Türkiye'de Satılan 16 Marka Tuzda Bulunan Mikroplastikler Sağlığımızı Tehdit mi Ediyor?
Plastikler her yerde! Kullanılan plastik ürün atıkları, parçalanıp denizlere, göllere karışarak sofralarımıza geliyor. Vücudumuza giriyor ve sağlığımıza etki ediyor. Peki bu mikroplastikler nelerde bulunuyor ve sağlığımızı tehdit mi ediyor?
Birkaç yıl önce deniz tuzunun içinde mikroplastikler bulunmuştu.
Güney Kore ve Greenpeace Doğu Asya'daki araştırmacılar tarafından Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Asya'da 21 ülkeden alınan tuz örnekleri analiz edildi.
Bu araştırma dünya çapında denenmiş sofra tuzu markalarının yüzde 90'ında mikroplastik olduğunu göstermeketeydi.
Bulgular, mikroplastiklerin plastik atıklarının fazla olduğu bölgelerde, insanlar tarafından alımının deniz ürünleri ve tuz yoluyla olduğunu göstermekte.
Çalışmada, tuzda bulunan mikroplastiklerin yoğunluğu, çeşitli markalar arasında çarpıcı bir şekilde farklıydı ancak özellikle Asya markalarındaki mikroplastik oranı diğer kıta markalarına göre daha yüksekti.
En yüksek mikroplastik seviyesine sahip tuz markaları ise Endonezya'da.
Çalışma sonucunda mikroplastik içermeyen yalnızca üç marka vardı.
Bu konuyla ilgili çalışmalar yapan bilim insanları, bir yetişkinin tuz ile yılda yaklaşık 2.000 mikroplastik tükettiğini tahmin ediyor.
Dr. Sedat Gündoğdu da benzer bir çalışma yaparak Türkiye'de denizlerde ve göllerde bulunan mikroplastiğin sofra tuzu ile tüketicilere ulaşıp ulaşmadığını araştırdı.
Türkiye'de satılan 16 farklı marka tuzda plastik parçaları bulundu!
Yani sağlığımız için belli bir miktar gerekli olan tuzu her tükettiğimizde aslında plastik parçalarını da vücudumuza alıyoruz.
Deniz tuzu mu? Kaya tuzu mu?
Araştırmanın sonucuna göre mikroplastik yoğunluğu bakımındna en fazla seviyede bulunan ürün deniz tuzu. Ardındansa göl ve kaya tuzu gelmekte.
Hatta bu mikroplastikler yalnızca tuzda değil giysiler, içme suları, cilt ürünleri ve diş macunlarında da bulunuyor.
Peki bu mikroplastikler insan sağlığına zararlı mı?
Platiklerde kullanılan bazı maddelerin kanser, astım, diyabet gibi sorunlara yol açtığı bilinse de mikroplastiklerin insan sağlığını ne derece tehdit ettiğini anlamak için çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Buna rağmen araştırmacılar bu mikroplastiklerin etkilerinin olumsuz olabileceği görüşünde.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
markaları vermediginiz surece cok bilinclendirici bir paylasim olmuyor acikcasi.
karma,ilahi adalet..plastiklerinizi,çöplerinizi sokaga,denize atarsannız,çevreyi,dogayı,hayvanları kirletirseniz,en sonunda size de sıra gelir işte böyle..ya... Devamını Gör
bunları anneme okutmam lazım. kaya tuzu en iyisi diğeri kimyasal diyip diyip beynimi yiyodu. şimdi görsün kim kimyasalmış :D :D :D