Saadet Büyük Yazio: Dolar 18 TL ve Üzerini Görür mü?
TÜİK BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI. EKONOMİ YÖNETİMİNDE YENİ DEĞİŞİKLİKLER GÖREVDEN ALINMALAR GELECEK Mİ?
2022 ilk çeyrekte sis bulutu hafif kalkmışken hemen bu yazıyı kaleme alayım istedim...
Özellikle 21 Aralık’taki dolar 18 TL’ye doğru gidişte. Küçük tasarruf sahiplerini gitmeden önce de uyarmış daha bu dalga hiç gelmeden evvel 21 Kasım tarihinde yine Onedio’da köşemde nasıl bir yere doğru sürüklendiğimizi sizlere çok net anlatmıştım... Üstelik dolar kuru 18 TL’ye dahi gelmeden o günlerde henüz kur 11 TL seviyelerindeyken başlığı “Dolar 20 TL olur mu?” diye atmış ve önümüzdeki döneme dair neler olacağını izah etmiştim… Keşke öngördüğümüz gibi olmasaydı diyeceğim ama keşkeler, inşallah ve dualar ekonomi de bilim ve aklı ön plana alamadığınız mühletçe sonuçlarını değiştirebileceğiniz gerçekler değil… 21 Kasım tarihindeki yazımda “lütfen bu yazıyı okuyunuz okutunuz” diyerek sosyal medyamda da paylaşmıştım. O tarihte neler yazmışım bir göz atınız isterim…
21 Aralık’ta kurun 18’e doğru yükselişi ve 11’e doğru inip şimdilerde nabzın sakin seyredişi hali hayırlara alemet mi dersiniz?
Öngöremediğimiz ancak önümüze gelebilecek yeni riskler:
1- TÜİK Başkanının görevden bir gece yarısı alınışı tam da Ocak ayına ait enflasyonun açıklanacağı hafta olduğu gibi yeni ve önemli görevden alınmalar olursa (Bundan evvel 2018 yılından beri 5 kere başkan değişmişti. Bu başkan da bir seneyi dolduramadan görevden alındı). Şimdi TÜİK Başkanın söylediği 84 milyona karşı sorumluyum bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum söylemini burada hatırlatayım. Yani aklımıza “acaba bir yanlışa imza atması istendi de mi istifa etti?” sorusunun gelmesi oldukça doğal değil mi? Bu değişikliği ise Youtube yayınlarımı yakından takip edenler 20 Ocak 2021'de yaptığım yayında öngördüğümüzü görecekler.
2- Rusya – Ukrayna krizi derinleşirse
2022’de hem yüksek kur hem yüksek enflasyon döngüsündeyiz… Sayın Nebati’nin söylediği “bitersek hep beraber biteceğiz, kazanırsak hep beraber kazanacağız” söyleminden hareketle ben bitiş düdüğünün bu yıl çalınacağını öngörüyorum. Faiz %14 ; enflasyon % 45’lere doğru giderken eksi reel faizle kimse tasarrufa yönelmez, harcamaya meyil eder. Bu enflasyonu artırırken faizler artmayacaksa dolar kurunun gevşemesini beklemek hayalcilik olur… Üstelik swap hariç net rezervlerde eksideyiz…-57 milyar dolar net de 8 milyar dolar seviyesinde. 2002 yılındaki 100 TL’nin bugün satın alma gücü 13 TL .
Dolar 14 faiz 14 bandı bakalım hangisi önce yukarı kıracak?
Dolar / TL dünyada değer kazanma trendine gidiyorken bizim yara almamamız mümkün değil…
Önce hemen başlıktaki dolar la başlayayım MART ORTASINA KADAR DOLAR DA 18 TL HAYAL… Ama ya ani bir ekonomide önemli isim değişikliği görürsek (TÜİK Başkanın görevden alınışı gibi başka isimler de ekonomi yönetimine gelebilir ve bu sakin havayı dağıtabilir mi derseniz)?
Portföy yatırımları sıcak para girişi anlamında 2022’De de hiç ilgi yok… Üstelik MB faizi artırmayacak bu konuda sayın Nebati de son ekonomistlerle yaptığı toplantıda faiz artırımı bizim kırmızı çizgimiz demişken… MB başkanı TL’deki değer kaybının faiz indirimiyle ilgisi olmadığını vurgulamışken… Liralaşma stratejisine rağmen faiz oranları düşük kalacak enflasyon yükselmeye devam edecekse TL ilk çeyrekten sonra zayıflayacak demektir…
Dolar kuru ise şimdilik 13.30-13.80 bandında sanki sabitlenmiş gibi…
Şubat ayı içerisinde farklı bir risk unsuru olmaz kısa vadede 12’lere doğru çekilme olsa da yukarı doğru potansiyeli 14.30-15.20’ye doğru hareket de olabilir… Aşağının sınırlı olduğunu düşünerek eğer dolar borcunuz varsa muhakkak elinize nakit geçtikçe buraların ve bu seviyelerinin hafif altına geçilmesi ihtimalinde muhakkak alım yaparken borçlarını ödemeye dikkat etsinler derim…
Yorum Yazın
Saadet hanım sizinle yatıp sizinle kalkıyorum.İnanın hiç bir birikimim olmamasına rağmen 🤗 ama çevremdeki herkese sizi söylüyorum söylediği herşey doğru çıkı... Devamını Gör
18 in altı doları görebilir mi acaba