'Tarihe Gölge Düşüren' Kaçak Yurt Binası İçin Yıkım Kararı
700 yıllık tarihe sahip olan Halime Hatun Kümbeti’nin silüetini bozan yanı başındaki yurt binası hakkında nihayet yıkım kararı çıktı. Binanın aynı zamanda depremde hasar gördüğü ve risk taşıdığı da ortaya çıktı. Şimdi top Valilikte. Binanın bir an evvel yıkılması gerekiyor.
Van’da Selçuklular’dan kalma 700 yıllık tarihi Halime Hatun Kümbeti’ne neredeyse bitişik inşa edilen yurt binasıyla ilgili sonunda yıkım kararı çıktı. 1. derece arkeolojik sit alanı olan ve tarihi silüeti bozan ruhsatsız yurt binasıyla ilgili yıkım işleminin bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor.
Van’ın Gevaş ilçesinde, 700 yıl önce Melik İzeddin tarafından kızı Halime Hatun için yaptırılan Halime Hatun Kümbeti’nin güneybatısına 8 yıl önce yurt binası inşa edildi. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yaptırılan bina, tarihi kümbetin dokusuna görüntü açısından zarar verdiği için büyük tepki topladı.
SİLÜETİ FAZLA ETKİLEMİYORMUŞ
Bölgede yapılaşma yasağı olduğu halde, tarihi kümbetin hemen yanı başında kaçak ve ruhsatsız olarak inşa edilen yurt binasıyla ilgili Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun skandal bir yorum getirdiği ortaya çıkmıştı. Kurul, 13 mayıs 2010’da kümbetin hemen yanı başındaki binanın sit alanı dışında kaldığını öne sürerek, “Yüksekliğinin türbe silüetini fazla etkilemediği”ni söyledi. Gazetemiz konuyu 18 Kasım 2014’te “Tarihi kümbeti bir yıkmadıkları kaldı” başlığıyla manşetten duyurmuştu.
DEPREME DE DAYANIKSIZ
Avukat Fevzi Özlüer’in ısrarlı girişimleri ve suç duyurusu üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, silüeti bozduğu net bir şekilde görülen yurt binasının yıkılmasına karar verildi. Ayrıca, binanın ruhsatsız olması ve tarihi dokuya zarar vermesinin yanı sıra, depreme dayanıksız olduğu ve 2011’de Van’da yaşanan depremde hasar gördüğü de ortaya çıktı.
İVEDİLİKLE YIKILMASINA KARAR VERİLDİ
Gevaş Kaymakamlığı aldığı kararda, “Mevcut yurt binasının ivedilikle yıkılarak, okul bahçesinde daha uygun bir yere yeni yurt binasının yapılması gerektiği, kanaat ve sonucuna varılmıştır” dendi.
Gevaş Kaymakamlığı’nın 8 Haziran 2015’te Van Valiliği’ne yazdığı dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Gevaş Çok Programlı Anadolu Lisesine ait yurt binasının 2011 yılında meydana gelen depremden dolayı hasar görmesi ve düzenlenen rapor sonucunda güçlendirilmesinin gerektiği ve güçlendirme maliyetinin yüksek olması, binanın ruhsatına ilişkin hukuki problemlerin sona erdirilmemesi, ayrıca binanın tarihi alanın silüeti bozan bir görünüm arz etmesinden dolayı, söz konusu pansiyon binası yıkılarak daha uygun bir yere pansiyon binasının 2015 yılı yatırım programına alınması hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.”
TOP VALİLİKTE
Ayrıca Van Kültür Varlıklarını koruma Bölge Kurulu, Halime Hatun Türbesi’nin anıt olarak tescil edilmesine ve 1. grup yapı olarak belirlenmesine de karar verdi. Yurt binasının da olduğu alan, “Halime Hatun Kümbeti Korunma alanı” ilan edildi.
Şimdi ise gözler Valilikte. Alınan bu karar üzerine, tarihi silüeti bozan ve her an yıkılma tehlikesi taşıyan ruhsatsız binanın bir an önce yıkılması gerekiyor.
NELER OLMUŞTU?
Halime Hatun Kümbeti’nin kamuoyunda gündeme gelmesinin ardından silüetinin bozulmasıyla ilgili AKP’li Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, 2014 yılının ağustos ayında yaptığı açıklamada, “Bu görüntü bu tarihi katleden bir görüntüdür. Bana göre bir cinayettir. Bunun mutlaka ortadan kaldırılması lazım” demişti. Ancak Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 13 mayıs 2010’da kümbetin hemen yanı başındaki binanın sit alanı dışında kaldığını öne sürerek, “Yüksekliğinin türbe silüetini fazla etkilemediği”ni söyledi. Kurul ayrıca, 2008 yılında MEB tarafından izinsiz ve ruhsatsız inşaat edilen yurt binasını yapan ve yaptıranlar hakkında adli ve idari soruşturma açılmasına karar verdiği halde, inşaata müdahalede bulunulmasıyla ilgili bir karar almadı. Van Valiliği de, 27 aralık 2010 tarihinde ruhsatsız yurt binasının yapılmasına müsaade eden kamu görevlileriyle ilgili soruşturmaya izin verilmemesini kararlaştırdı. Belediye Başkanı’nın 2014 yılında “Yıktıracağız” dediği kaçak yurt binasının dosyası 2010 yılında tamamen kapatıldığı ortaya çıkmış oldu.