Görüş Bildir
Haberler
Sizi Başarıya Götürecek Dayanıklı Bir Zihne Sahip Olmanız İçin Yapmanız Gereken 7 Şey

Sizi Başarıya Götürecek Dayanıklı Bir Zihne Sahip Olmanız İçin Yapmanız Gereken 7 Şey

Arslan Ural Karabağlı
08.04.2015 - 16:33 Son Güncelleme: 08.04.2015 - 16:45

Zihinsel olarak dayanıklı olmak için öyle doğmak zorunda değilsiniz. Zihinsel dayanıklılık geliştirilebilen bir özelliktir. Siz de aşağıdakileri uygulayarak zihinsel olarak daha dayanıklı -ve sonucunda daha başarılı- bir insan olabilirsiniz.

Kaynak: http://www.inc.com/jeff-haden/7-habit...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Her Zaman Kontrol Elinizdeymiş Gibi Hareket Edin

Ignatius’a atfedilen bir söz vardır : “Tanrı her şeyin icabına bakacakmış gibi dua edin, ama her şey size bağlıymış gibi davranın.

Aynı önerme konu şans olunca da geçerlidir. İnsanların çoğu, şansın başarı ya da başarısızlıkla doğrudan ilişkisi olduğunu düşünür. Başarılı olurlarsa şansları yaver gitmiştir; başarısızlık durumunda ise tam aksini düşünürler. 

Halbuki başarılı insanların çoğu, şansın sadece bir faktör olduğuna inanır. Fakat şanslarının iyi ya da kötü gitmesi hakkında endişelenmezler. Yani başarı ya da başarısızlığa giden yolda tüm sorumluluk onlara aittir. 

Konu şu ki; zihinsel enerjinizi, başınıza gelebileceklere odaklanarak boş yere harcamayı engelleyebilirseniz; onu hayatınızı yönlendirmek için kullanmaya fırsatınız olur. Sonuçta adına 'şans' denilen şeyi kontrol edemezsiniz, ama kendinizi kesinlikle kontrol edebilirsiniz...

2. Etki Edemeyeceğiniz, Değiştiremeyeceğiniz Şeyleri Bir Kenara Bırakın

Zihinsel dayanıklılık tıpkı kaslarımızın ürettiği güç gibidir. Yani kimsede sınırsız miktarda bulunmaz. O halde, neden bu kısıtlı kaynağı kontrol edemeyeceğiniz şeylere harcayasınız ki?

Kimi insanlar için bu siyasettir. Kimileri için aile ya da küresel ısınma. Önem verdiğiniz ve başkalarının önem vermesini istediğiniz ne varsa o… 

Mesela gidip oy kullanın. Ya da geri dönüşüm yapın ve karbon atıklarınızı azaltın. Kısacası, yapabileceğiniz neyse, onu yapın. Kendi değişiminizi gerçekleştirin ve başkalarını değiştirmeye çalışmayın.

3. Geçmişi Sadece Değerli Bir Eğitim Olarak Görün, Daha Fazlası Olarak Değil...

Hatalarınızdan ders çıkarmayı öğrendiğiniz taktirde; geçmiş değerlidir. Başkalarının hatalarından da öğrenmeyi unutmayın. Sonra hayatı akışına bırakın gitsin. 

Söylemesi kolay, değil mi? Nereden baktığınıza göre değişir. Başınıza kötü bir şey geldiğinde, bunu bilmediğiniz bir şeyi öğrenmek için faydalı bir fırsat olarak görün. 

Geçmiş sadece eğitimdirSizi tanımlamaz. Neyin yanlış gittiğini düşünün. Ama bunu sadece gelecek sefere aynı hatayı tekrarlamamak maksadıyla yapın. Yani süreci kendinizi yıpratmak kullanacağınız bir silaha dönüştürmeyin.

4. Bir Başkasının Başarısını İçtenlikle Kutlamayı Öğrenin

Çoğu insanın hayata bakışı; dünyanın kendi etrafında döndüğü şeklindedir. Bu sebeple bir başkasının elde ettiğini başarıyı, kendi yıldızlarının eskisi gibi parlak görülmeyeceği şeklinde yorumlarlar.

Bu tür düşünceler insanın zihinsel enerjisinin büyük bölümünü emecektir. Oysa bu enerjiyi verimliliğinizi arttırmak ya da yaratıcı fikirler üretmek için  kullanabilirdiniz.

Bir arkadaşınız fevkalade bir iş yapması, sizin yetersiz olduğunuz anlamına gelmez. Enerjinizi ve zamanınızı başkalarının başarılarına içerleyerek ya da kıskanarak harcamayın. 

Geleceğinize ve işinize odaklanın. Başarılı insanları alçak gönüllü ve içten bir şekilde takdir etmeyi öğrenirseniz; sizi yolunuzdan uzaklaştıran ve zihinsel dayanıklılığınızı zayıflatan duygusal tıkanıklıklarınızdan sonsuza dek kurtulursunuz.

5. Sızlanmayı ve Şikayet Etmeyi Kesin

Ağzınızdan çıkan sözlerinizin gücü büyüktür. Özellikle de kendiniz hakkında olanların...Sorunlarınız hakkında sızlanmak, size hiçbir şey kazandırmaz.

Şayet bir şeyler yanlışsa zamanınızı şikayet ederek geçirmeyin. O zihinsel enerjiyi meseleyi iyileştirmekle harcayın. Öyleyse neden zaman kaybedesiniz ki? Yanlış giden şeyleri düzeltmeye hemen başlayın. Dahası, sürekli neyin yanlış olduğu hakkında konuşmayı kesin. İşleri nasıl daha iyi hale getireceğiniz üzerinde konuşun, konuşma sadece kendi kendinizle olsa bile. 

Aynı şeyi iş arkadaşlarınız ve dostlarınız ile de tekrarlayın. Sadece üzerinde ağlayabilecekleri bir omuz olmayın. Gerçek arkadaşlar, arkadaşlarının sızlanmasına izin vermezler, onların yaşamlarını iyileştirmelerini sağlamaya çalışırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Önce Kendinizi Etkileyin

Kimse sizi pahalı giysileriniz, arabanız, sahip olduklarınız, ünvanlarınız ya da başarılarınız nedeniyle sevmez. Bunların hepsi “şeyler”dir. İnsanlar sizin “şeyler”inizi sevebilir, ama bu onların sizi sevdikleri anlamına gelmiyor.

İnsanlarla sizi mutlu edecek, 'gerçek' ilişkiler, bağlar kurmak istiyorsanız; işe kendinizi tanımakla başlayın. Ve bir başkasını etkilemeden önce kendinizi etkileyin.

7. Sahip Olduklarınızın Kıymetini Bilin

Sahip olmadığınız şeyler yüzünden kendinizi yıpratmayın. Başkalarının sahip olduğu ve sizin olmadığınız şeylere takılmayı da bırakın. 

Neye ya da nelere sahip olduğunuzu, durup mantık çerçevesinde bir düşünün. Mutlu olmanıza yol açacak birçok şey bulacağınıza emin olabilirsiniz.

Kendinizi iyi hissetmek, zihinsel pillerinizi yeniden şarj etmek için kullanabileceğiniz en iyi yöntemdir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
9
3
2
1
1
0