Görüş Bildir
Haberler
Özlem Denizmen Yazio: Unicorn Olmak Ne Demek?

etiket Özlem Denizmen Yazio: Unicorn Olmak Ne Demek?

Özlem Denizmen
01.07.2021 - 13:28 Son Güncelleme: 01.07.2021 - 14:16

Uber, Airbnb, Facebook, Türkiye'den de Trendyol, Getir, Peak Games gibi popüler unicorn şirketlerini ve başarıya giden yolculuklarını biliyoruz. Peki Unicorn ne demek bilen var mi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Unicornu masallardan, çizgi filmlerden biliyoruz ama girişim dünyasında önemli bir anlamı var.

Unicornu masallardan, çizgi filmlerden biliyoruz ama girişim dünyasında önemli bir anlamı var.

Girişim dünyasına bu tanımı Amerikalı ünlü yatırımcı Aileen Lee kazandırmış. Eğer bir girişimin 1 milyar doları aşan değeri varsa o şirket unicorn oluyor. Başarılı start up’ların nadirliğini ifade etmek için de bu terim düşünülmüş.

Hayal:

Girişim dünyasında soruyorlar 'Unicorn Potansiyel var mı?’ diye. Genelde büyük bir piyasada, zor bir problemi çözen sağlam bir ekip varsa bu olasılık yükseliyor.  Birçok girişimci bu kadar büyük düşünmüyor, halbuki ne demişler 'Hayallerin seni korkutmuyorsa doğru noktada değilsin'.

Dünyada Kaç Unicorn Var?

Sayı her geçen gün artıyor. CB Insights’ın raporuna göre, Haziran 2021 itibariyle dünyada 744 unicorn şirket var. Bunların yüzde 51’i Amerika, yüzde 20’si Çin, yüzde 5’i Hindistan’dan.

Kaynak

Türkiye'de Kaç Unicorn Var?

Ülkemizden de güzel haberler geliyor. Peak, Trendyol, Getir’den sonra aldıkları yatırımın ardından Dream Games de unicorn oldu!

Decacorn nedir?

Eğer şirketin değeri 10 milyar doları aşıyorsa o zaman bu durumda 'Decacorn' olarak adlandırılıyor. Robinhood, Canva, SpaceX decacorn şirketlere örnek.

100 Milyar Dolarlık Şirket!

İşte bu şirketlere de 'Hectocorn' deniyor. Örnek: Yapay zeka alanında çalışan ByteDance. TikTok ve Toutiao gibi içerik platformlarını işleten şirket 140 milyar dolarlık değerlemeye ulaştı.

Fintechler Geliyor...

Tüm unicornların arasında ilk sırada yüzde 17 ile fintechler var. Liste yazılım (%16), e-ticaret (%12) ve yapay zeka (%8) olarak devam ediyor.

Yatırım

Melek yatırımcı olarak, çevrenizde oluşan bir startupa yatırım yapmayı düşünüyorsanız bu şirket Unicorn olabilir mi diye incelerken şu listeyi kullanın:

-ÜRÜN:

MVP (Minimum Viable Product) ürünün en sade hali işliyor ve kullanıcılardan geri dönüşler iyi, kullanıcılar üründe kalıyor, kullanıyor.

-BÜYÜME:

Çok büyük bir hedef kitlesi var (Örnek: 50 milyon kullanıcı) ve piyasası (Örnek: Gelir 100 milyon dolar olabilir).

-İŞ MODELİ: 

Para kazanma modeli net, gerekli iş birlikleri erişilebilir.

-REKABET:

Piyasada ilk veya diğer oyuncular karşısında fark yaratan bir unsur.

-EKİP:

Bıraksan Mars'a bile gidebilecek nitelikte, öyle iyi, alanında tecrübeli, becerikli, egosu olmayan, çevik ve adanmış küçük bir ekip. Bundan sonrası da biraz şans.

Hedef:

Bu alanda yapılacak çok şey, gidilecek yolumuz var. Daha fazla unicorn çıkaralım ki hem şirketlerimiz hem de ülkemiz büyüsün.

Belki bunu okuduktan sonra kendi girişiminizi kurmaya karar verirsiniz veya

çevrenizdeki potansiyel bir girişime yatırım yapma isteğiniz gelir. Kararınız her neyse yapmanızı istediğim tek şey çok büyük düşünmek. Hayat tek ve potansiyeliniz çok yüksek.

Instagram

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın