Görüş Bildir
Haberler
Tacoma Narrows Köprüsünün Yıkılış Sebebi

Tacoma Narrows Köprüsünün Yıkılış Sebebi

yakup ahmet şahan
01.02.2015 - 13:47 Son Güncelleme: 01.02.2015 - 17:42
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tacoma Narrows Köprüsü ve Mühendislik Hatası

Tacoma Narrows köprüsü ABD’nin Tacoma eyaletinde bulunan 1940 yılında açılan ve açıldıktan 4 ay sonra eşi benzeri görülmemiş bir sarsıntı ile yıkılan köprüdür.

Tacamo Narrows köprüsü 1940 yılında açıldığında dünyanın en büyük 3. asma köprüsü idi. Uzunluğu 853metre ile dünyanın en büyük 3. asma köprüsü ünvanını almasına rağmen genişliği sadece 11.9 metre idi.

Köprüyü bu kadar ünlü yapan ise ufak bir rüzgarda bile ( saatte 6-7 km saat ) salınım yapmaya başlayıp yukarı aşağı ve sağa sola salınmasıydı. Ve bundan dört ay sonra salınım hiç durmadı ve köprü tamamen yıkıldı. Rüzgarlı havalarda trafiğe kapatılmasından dolayı bu olay da sadece bir köpek öldü.Peki köprünün bu kadar kısa sürede yıkılmama sebebi neydi?

Yapılan araştırmalara göre köprüde proje hataları vardı. Bu proje hatalar;

  • 853 metrelik uzunluğa rağmen genişliğinin sadece 11.9 metre olması

  • Kiriş yüksekliği sadece 2.44 metre idi. Kirişi yüksekliği / köprü uzunluğu normalde 1/90 olması gerekirken, bunda 2,44/853= 1/350

  • 2.44 metre uzunluğundaki kirişler içi dolu levhalardan yapılmıştı yani rüzgarı geçirmiyor tam tersine rüzgara direniyordu.

Bu gibi sebeplerden dolayı yıkıldığı söylenmektedir. Ancak burada ilginç olan kısım köprünün salınım yapması yani Rezonansa kapılması ve büyük bir ihtişam ile yıkılması. Benim aslında dikkat çekmek istediğim burası şöyle ki;

“Uyarıldığında her maddenin bir rezonans frekansı vardır. Eğer frekans tutturulup bir dış güç tarafından arttırılırsa her madde parçalarına ayrılabilir” bu prensib Nikola Tesla’nın zamanında deprem makinesi yapmaya çalışırken ki kullandığı prensiptir. Bu Köprü de dış güç Rüzgar oluyor ve köprünün rezonans frekansını tutturarak arttırıyor ve salınım yapmaya başlayan köprü gitgide artan frekans karşısında dayanamıyor ve yıkılıyor. Nikola Tesla ise Rüzgar yerine kendi yaptığı osilatör makinasını kullanmayı amaçlamıştı.

Forumbilisim.net

Kaynak: http://www.forumbilisim.net/tacoma-na...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
66
33
19
15
9
7
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?