onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Pamukçuk Nedir? Pamukçuk Belirtileri ve Tedavisi…

Pamukçuk Nedir? Pamukçuk Belirtileri ve Tedavisi…

Sunay Korkmaz
16.07.2021 - 10:28

Bebeklerde sıklıkla ağız ve boğazda görülen pamukçuk, ağız içi iltihabı olarak da bilinmektedir. Doğumun ilk haftasından itibaren ortaya çıkabilien ve bebeklerde anüste de görülen pamukçuk nedir? Pamukçuk belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilenler haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Emzirme döneminde fazlaca görülen ve Candida Albicans grubu mantarların neden olduğu bir enfeksiyon olan pamukçuk hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik… Pamukçuk nedir? Pamukçuk belirtileri ve tedavisi…

Pamukçuk Nedir?

Pamukçuk Nedir?

Pamukçuk; dil üzerinde, damakta ve yanaklarda beyaz lezyonlar şeklinde kendini gösteren bir maya mantarı hastalığıdır. Enfeksiyonun etkeni ağız ve vajinada yaşayan bir organizma olan “candida albicans”tır. Bebeklerde anüste de görülebilmektedir. Hatta anal pamukçuk, kırmızı bir tabaka oluşturduğu için çoğu zaman pişikle karıştırılabilmektedir.

Pamukçuk Belirtileri

Pamukçuk Belirtileri

– Bebeğinin huzursuz olması,

– Emmek istememesi,

– Memeyi ağzına almaması,

– Biberonla süt veriliyorsa biberonu almak istememesi,

– Emme ve yutma güçlüğü,

– Bebeğinin diline, damağına süt değdiğinde çok ağlaması.

– Çok nadir de olsa ateş.

Pamukçuk Nedenleri

Pamukçuk Nedenleri

Pamukçuk oluşumun çeşitli sebepleri vardır:

Anne hamilelik esnasında, doğumdan az bir zaman önce ya da doğum anında vajinal mantar enfeksiyonu geçirmiş ve normal doğum yapmışsa, doğan bebeklerde pamukçuk görülme ihtimali çok yüksektir. Çünkü enfeksiyon, doğum anında anneden bebeğe geçer.

– Annenin antibiyotik kullanımı fazla ise ve doğumdan sonra bebek antibiyotik almışsa,

– Annenin aşırı tatlı tüketmesi ya da şeker hastası olması,

– Bebeğini anne sütüyle besleyen annenin meme ucu temiz değilse, (her emzirmeden sonra sütünüzü biraz sağarak meme uçlarınıza sürmeniz, olası enfeksiyonların önüne geçer. Ayrıca sadece su ile temizlemeyi ihmal etmeyin.)

– Anne, sütünün fazla olmasından dolayı, sütün çamaşırına bulaşmaması için göğüs pedi kullanıyorsa, süt aktığında nemli olan göğüs pedi sıcak ve nemli ortamları seven mantarların çoğalmasına sebep olur. (Zorunlu olmadıkça kullanmamanızda fayda var, eğer kullanmak zorunda iseniz göğüs pedinizi çok sık değiştirin.)

– Bebeğinizi biberonla besliyorsanız biberon ve biberon ucunun temiz olmasına çok dikkat edin. Bunun için belli aralıklarla biberon ve uçlarını kaynatılmış sıcak su ile temizlemeli ve biberon uçlarını belli periyotlarda yenilemenizde fayda vardır.

– Bebek emzik kullanıyorsa, yine aynı şekilde kaynatılmış sıcak su ile emziği sık sık temizleyin.

Pamukçuk Tedavisi

Pamukçuk Tedavisi

Tedavinin amacı mantarın büyümesini ve yayılmasını önlemektir. Tedavi başladıktan sonra, pamukçuk genellikle birkaç hafta içinde yok olur.  Bebeğinize veya çocuğunuza pamukçuk teşhisi konulmuşsa, doktorunuz beslenmesinden hemen önce verilmesi için bir ağız damlası verebilir. Çocuğunuz 2 yaşından büyükse ağız pastili de verebilir. Eğer emziren bir anne iseniz, size meme uçlarına sürmeniz için mantar önleyici bir krem verebilir.

Unutulmaması gereken; Pamukçuk kendiliğinden geçen bir hastalık çeşidi değildir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Ağız içinde yer alan pamuğa benzeyen beyaz lezyonlar el ile temizlenmemelidir. Aksi halde enfeksiyon daha da yayılabilir. Pamukçuk tedavisinde lezyonları temizlemek için karbonat kullanımı en sık yapılan hatalardan biridir. Karbonatın tedavi edici etkisi yoktur.  Pamukçuğu önlemenin en basit yöntemlerinden birisi ağız hijyenidir. Bebeğinizin diş etlerini günde en az bir veya iki kez yumuşak, temiz ve gazlı bezle silin. Bebeğinizin ilk dişleri çıktıktan hemen sonra dişlerini fırçalamaya başlayabilirsiniz. Bunun için yapay renk, florür, koruyucu veya sodyum lauril sülfat içermeyen bir diş macunu kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın