Türkiye'de Bilim-Kurgu Sinemasının Gelişememesinin 15 İç Acıtan Sebebi
Yahu arkadaşlar bilim-kurgu filmi çekmeyen ülke kalmadı. Dünyanın önemli büyüklükteki ülkeleri arasındayız diyoruz daha bir tane doğru düzgün bilim-kurgu filmimiz yok.
1. Akla ilk gelen çekilememe nedeni, görsel efekt ve benzeri teknik detayların bizi aşacağı düşüncesi.
2. Teknik konusunda sıkıntı olmasa bile çok masraflı olacağı için yapımcılar o kadar parayı filme yatırmayı göze alamıyorlar.
3. Aslında bütçe hiçbir zaman bahane olarak ileri sürülmemeli. Çok düşük bütçelerle çok iyi bilim-kurgu filmlerinin çekilebildiğini biliyoruz.
Mesela Dünyalı adlı bu film tanınmamış oyuncularla bir odanın içinde çekildi. Sadece diyaloglardan oluşuyor. Yine de mükemmel bir bilim-kurgu filmi.
4. Peki, bütçesi dram veya komedi filmlerinden daha az olabilecek bilim-kurgu çekmek mümkünken neden çekilmiyor?
Çünkü Türk milletinin bu türe ilgisi yok. Zengin kız fakir oğlan hikayeleri daha çekici bulunuyor.
5. Halkın aynı zamanda bilimsel konulara hazır olmaması da önemli bir konu. Çekilecek bir bilim-kurgu filminde ağzınızdan 'evrim' kelimesi çıksa linç yersiniz.
6. Yapımcıların kafa yapısı da malum. Bir Recep İvedik çekerler, senin yaptığın bilim-kurgunun gişesini ikiye katlamakla kalmaz, 10'da 1'i maliyetle yapmış olur.
Sinemacı değil, ticaretçi mantığıyla hareket ediyorlar.
7. G.O.R.A'da gördüğümüz üzere aslında bilim-kurgu filmi çekebiliriz ancak her şeyi komediye bağlama merakımızdan kurtulamıyoruz.
8. Yaratıcı senarist, yönetmen eksikliği de bilindik bir gerçek. Bir bilim-kurgumuz olsun ama Hollywood'dan kopyala-yapıştır olsun anlayışı hakim.
E.T.'nin kötü bir taklidi Badi, çakma Superman'ler ya da Star Trek parodileri... Sen kendi bilim-kurgunu yap da parodiyi sonra yine çekersin.
9. Sinemayı geçtim, daha edebiyatta bile bilim-kurgu konusunda çok gerideyiz.
Yayınevleri bilim-kurgu severleri hayalci olarak görmeye devam edip Anadolu'daki acılı hikayelere yönelirler.
10. Arada bir ekranlarda bilim-kurgu denemeleri çıksa da reytinge yeniliyorlar. Gençler sevmesine rağmen geniş kitlenin ilgisini çekmiyor.
Dizi iyi değildi belki ama cesur bir adımdı.
11. Sadece böyle çizimlerden öteye gidilemiyor ve türün meraklıları bunlarla yetinmek zorunda kalıyor.
12. Daha önce hiç bilim-kurgu çekilmiş mi diye araştırayım dediğinizde kimsenin bilmediği, tutmayan örnekler bulursunuz.
Mesela bu Kavanozdaki Adam filmi 1987 yılında çekilmiş ve ilgi çekmeyince benzer türde devamları gelmemiş. (Beyin nakli sonucu karakteri değişen bir adamın hikayesi anlatılıyor.)
Yorum Yazın
ÜLKEDE OLMAYAN BİLİMİN NESİNİ KURGULASINLAR BE BİRADER..
niye canım islam bilimi var ülkede uçan eşşekle arşa çıkan nehri asasıyla ortadan bölen peygamberler çoluğa çocuğa taciz tecavüz eden hocalar karısını g.b y... Devamını Gör
En kısa cevap şu olurdu sanırım, Türk milletinin çoğu beyinsiz çünkü. Kafası basmaz bilim kurguya. Ver baldızına, yengesine kayan adamın hikayesini, tamam.
Umrumda da değil çekilmemesi. Zaten gelişmeyecekTtürk sineması boşuna uğraşmayın. Yabancı sinema izlerim rahatıma bakarım.