Servet Üzerinden Alınan Vergiler Nelerdir? Ülkemizde Uygulanan Servet Vergisi Türleri
Servet vergisi, Türkiye'de alınan vergilerden biri. Vatandaşın elde ettiği servet üzerinden alınan bu vergiler 3 tane. Servet vergisi hakkında daha detaylı bilgi için içeriğe buyurun!
Devletler vatandaşlarına hizmet verebilmek için onlardan çeşitli adlar altında vergi toplarlar.
Servet vergisi sahip olunan varlıklar üzerinden alınan bir vergi.
Servet veya varlık vergisi olarak adlandırılan bu vergi kişisel mülklerden alınan bir vergi. Ülkeler, araba, ev gibi sahip olunan mülklerden servet vergisi alabiliyor.
Servet vergisi her ülkenin mevzuatına göre değişiklik gösteriyor. Ülkelerin servet vergisi oranları da her ülkenin mevzuatına göre değişiyor.
Türkiye'de vergiler gelir üzerinden alınanlar, servet üzerinden alınanlar ve harcamalar üzerinden alınanlar olarak üçe ayrılıyor. 🇹🇷
Türkiye'de bütün vergiler arasında servet üzerinden alınan vergiler en düşük orana sahip.
Servet vergisinin asıl alınma amacı vergi adaletini sağlamak. Vatandaşların servetleri arasındaki dengeyi sağlamak bu verginin önemli amaçlarından.
Türkiye'de servet üzerinden alınan vergiler ise ikiye ayrılıyor.
- Servetten Alınan Vergiler
1. Emlak Vergisi
2. Motorlu Taşıtlar Vergisi
- Servet İntikalinden Alınan Vergiler
1. Veraset ve İntikal Vergisi
Servetten alınan vergilerin ilki hepimizin çok iyi bildiği Motorlu Taşıtlar Vergisi.
Motorlu Taşıtlar Vergisi, Türkiye'de arabası olan herkesin ödediği bir vergi. Kayıt ve tescil edilmiş motorlu kara taşıtı ve uçak ve helikopteri olan herkes Türkiye'de bu vergiyi ödemek zorunda. 🚘
MTV, araçlarla ilgili birçok faktör göz önünde bulundurularak belirleniyor. Bu faktörler şunlar:
Aracın motor silindir hacmi 🏍️
Taşıt değeri 💴
Aracın yaşı
Motorlu Taşıtlar Vergisi 2 taksit halinde ödeniyor. Birinci taksit Ocak ayında ödenirken ikinci taksit Temmuz ayında ödeniyor.
Servet üzerinden alınan ikinci vergi ise Emlak Vergisi.
Emlak Vergisi ise taşınmazı olanların ödediği bir vergi. Sahip olduğunuz bir eviniz varsa bu vergiyi ödemek zorundasınız. Emlak Vergisi de MTV gibi yılda 2 kere ödeniyor. 🏘️
Emlak Vergisi, meskenlerden ‰1 oranında alınırken diğer binalardan ise ‰2 olarak alınıyor. Arazi için bu oran ‰1, arsa için ise ‰3.
Servet intikalinden alınan vergi ise Veraset ve İntikal Vergisi.
Malların veraset veya başka nedenle karşılıksız şekilde birinden diğerine geçtiğinde bu mallardan Veraset ve İntikal Vergisi alınıyor. Yani size bir miras kaldığında ya da size biri karşılıksız bir mal verdiğinde ve bu mallar sizin üzerinize geçtiğinde bu vergiyi ödemeniz gerekiyor. 💰
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın