Tartışmaların Odağında: Hipnoz Etkisindeyken Doğumun Avantajları ve Dezavantajları Neler? Bu Yöntemle Doğuran Ünlüler Kimler?
1980’li yıllarla birlikte artan sezaryenin yerini artık normal değil, ‘doğal’ doğum alıyor. Bugün sizler için hypobirthing, hipnoz doğum yöntemini masaya yatıracağız. Hipnoz doğum yöntemi nedir, süreç nasıl işler, avantajları ya da dezavantajları nelerdir ve bu yöntemle doğum yapan ünlüler kimlerdir bakalım.
Yunancada uyumak anlamına gelen hipnoz uyku ile uyanıklık arasında olup, telkin almayı kolaylaştıran bir ruh hali olarak tanımlanıyor.
Milattan önceki yıllardan bu yana kullanıldığı keşfedilen hipnoz yöntemi son zamanlarda doğumda kullanılmasıyla ön plana çıkıyor.
'Nasıl?' dediğinizi duyar gibiyiz, anlatalım.
Rahat bir doğumun tek anahtarı olan derin gevşemeyi temel alan hypnobirthing, hipnoz doğum yöntemi rahat, sağlıklı, huzurlu ve bilinçli bir doğum yolunda kullanılan bir teknik…
Anne adayının anestezi kullanmasına gerek kalmadan, acısız ve rahat bir şekilde doğum yapmasının mümkün olduğu söylenen bu yöntem özellikle ilk kez anne olacakların yaşadığı doğum stresini en aza indirmesi ve kaygıları net bir şekilde azaltması ile biliniyor.
Kökeni 1913 yılında doğum için çağrıldığı evde anestezik maddeyi reddeden anne adayının güçlü nefeslerle bebeğini doğurmasını izleyen Dr. Grantly Dick-Read'e dayanıyor.
1980'li yılların sonunda ise hayalindeki doğumu yapmak üzere araştırmaya başlayan Marie F. Mongan, kendi kendine hipnozun avantajlarını doğal doğum bilgisiyle bir araya getirdi ve eğitim programı hazırlayarak bu yönteme adını verdi: Mongan Yöntemi.
Bu programda anne adayları sakin, doğal, özgüvenli ve sevgi dolu bir doğum deneyimi yaşamaları için eğitiliyor.
Doğuma fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak hazırlanan anne adayına doğal doğumun içgüdüsel olduğu hatırlatılırken, korkularından uzaklaşması için cesaret veriliyor.
5 hafta süren eğitimlerde derin gevşeme, imgeleme, gibi tekniklerle güven ortamı kuruluyor; bilinçaltına yerleşen negatif duygu ve korkular pozitif beklentilerle değiştiriliyor; nefes teknikleri öğretiliyor ve anne adayının bebeğiyle bağ kurması sağlanıyor.
Uzmanlık ve profesyonellik isteyen bu yöntemin yetkisi bulunmayan kişilerce yapıldığında çok tehlikeli olabileceği belirtiliyor.
Jinekoloji Derneği ve Tabipler Odası'nın benzer açıklamaları eğitimsiz hipnoz koçlarıyla yapılan doğumların tehlikeli olabileceğine işaret ediyor. Yaygınlaşması durumunda suistimallerin artacağın altını çiziliyor ve ekleniyor: 'Hipnozla doğum, henüz bilimsel anlamda sonuçları ispatlanmış bir yöntem değil. Sadece annenin bir şekilde bilincinin ve ağrı duyusunun etkilendiği bir yöntem. Bu nedenle bu yöntemi fazla önermiyoruz.'
Yorum Yazın
neden olmasın
Bence mantıklı ve makul seviyede ucretlendirilirse tercih edilebilecek bir yontem. Tabi bu yönüyle suistimale de açık,herşeyin sahtesi türeyiveriyor bizde ma... Devamını Gör
Jessica Alba'nın kucağındaki bebekte ne biçim kafa var öyle ya. Jessica Alba'nın da alnı geniş gerçi. Ama o kafa fena.