Görüş Bildir
Haberler
Sosyal Deney! 600 Kişinin Hayatı Senin Kararına Bağlı Olsa, Nasıl Bir Karar Alırdın?

Sosyal Deney! 600 Kişinin Hayatı Senin Kararına Bağlı Olsa, Nasıl Bir Karar Alırdın?

Altay Şengür
19.08.2015 - 20:40 Son Güncelleme: 17.05.2017 - 12:45

1984 yılında Daniel Kahneman ve Amos Trevsky tarafından yapılmış, ve de ekonomi biliminin temel taşlarından olan 'Rasyonel Karar Teorisi'ne  okkalı bir tokat atmış olan bu psikoloji deneyi, insanoğlunun karar verme mekanizmasının aslında ne kadar tutarsız olduğu gerçeğini de göstermiştir. Buyurun deneye geçelim..

Küçük bir kasabada doktor olduğunuzu ayrıca bu bölgedeki sağlık sorunları ile ilgilenen bir kurumda yönetici olduğunuzu varsayalım. Bir zaman sonra kasabaya doğru salgın bir hastalığın geldiği haberini alıyorsunuz. Ve uzmanlara göre bu hastalık yaklaşık 600 kişinin ölümüne sebebiyet verecek. Ve önünüze iki seçenek konuluyor:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Size sunulan seçenekler:

Aslında çok da bir olay yok gibi, değil mi? Sonuçta anlık olarak bir karar vermek durumundasınız ve bulunduğunuz pozisyon ve hızla yaklaşan salgını da göz önüne alınca verdiğiniz karar doğru ya da yanlış olarak nitelendirilmekten uzak olacak. Çünkü anlık verilen kararlar doğru-yanlış'dan ziyade çözüm sunan ya da sunmayan olarak tanımlanabilir. 

Gelin biz tekrardan karar verdiğimiz duruma geri dönelim..

Bu kararı alma konusundaki çekincelerinizi size bu seçenekleri sunanlara belirtiyorsunuz ve size başka seçenekleri sunmalarını istiyorsunuz. Bu sefer de sizlere şu 2 seçeneği sunuyorlar:

Size sunulan seçenekler:

Deney sonuçları:

Deney sonuçları:

Peki bizlerin bundan çıkarımı ne olmalı? Önemli toplumsal, sosyal, siyasal kararların ne derece seçeneklerin sunuluş şekline bağlı olduğu mu? İnsanların 'rasyonel' seçimlerinin ne derece manipülasyona açık olduğu mu? Aslında her şeyin bize sunuluş şeklinden ibaret olduğu, bizlerin ise sadece birer piyon olduğu mu?

Karar sizlerin..

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
277
71
32
17
17
16
10