Görüş Bildir
Haberler
TÜBİTAK 50 Bin Kitabı Toplattı, Sakıncalı Bulunanlar İmha Edilecek

etiket TÜBİTAK 50 Bin Kitabı Toplattı, Sakıncalı Bulunanlar İmha Edilecek

Ulaş
21.11.2015 - 16:24

TÜBİTAK’ın yıl içinde 50 bin kitap için toplatma kararı vermesi yeni bir tartışma başlattı. Yayın Kurulu’nun ‘yerlilik ve kültürel uyum’ kriterlerine göre incelediği kitaplar sakıncalı bulunursa imha edilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'ten Sevin Turan ve Erdinç Çelikkan'ın haberine göre TÜBİTAK, 17-25 Aralık operasyonunun ardından popüler bilim kitaplarıyla ilgili yeni bir çalışma başlattı. Kurumdaki geniş çaplı yeniden yapılanmayla birlikte popüler bilim kitaplarına ‘yerlilik ve kültürel uyum’ gibi iki kriter getirildi.

TÜBİTAK Başkanı’nın talimatıyla 2014 yılında yeni bir yasal düzenlemeye gidilerek özellikle yabancı eserleri Yayın Kurulu’nun titizlikle incelemesi dönemi başladı. 50 bin kitabın toplatılması ve satışının durdurulmasıyla alevlenen tartışma da yeniden yapılanma kapsamında gerçekleşti. 

Buna göre özellikle çocuklara ve gençlere yönelik evrimle ilgili popüler bilim kitapları TÜBİTAK Yayın Kurulu’nun denetim ve incelemesinden geçiriliyor. Yerlilik ve kültürel uyum diye açıklanan iki kritere uymayan kitaplar için anında piyasadan toplatma kararı veriliyor. Yapılan incelemelerden geçemeyen kitaplar ise imha ediliyor. Alınan bilgiye göre 2015 yılında toplatılmasına karar verilen 50 bin kitabın akıbeti henüz belli olmadı. Yayın Kurulu’nun incelemelerinin ardından bu kitaplar sakıncalı bulunursa imha edilecek.

Manevi değer incelemesi

Manevi değer incelemesi

Toplatıldığı için kamuoyunu ayağa kaldıran bu kitaplarda bir olumsuzluğa rastlanmazsa piyasaya yeniden sürülecek. Söz konusu uygulamanın bundan sonra da devam edeceğine dikkat çekilirken, iki kriter kapsamında Türk kültürüne ve manevi değerlere ters düşen kitapların piyasadan toplatılabileceği belirtiliyor.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?
İçeriğin Devamı Aşağıda

TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, Yeniçağ gazetesi yazarı Arslan Bulut'un köşesinde TÜBİTAK tarafından yayınlanan 'Gökkuşağı'nın Tüm Renkleri' adlı çocuk kitabında yer alan bir resimde Yahudilik ve Hristiyanlık dinlerine ait birtakım ritüellerin gösterildiğini ve böylece 'siyonist propaganda yapıldığı' iddialarına cevaben bir açıklama yayınlamıştı. 

Yeniçağ yazarı Arslan Bulut, TÜBİTAK Başkanı'nın kendisine hitaben yazdığı bir mektubu köşesinde yayınlamıştı. 

TÜBİTAK Başkanı Ergin mektupta, '2011 yılında yayınlanmış olan 'Gökkuşağının Tüm Renkleri' adlı kitap konusunda gösterdiğiniz kültürel hassasiyet için teşekkür ederiz. Bu konuda hassasiyetinizi paylaştığımızı bilmenizi isteriz. 50.000'den fazla kitap, piyasadan 2015 yılı içerisinde imha edilmesi amacıyla toplatılmıştır. Halen geriye dönük olarak tüm kitapları 'kültürel uygunluk ve yerlilik testi'nden geçirmekteyiz.' ifadelerini kullanıyor.

TÜBİTAK Başkanı merak konusu olan 'kültürel uygunluk ve yerlilik testi' ile ilgili de şu ifadeleri kullanıyor:

'Kuruluşundan bu yana 17 milyondan fazla baskı adedine ulaşmış olan 700 kitabı bulunan TÜBİTAK kitaplarının yayın süreçlerinde 2014 yılından itibaren yeni bir süreç yönetimi uygulanmaktadır. Bu süreçteki yaklaşımımız 'Kültürel Uygunluk ve Yerelleştirme' yöntemidir.

Bu yöntem ile kitap yayın sürecinin başından sonuna kadar olan değişik aşamalarda muhtelif kontrol noktaları oluşturulmuştur. Bu kontroller telif alımından basım sonrasına kadar sürmektedir. Biz de milletimize kaliteli entelektüel eserler kazandırırken kültürel ve ahlâki erozyona sebebiyet vermeyecek eserler yayınlanmasına gayret göstermekteyiz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
302
64
39
30
9
8
2