Rahim Ağzı Kanseri
Rahim Ağzı Kanseri
Rahim ağzı kanserinin meydana gelmesine neden olan temel etken HPV virüsüdür. İnsan Papilloma Virüsü hastalığa %98 oranında sebep olmaktadır.Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi hastalığın tedavi edilebilmesi açısından oldukça önem arz eder.
Rahim Ağzı Kanseri En Riskli Kanser Türleri Arasında
Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde rahim ağzı kanserinin sık sık görüldüğü söylenebilir. Hem genç kadınlarda hem de 50 yaşındaki kadınlarda ortaya çıkabilen rahim ağzı kanseri rahim ağzında yer alan yerleşik hücrelerin anormal bir hal alıp kontrol edilemez hale gelmesi ve büyümesiyle ortaya çıkan kanser türüdür. Hücrelerde meydana gelen anormal ölçülerdeki değişiklikler rahim ağzı kanserinin temel nedeni olarak gösterilmektedir. Meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türü rahim ağzı kanseri yaşamı tehdit edici özelliğe sahiptir.
Rahim Ağzı Kanserinde Erken Tanı Ve Doğru Tedavinin Önemi
Rahim ağzı kanserinin erken dönemde teşhis edilerek tedavi yöntemlerinin uygulamaya başlanmasıyla yaşama oranı yüksektir. Doğru tarama yöntemleri kullanılarak tedavi edilen rahim ağzı kanserinde başarı oranı %100’e yakın bir orana sahiptir. Kansere dönüşebilecek olan hücrelerin erken dönemde tespit edilip gerekli önlemlerin alınması halinde rahim ağzı kanseriyle ilgili tüm risk ortadan kaldırılabilecektir.
Rahim Ağzı Kanserinde Risk Faktörleri Nelerdir?
Rahim ağzı risk faktörleri dikkate alınarak rahim ağzı kanserinin erken tanı ve tedavisi sağlanmalıdır. İşte rahim ağzı kanserinin risk faktörleri:Erken yaşlardan itibaren cinsel ilişkiye girmekSigaraHPV virüsü5 yıldan fazla süreyle doğum kontrol hapı kullanımıErken yaşlardan itibaren birçok doğum yapmak
Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri
Rahim ağzı kanserinin belirtileri görülmeye başlandıysa belirtileri önemsemeli ve hemen erken teşhis için gerekli muayeneleri yaptırmalısınız. Rahim ağzı kanserinin belirtileri şu şekildedir:Sulu, soluk, pembe ve sürekli olarak devam eden vajinal akıntılarNormal adet dönemine göre hem çok daha fazla kanamalı hem de uzun süren adet dönemleri yaşanmasıİki regl dönemi arasında kanamaların devam etmesiMenopoz veya cinsel ilişki esnasında anormal denilebilecek kadar gelen vajinal kanamalar
Rahim ağzı kanserinin belirtileri görülmeye başlandığında hemen bir kadın doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir. Erken evrede hastalığı tespit ederek tedavi sürecini kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Rahim ağzı kanseri taramalarından en önemlisi smear testidir. Smear testi hem rahim ağzı kanseri hem de enfeksiyonları tespit etmek amacıyla uygulanan rahim ağzı taranma testidir. Herhangi bir sorunu bulunmayan kişiler hem smear testi yaptırmalı hem de muayene olmaya devam etmelidir. Bu durum rahim ağzı kanserinin tanısı açısından çok önem arz eden bir durumdur. Son zamanlarda rahim ağzı kanseri teşhisi için kullanılan başka bir yöntem daha bulunmaktadır. Işıkla tarama testinin smear testine göre çok fazla avantajı bulunmaktadır. Işıkla tarama yöntemi sayesinde 2 yıla kadar rahim ağzı kanserinin erken teşhisi yapılabilmektedir.
Işıkla Tarama Yöntemi Kullanılarak Rahim Ağzı Kanseri Teşhisi Yapılmaktadır
Rahim ağzı kanserinde ışıkla tarama yönteminin avantajları son derece büyüktür. Işıkla tarama yöntemi rahim ağzı dokusunun tüm katmanlarını beyaz bir ışık kullanarak taramaktadır. Dokularda meydana gelen kimyasal veya fiziksel değişimlerin miktarı taramalar sonucunda ölçülmektedir. Işıkla tarama teknolojisi sayesinde orta veya yüksek derecedeki anormal hücre değişikliklerini 2 yıla kadar erken dönemde tespit etme avantajı sunmaktadır. 1-2 dakika içerisinde sonuç alma imkanı sunan bu yöntem standart bir jinekolojik muayene esnasında yapılabilmektedir.
Işıkla Tarama Teknolojisinin Avantajları
Rahim ağzı kanserini erken teşhis edebilmek için kullanılan yöntemlerden ışıkla tarama teknolojisinin sunmuş olduğu avantaj oldukça fazladır.
İşte ışıkla tarama teknolojisinin avantajları şunlardır:Smear testinde ortaya çıkan yanlış sonuçları ancak ışıkla tarama teknolojisiyle ortadan kaldırmak mümkündür. Hastalığın teşhisinin gecikmesi ve ortaya çıkabilecek sorunları önlemek için ışıkla tarama teknolojisi kullanılmaktadır.Smear testinde ortaya çıkan yanlış negatif ve pozitif sonuçların hepsini ışıkla tarama teknolojisi ortadan kaldırmaktadır. Yanlış sonuçlar hastalarda panik ve kaygıya sebebiyet vermektedir. Smear testi sonucu tespit edilemeyen ve gözden kaçan anormal hücre değişimleri meydana gelen hastaların kolayca belirlenmesi ancak ışıkla tarama teknolojisi ile olur.Rahim ağzı ışıkla tarama yöntemi kullanılarak taranır ve smear testinin tespit edemeyeceği hücresel değişiklikler 2 yıla kadar erken teşhis edilebilir.Işıkla tama teknolojisinin uygulanması oldukça basittir. Standart bir teknolojik muayene sırasında ışıkla tarama teknolojisi kolay bir şekilde uygulanabilmektedir.Non-invasive hem hızlı hem de son derece acısız bir test olarak karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir doku örneği gerektirmeyen testte sonuçlar birkaç dakika içerisinde elde edilebilmektedir. Bu yöntemle hastalar hemen sonuçları alma imkanına sahip olmaktadır.
Yorum Yazın