Sentorlar da Türk mü? 18 Maddede Yunan Mitolojisinde Sentorlar ve Türklerle Benzerlikleri
Sentorlar da Türk mü? 18 Maddede Yunan Mitolojisinde Sentorlar ve Türklerle Benzerlikleri
Sentorlar, birçoğumuzun bildiği gibi mitolojide yarı insan yarı at olarak tanımlanan canlıların genel adı. Pek çok mitte adları geçmekle beraber asil duruşları ve karakteristik özellikleri nedeniyle modern edebiyatta da kendilerine yer bulmuşlardır. Pek çok fantastik eserin olmazsa olmaz karakterleri arasında da Sentorlar vardır. Bazı tarihi araştırmalarda da Sentorların aslında Orta Asya'dan gelen Türk topluluklarıyla ilişkili olabileceğine değinilmiştir. Peki gerçekten Sentorlar Türk olabilir mi?
İşte; '18 Maddede Yunan Mitolojisinde Sentorlar ve Türklerle Benzerlikleri'.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Sentorlar veya bir diğer isimleriyle Centaur bilindiği gibi Yunan mitolojisinde yarı insan, yarı at olarak betimlenen mitolojik varlıklardır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Asalet ve kibirli yapılarıyla bilinirler. Bu yüzden de Yunan mitolojisinde bilinen en asil yaratıklar olarak tanımlanırlar.
3. Savaşçı bir topluluk olan Sentorlar, atları ile meşhur ülkelerinde yaşarlar. İnsanlarla sürekli savaş halindedirler.
4. Kendilerini fazlasıyla asil buldukları için kendilerinden başka hiçbir canlıya itaat etmeyecek kadar da kibirlidirler.
5. Bilgili ve gerektiğinde çok saygılıdırlar. Kahinlik ve yıldızları okuyabilmek gibi değişik güçleri de vardır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Sagittarius ve Cherion'un hikayesi ise mitolojide Herkül'ün anlatıldığı bir mitte şu şekilde geçmektedir:
7. Sentorlar efsanedeki gibi şaraba olan düşkünlükleriyle bilinirler. Hatta bu yüzden mücadele ettikleri bile bilinir.
8. Bir diğer düşkünlükleri olan kadınlar Sentorların başına bela açan en kötü huylarıdır. Hatta bu huyları yüzünden soylarının kuruduğu anlatılır.
9. Mitolojide kökenleri hakkında farklı hikayeler anlatılır.
10. Sentorların, mitolojide sürekli Eski Yunan medeniyetleri ile bir mücadele halinde oldukları betimlenir. Bu yüzden Sentorlar hırslı ve savaşa düşkün bir kavim olarak tasvir edilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. Çoğu efsanede olduğu gibi Sentor efsanesinde de gerçeğe dayanan sebeplerin olduğu bilinmektedir.
12. Sentorlar ve Türklerin bağlantısı ise bu noktada ortaya çıkmaktadır. Sentorların atlarla bu kadar iç içe olmaları onların at adam olarak tasvir edilmelerine neden olmuştur.
13. Sentor efsanelerinin anlatılmaya başlandığı dönemlerde de Türkler ve Orta Asya Halkları atları evcilleştirip onlara hakim olmayı çoktan öğrenmişlerdi.
14. Tarihi kaynaklarda Türklerin muhteşem biniciler oldukları anlatılmaktadır. At üzerinde süratle ilerlerken bile tam geriye dönerek ok atabilmeleri de bunun kanıtıdır.
15. Savaş alanında bulunan ve dört nala koşan atlar hızlı hareket eder, ve mümkün oldukça kafalarını öne eğerlerdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
16. Zaten vur kaç taktiğini çok iyi kullanabiliyor olmaları sayesinde çok az sayıda ki süvari birlikleriyle çok büyük orduları mağlup edebilmişlerdir.
17. Atları savaşta kullanabilmelerinin yanı sıra atların sütünden kımız yaparlar, etleriyle de beslenirlerdi.
18. Yani Sentor efsanesinin at sırtında savaşa giden savaşçılardan geldiği neredeyse kesindir. Sentorun sureti görenlere çok farklı ve ürkütücü gelmektedir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Mitolojideki her olay ve her figür bir yaşanmışlığın nesiller boyunca abartılarak aktarılmasından oluşmuştur. Mitolojideki hiç bir şey saf yalan üzerine kur... Devamını Gör
Sentorların yanı sıra şu da var Hz. Muhammed Hz. İbrahimin soyundan Hz. İbrahim de Sümerlerden Sümerler de Türklerden bu durumda Hz. Muhammed Türktür, Kızı... Devamını Gör
Okuması hoş gelen bir yazı yazmışlar bu kadar dert etmemek gerek Muhammed Türk olmadığı gibi olmayan kimseleri de Türk yapmaya gerek yok :)
imreniyorum sana pırıl pırıl kafan var ne güzel :=)