlük Vitamin-C alımının yaklaşık %15'i kadardır.
14. Düzenli olarak tüketilen turp, karaciğerinizi ve safra kesesini enfeksiyonlardan ve ülserden koruyabilir.
Turp, özellikle karaciğer ve safra kesesi fonksiyonları için faydalıdır. Ayrıca kandaki aşırı bilirubini de uzaklaştırır ve mikrosinaz, diyastaz, amilaz ve esteraz gibi enzimleri içerir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Yemezdim... Yemeliymişim... Yiyeceğim...
gâvurlar domuz gibiyim der 😂 onu da araştırsanız...
Sevmiyorum, keşke sevsem de yiyebilsem :(