Genellikle yağmur ormanlarının bulunduğu tropikal bölgelerde bulunan hayvanlardan insanlara geçişi görülüyor.
Bitlerden, keseli sıçanlardan, yedi uyurlardan ve farklı maymun türlerinde bulunuyor.
İnsandan insana geçişi kısıtlı.
İşte her şey bu temel bilgilerin verilmesi ile başlıyor.
Koronavirüs hastalığında da aynısını yaptık. Henüz görsel medyada, öğlen haber bağlantılarına veya akşam oturumlarına girmedi ama Dünya Sağlık Örgütü’nün sayfasında detaylı bilgilere ulaşmak mümkün. Zaman bulursanız kahve yanında okumanızı öneririm.
Sağlığımız her şeyin ötesinde. O kadar ki olası sağlık sorunlarımızı öncelikle Google tıp bilgisi ile çözmeye ve tedavi etmeye çalışırken, profesyonel sağlık desteğine ihtiyaç duyulmadığını fark ediyoruz. O kadar ki sağlık sorunlarımız çözümü bile toplumda sağlıkta şiddet yaklaşımı ile çözüyoruz.
Maymun Çiçeği, Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19, Google tıp ve sağlıkta şiddet derken konunun nereye gideceğini muhtemelen merak ediyorsunuzdur.
Başlayalım…
Dünya var olduğundan beri enfeksiyon hastalıkları, otoimmün hastalıklar, kanser ve immün yetmezlikler gibi birçok hastalık modeli ile iç içe yaşıyoruz. Özellikle enfeksiyon hastalıkları bulaş ve yayılım yeteneği ile geniş çaplı coğrafyalarda kendini gösterebiliyor. Bu yayılma durumuna “pandemi” diyoruz.
Bir hastalıkta “pandemi” tanımı konduktan sonra, o hastalık öncelikle etkene (mikroorganizma) karşı bulunan aşılar, ilaçlar ve en basitinden yeniden hijyen ile (kolera vs.) kontrol altına alınabiliyor. Dünya tarihinde medeniyetleri, kraliyetleri ve halkı kasıp kavuran ciddi pandemiler ile savaşılmıştı. Bir kez hastalık tanımlandığında ve tedavi protokolleri geliştirildiğinde pandeminin kökünü kurutmak hiç de zor değil. Sıkıcı ve üzücü olan bu süre içinde kaybettiklerimiz.
Bu süre içinde de sağlık çalışanları ve bilim insanlarının çabaları her zaman takdir edilmiştir. Yani takdir edenler vardır desek daha doğru aslında.
Yazının bu bölümüne de “her şeyin bir sonu vardır” gibi ulvi bir cümle ile girelim. Hem yukarıyı hem de aşağıyı kapsasın.
Geçen sene Koronavirüs’te sezon sonu finali görmüşken yazar 3. sezon hazırlıklarını bitirmiş çekimine başlamış bile. Yazar derken virüs demek istedim…
Yorum Yazın