onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Selçuklu Devleti Adını Nereden Almıştır? Selçuklular Hangi Dili Kullandı?

Selçuklu Devleti Adını Nereden Almıştır? Selçuklular Hangi Dili Kullandı?

Elif Ateş
24.09.2021 - 11:28

Oğuz Türklerinin Kınık boyu tarafından kurulan Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Türk ve İran kültürüne dayalı bir topluluktur. Selçuklular, çok büyük bir alanda hakimiyet kurmuşlardır. Hindikuş Dağları'ndan başlayarak Batı Anadolu'ya, Orta Asya'dan Basra Körfezine kadar uzanan geniş bir alana hükmettiler. Selçuklular Aral Gölü yakınında güç kazandıktan sonra ilk olarak Horosan'ı ele geçirdiler ve buradan da Anadolu'nun tüm şehirlerini kontrol altına aldılar. Sultan Sencar'ın 1157 yılında göçebe Oğuzlara tutsak düşmesinden sonra, tekrardan iktidar sağlanamamış ve Büyük Selçuklu Devleti'nin yok olmasına sebep olmuştur. Peki, Selçuklu Devleti adını nereden almıştır? Selçuklular hangi dili kullandı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Selçuklu Devleti, Tuğrul Bey tarafından 1037 yılında kuruldu. Devlet oluşturulduktan kısa bir süre sonra, parçalanmış bir halde olan İslam dünyasını birleştirerek merkezi bir otorite haline getirildi. Selçuklu Devleti, özellikle Haçlı Seferlerinin hem birincisi hem de ikincisinde kilit rol oynadı. Aynı zaman da Türk- İran geleneğinin gelişmesinde Selçukluların büyük payları vardır. Selçuklular bir süre sonra dil ve kültürde yoğunlaşarak İranlaştılar ve İran- Fars kültürünü Anadolu'ya taşıdılar. Ayrıca Selçuklu Devleti'nin kozmopolit yapısından dolayı dönemin eserlerinde ve belgelerinde birden fazla dil kullanımı görülmektedir. Türk tarihi açısından oldukça önemli bir imparatorluk olan Büyük Selçuklu Devleti hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

SELÇUKLU DEVLETİ ADINI NERDEN ALMIŞTIR? SELÇUKLULAR HANGİ DİLİ KULLANDI?

Selçuklu Devleti, adını Oğuz Türklerinin Kınık boyundan olan Selçuk Bey'den almıştır. Babası ise Oğuz Yabgu Devleti'nin ordu komutanı Dukak Bey'dir. Babası o dönemlerde devlet işlerinde söz sahibiydi. Dukak Bey'in ölümünden sonra, 17 - 18 yaşlarında olan Selçuk Bey, Oğuz hükümdarının yerini almak için siyasi bir amaç içine girdi. Ancak genç ve tecrübesiz olduğundan Yabgu ile mücadeleyi göze alamadı ve kendisine bağlı aileler ile İslam gazilerinin toplandığı Cend şehrine yerleşti. Bu Cend şehri, Oğuz Yabgu Devleti'ne bağlıydı aynı zamanda vergi ödüyordu. Selçuk Bey, şehirde bir toplantı düzenledi ve İslam dinine geçme kararı aldı. 

Bundan bir yıl sonra Oğuz Yabgu Devleti, Cend şehrine gelerek vergi almak istedi. Ancak Selçuk Bey gayrimüslimlere vergi vermeyeceğini söyleyerek, bağımsızlık hareketinde ilk adımını attı. Bununla birlikte gayrimüslim olan Türklere cihad hareketini başlattı. Bu savaşlar da Selçuk Bey, oğlu Mikaili kaybetti. Mikail'in çocukları Tuğrul ve Çağrı Bey'i yanına alıp yetiştirdi. Böylelikle Selçuk Bey, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun temellerini attı.

Selçuklu Devleti döneminde Arap ve Fars dili yoğunluk kazanmıştır. Halkın büyük çoğunluğu bu iki dili benimsediğinden dolayı resmi dil haline gelmişlerdir. Edebiyatın ve devletin resmi dili olarak Farsçayı kullanmışlardır. Medrese de eğitim dili ise Arapça olarak verilmiştir. Selçuklu Devleti'nin beylikleri, hem resmi dilde hem de edebiyat dilinde Türkçeyi benimsediler. Beyliklerden biri olan Karamanoğlu Mehmet Bey, 1277 tarihinde yayınladığı fermanla devletin her yerinde Türkçeyi resmi dil olarak ilan etti. Fakat Selçuklu Devleti'nde Arapça ve Farsça'nın yoğunluk kazanması, Türkçe'nin gelişimini engellemiştir. Tarihe kayıtlara bakıldığında ise birkaç Türkçe eser görülmektedir ama bugünlere kadar gelememiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın