Görüş Bildir
Haberler
Pelin Çini Yazio: Club House Günlükleri 1

etiket Pelin Çini Yazio: Club House Günlükleri 1

Pelin Çini
05.04.2021 - 09:00 Son Güncelleme: 06.04.2021 - 16:53

Club House uygulamasını mercek altına yatırmaya karar verdim. Şaka bir yana, madem günde 8 saat buradayım, neler olup bitiyor, kimler var, görünen görünmeyen kuralları neler anlatayım istedim. Bu içinde röportajların da olduğu uzun bir yazı dizisi olacak. Hazırsanız başlayalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lafı hiç uzatmadan başlayalım: Efendim nedir bu Club House?

Lafı hiç uzatmadan başlayalım: Efendim nedir bu Club House?

Aslında bunun sorunun cevabını birçok yerde bulmanız mümkün o nedenle kısa kesiyorum: Club House şimdilik sadece IOS kullanıcılarının faydalanabildikleri, sesli sohbet üzerine kurulu bir çeşit bilgi paylaşımı ve sosyalleşme platformu. Ancak geçenlerde bizzat uygulamanın kurucularından dinlediğime göre, Mayıs sonu gibi Android kullanıcıları da aramıza katılabilecek.

'Uygulamanın kurucularından bizzat dinledim' dedim fark etmişsinizdir. Bu aslında Club House'u hiç bilmeyenler için meseleyi özetleyen cümle, çünkü uygulamadaki odalara girerek dünyanın her yerinden ve 'normal' hayatta bir araya gelme şansınızın olmayacağı kişilere sorular sorabiliyor ya da onların sohbetlerine şahit olabiliyorsunuz.

Yani aynı gün içinde Elon Musk'tan Mars projesine dair son gelişmeleri öğrenebilir, ardından Canan Kaftancıoğlu'nun memleket meseleleriyle ilgili görüşlerini dinleyebilir, sonrasında da Serdar Ortaç'ın sevgilisi Seçil Gür ile şakalaşmalarına şahit olabilirsiniz. Burada uygulamanın nasıl kullanılacağına dair teknik bilgi vermeyeceğim ancak bu ve bundan sonraki yazılarda epeyce duyacağınız bir kavramı açıklayayım.

Moderatör: Aslında anlamını birçoğunuz biliyorsunuz. Yöneten, idare eden demek. Club House'da ise oda açan, açtığı odanın kurallarını belirleyen, konuşmacılara söz veren, sözlerini dilerse mikrofonlarını kapatmak suretiyle kesen ve hatta isterse o kişiyi odasından atabilen kişi anlamına geliyor.

Etiketler burada da geçerli tabii ki!

Club House'da moderatör olmanın epey önemli olduğunu söylememe gerek yok herhalde. Ancak güç bu malum, insanı şaşırtma potansiyeli fazla. O nedenle de 'Doğru moderatörlük nasıl olmalı?'  ve benzeri isimlerde odalar açılıp, mesele sık sık tartışılıyor.

Ben de ileride bir bölümü sadece bu konuya ayırmayı planlıyorum.

Gelelim Club House'da en az moderatörlük kadar mühim bir başka konuya: Biyografi

Gelelim Club House'da en az moderatörlük kadar mühim bir başka konuya: Biyografi

Burada her kullanıcının biosu birbirinden kalabalık. Profilinize Twitter, Instagram hesaplarınızı da ekleyebiliyorsunuz ve böylelikle uygulamalar arasında geçiş olduğundan bir tık ile sesini beğendiğiniz o yakışıklı adamın Instagram'da bir saat önce koyduğu postu görebiliyor, sabah yazdığı tweet’i okuyabiliyorsunuz. 

Ayrıca Club House'un geçer akçesi LinkedIn, çünkü şu an uygulamada 'beyaz yakalı' diye tabir edilen zümrenin egemenliği söz konusu ve uygulama düzgün kullanılırsa birçok iş fırsatı yakalamak da mümkün. O yüzden profillerde LinkedIn bilgilerinin yanı sıra okunulan okullar, alınan sertifikalara da rastlanabiliyor. Uzun lafın kısası burada insanlar kişisel 'bio' bölümüne, sanki dünyaya geldikleri andan itibaren 'başardıklarını' hissettikleri her şeyi yazmak durumunda gibi. İstisnalar kaideyi bozmaz ama 'elimi sallasam CEO' ya çarpıyorum esprisi çok da yersiz değil.

'Peki burada yöneticiler kadar sık rastlanan başka bir meslek kolu var mı?

'derseniz de kişisel gelişim uzmanı ve motivasyon konuşmacıları başı çeker diyebilirim. Hemen hemen her gün ısrarlı bir şekilde 'mindfullness', 'spiritüellik' temalı odalar açılıyor ve insanlar hayata dair mücadelelerini birbirlerine anlatıp, uzman görüşü alarak mücadeleye devam ediyorlar. 

Neyle mi? Bana kalırsa pandeminin ruhlarında yarattığı tahribatla. Günde en az 8 saatini uygulamada geçiren, sabah akşam iki ayrı odanın yöneticiliğini yapan ve üstüne üstlük de utanmadan 'insanlardan pek hoşlanmam' diyen biri olarak tespitim şu: Yalnızlık ölümcül hal alabilir ve bizler pandemi sayesinde bunu iliklerimize kadar hisseder haldeyiz!

Bunu da bambaşka bir yazının ana konusu yapacağım, merak etmeyin.

Kaldığımız yerden devam edelim, Club House'da başka nasıl odalar var?

Kaldığımız yerden devam edelim, Club House'da başka nasıl odalar var?

Finansçıların, sağlık çalışanlarının, yurtdışında yaşayan Türklerin, takım taraftarlarının açtıkları odalar da var, insanların sırf tanışmak için açtıkları çöpçatan odaları, gece yarısından sonra açılan cinselliğin rahat rahat konuşulduğu +18 odalar ve politikanın tartışıldığı kalabalık gündem odaları da... Say say bitmez, eminim aklımdan çıkan olmuştur.

Kısacası Club House'da ilgi alanınıza göre bir sohbet bulmamanız pek mümkün değil. LGBTİ+ bireylerin kendilerini rahatça ifade ettikleri, insanların birbirlerini 'mümkün olduğunca' din, dil, ırk, cinsel yönelim açısından yargılamadığı bir platform burası.

'Mümkün olduğunca' dedim zira tabii ki çatlak sesler, çürük yumurtalar, bencillikte dünya markası insanlar burada da var.

Peki onlarla karşılaşınca ne mi yapılıyor? Odaların moderatörleri o kişileri odalardan atmak, blocklamak ve gerekirse rapor edip engellemek suretiyle hem kendi hem de odadaki diğer insanların hayatlarından uzaklaştırıyor.

Hep söylerim, sosyal medyadaki 'engelleme' imkânı keşke normal hayatta da olsa... Yani aslında biraz var ama bu kadar hızlı sirayet edebilse... Neyse, konudan sapmayalım efendim. Dediğim gibi Club House 'derya deniz' bir konu. Bu başlangıç diyor ve bir sonraki yazıda görüşmek üzere aranızdan ayrılıyorum.

Instagram

Facebook

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın