onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkiye, OECD'nin Eğitim Raporunda 41. Sırada

Türkiye, OECD'nin Eğitim Raporunda 41. Sırada

Deniz Gök
13.05.2015 - 20:08 Son Güncelleme: 13.05.2015 - 23:17
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yaptığı şimdiye kadarki en kapsamlı küresel eğitim araştırmasında Türkiye 76 ülke arasında 41. sırada yer aldı.

Sıralamada ilk beş sırada Asya ülkeleri, son beş sırada ise Afrika ülkeleri var. Türkiye ise listede 41. sırada yer aldı.

76 ülkede matematik ve en bilimleri sınavlarından alınan sonuçların karşılaştırılmasıyla yapılan sıralamada ilk beşi Singapur, Hong Kong, Güney Kore, Japonya ve Tayvan oluşturuyor. Listenin sonunda yer alan beş ülke ise Umman, Fas, Honduras, Güney Afrika ve Gana.

OECD yetkilileri Türkiye'nin 41. sırada yer aldığı sıralamanın eğitim ve ekonomik büyüme arasındaki bağlantıyı gösterdiğini söylüyor.

OECD Eğitim Direktörü Andreas Schleischer 'Bu araştırmayla ilk kez küresel düzeyde eğitim kalitesini ölçtük. Amacımız zengin ve yoksul ülkelere kendilerini dünyanın eğitim liderleriyle kıyaslama fırsatı vermek, zayıflıklarını ve güçlü yanlarını görmelerini sağlamak ve eğitimde kaliteyi arttırmanın uzun vadeli ekonomik yararlarını göstermekti' dedi.

Stanford Üniversitesi'nden Eric Hanushek ve Münih Üniversitesi'nden Ludger Woessmann'ın ortaklaşa yazdığı araştırma raporunda 'eğitim standartlarının ülkenin uzun vadedeki refah üretimine dair güçlü bir gösterge olduğu' vurgulanıyor.

Raporda, 'Kötü eğitim politikaları ve uygulamaları çok sayıda ülkeyi sürekli bir ekonomik durgunluğa sokuyor' deniyor.

Schleicher de 'eğitimi geliştirerek elde edilecek ekonomik yararların çok büyük boyutlarda olduğunu' söylüyor.

Türkiye'nin büyüme potansiyeli 'yüzde 400'

Örneğin listenin sonundaki Gana tüm 15 yaşındakilerin temel kabiliyetlerini geliştirebilirse, ülkenin GSYH'si bu gençlerin yaşamı sırasında 38 kat artabilir. Türkiye'nin aynı koşullardaki büyüme potansiyeli ise yüzde 400'ye yakın.

Listenin tamamı şöyle:

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam