Regl Döngüsünde Kadınların Vücutlarında Her Ay Yaşanan ve Birçoğunun Farkında Bile Olmadığı 19 Gizemli Olay
Kadın vücudu, farklı oranlarda östrojen ve projesteron hormanları salgılıyor...
1. ve 5. günler arası: Herhangi bir yerden kan gelebilir.
6. ve 13. günler arası: İnsanlarla iletişim kurmak için en iyi zaman
14. ve 15. günler arası: Bu dönemde kadın en güzel halindedir.
Yumurta olgunlaşmıştır ve hamilelik beklentisiyle rahime doğru ilerler. Bu süreç 2 günden fazla sürmez ve östrojen seviyesi zirve noktasındadır.
Kadın son derece güzelleşir. Cildi pürüzsüz, mat ve kadife gibidir. Aynı zamanda libido da maksimum seviyededir.
Yoğun oranda östrojen olduğu için örtülü bellek gelişir. (Bu dönemde, kişi geçmişe yönelik eylemlerde bulunur ama farkına varmaz. Sonuç olarak da, birçok eylem otomatik olarak gerçekleştirilir.)
Örtülü bellek tersine de çalışır. Yumurtlama sırasında yaptığınız her şey beyninizin subkorteksinde kalır. Bu yüzden bu dönem becerileri geliştirmek için en iyi zamandır. Mesela, dil öğrenmek veya araba sürmeyi öğrenmek için en ideal dönem olduğu söylenebilir.
Östrojen, anıların depolanmasında rolü olan beyin çıkıntısını önemli ölçüde etkiler. Beynin bu parçası, beynin büyüklüğünü her ay arttıran parçadır.
Hormonlar aynı zamanda, duyguların işleyişinde özellikle de korkuda rol oynayan amigdala etki eder.Kandaki östrojen yoğunluğu en üst seviyesindeyken, kadınlar kritik durumlarda en iyi kararları verir.
16. ve 28. günler arası: Vücuttaki süreçler düşüşe geçer.
Yumurta folikülden ayrılmıştır ve onun yerine korpus luteum oluşmaya başlar. Bu, projesteron salgılayan geçici bir bezedir. Bu hormon sayesinde, vücuttaki süreçler yavaşlamaya başlar. Birçok kadın şişlik deneyimler. Cilt yağlandığı için küçük apseler meydana gelebilir. Döngünüzün ilk gününe yaklaştıkça, bu işaretler daha daha da belirgin hale gelir.
Libido düşer ve regl öncesi sendromu kendini en yüksek seviyede göstermeye başlar. Göğüsler de hassaslaşır.
Östrojen seviyesi yavaşça düşer ve döngünün sonunda en dip seviyededir. Bu hormon, korkuyla başa çıkmada yardımcı olur ve bu yüzden regl öncesi ve regl sonrası dönemle anksiyete hissi sıklıkla artar. Genel olarak, 'hormonların oyunu'na göre, regl öncesinde duyguları kontrol etmede zorluk yaşanabilir.
Hamilelik gerçekleşmezse, korpus luteum yok edilir ve yeni bir döngü başlar.
Yorum Yazın
Bi hafta yaklaşıyo, bi hafta kendisi, bi hafta geçiş sonrası...
Vay emenike her ay bunları yaşıyoruz, her ay hormonlar tepetaklak. Kadın olmak zor anasını satıyım...
sonra neden dengesizsin diye sorarlar :(
Dengesiz olduğu için :)