onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Psikolojik Destek Ne Zaman Alınır?

etiket Psikolojik Destek Ne Zaman Alınır?

Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu
11.01.2023 - 11:46 Son Güncelleme: 14.01.2023 - 15:41

Son yazımın sloganını hatırlatarak yeni yazıma başlamak istiyorum: “Psikolojik sağlığınızla ilgilenmek için, onu kaybetmeyi beklemeyin!” 

Bu sefer konumuz psikolojik desteğin hangi durumlarda alınacağı. Yani psikolojik sağlığımla ilgileneceğim ama bir sorun olup olmadığını nasıl anlarım?

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Size bu sorunun cevabını kolaylaştıracak 11 maddelik bir liste hazırladım. Bakalım neler var:

Size bu sorunun cevabını kolaylaştıracak 11 maddelik bir liste hazırladım. Bakalım neler var:

1. Uzun süreli mutsuzluk ve umutsuzluk hali. Buradaki temel durumlardan biri sürekli bir kayıp hissi içinde olmak ikincisi ise hiçbir şeyi hak etmiyormuş hissi yaşamak.  

2. Duygusal çökkünlük ve içe kapanma durumu. İnsanlarla iletişimi sınırlama ve yaşam alanlarını daraltma eşlik eder.

3. Öfke patlamaları ve pişmanlık yaşantıları. Duygu yönetiminde yaşanan bu zorlanmalar beraberinde pişmanlık duyulan yaşantılara yol açar. Genelde öfke sevdiklerimizi kırmamıza neden olur. 

4. 15 günden uzun süren uyku ve iştah sorunları. Uyku ve iştah genelde beraberce bozulur. Arta da bilir azala da bilir.

5. Geçmişle ilgili bitmek bilmeyen pişmanlık ve suçluluk hissi. Ruminasyonlar ya da eski olaylarla ilgili düşünceleri geviş getirir gibi gün boyu düşünmek ve bu olayların oluşturduğu olumsuz duyguları hissetmek.

6. Taşınma, boşanma, çocuk sahibi olma gibi büyük bir değişime uyum sağlamakta zorlanmak. Değişim strese neden olur, değişimin büyüklüğü arttıkça risk de artar. En büyük değişim eş kaybı, sonraki boşanmadır. 

7. Madde kullanımı ve diğer bağımlılıklarla ilgili şikayetler. Tolerans ve yoksunluk belirtilerinin baş göstermesi. 

8. Alışveriş yaparken ve abur cubur tüketirken yaşanan kontrol kaybı ve ardından gelen pişmanlık ve tolere etme çabaları. Alışveriş için telefondan uzak durma, abur cubur için aşırı spor ya da diyet çabaları.

9. Kendi doğası içinde çözülemeyen ilişki sorunları. Evlilik ve ilişki terapileri ya da danışmanlığının konuları genelde aile sistemi tanımı içerisinde oluşan bozukluklardır. 

10. Travmatik bir geçmiş yaşantının etkisinden kurtulamamak. İstemeden de olsa bu deneyimlerin bir şekilde zihinde kalması.

11. Kirlenme, hata yapma, beğenilmeme ve belli görüntülerin istemsiz akla gelmesi ile ilgili yoğun ve takıntılı düşünceler.  

Twitter

Instagram

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
6
2
2
1
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yekta.dincer

Sigarayı bırakmak için psikiyatristen destek almaya gittim.tv programlarına da çıkan kendi alanında çok iyi bir doktormuş.hem psikolog hem psikiyatri dalında... Devamını Gör

Nurdan N. Katipoglu

Bence güzel bir başlangıç yapmış ama bağımlılık tedavisini bir cümleyle bitirmesini beklemeniz de biraz bilim dışı değil mi? Büyülü bir cümle ile bağımlılık ... Devamını Gör

Hermione Granger

çok faydalı yazı.. insanlar genelde bilmediklerinden mesela gazı olunca midesi bozulunca fln psikolojik destek ararlar şimdi bu yazı sayesinde öğrendik ne za... Devamını Gör