Özlem Denizmen Yazio: Unicorn Olmak Ne Demek?
Uber, Airbnb, Facebook, Türkiye'den de Trendyol, Getir, Peak Games gibi popüler unicorn şirketlerini ve başarıya giden yolculuklarını biliyoruz. Peki Unicorn ne demek bilen var mi?
Unicornu masallardan, çizgi filmlerden biliyoruz ama girişim dünyasında önemli bir anlamı var.
Türkiye'de Kaç Unicorn Var?
Decacorn nedir?
Eğer şirketin değeri 10 milyar doları aşıyorsa o zaman bu durumda 'Decacorn' olarak adlandırılıyor. Robinhood, Canva, SpaceX decacorn şirketlere örnek.
100 Milyar Dolarlık Şirket!
İşte bu şirketlere de 'Hectocorn' deniyor. Örnek: Yapay zeka alanında çalışan ByteDance. TikTok ve Toutiao gibi içerik platformlarını işleten şirket 140 milyar dolarlık değerlemeye ulaştı.
Fintechler Geliyor...
Tüm unicornların arasında ilk sırada yüzde 17 ile fintechler var. Liste yazılım (%16), e-ticaret (%12) ve yapay zeka (%8) olarak devam ediyor.
Yatırım
Melek yatırımcı olarak, çevrenizde oluşan bir startupa yatırım yapmayı düşünüyorsanız bu şirket Unicorn olabilir mi diye incelerken şu listeyi kullanın:
-ÜRÜN:
MVP (Minimum Viable Product) ürünün en sade hali işliyor ve kullanıcılardan geri dönüşler iyi, kullanıcılar üründe kalıyor, kullanıyor.
-BÜYÜME:
Çok büyük bir hedef kitlesi var (Örnek: 50 milyon kullanıcı) ve piyasası (Örnek: Gelir 100 milyon dolar olabilir).
-İŞ MODELİ:
Para kazanma modeli net, gerekli iş birlikleri erişilebilir.
-REKABET:
Piyasada ilk veya diğer oyuncular karşısında fark yaratan bir unsur.
-EKİP:
Bıraksan Mars'a bile gidebilecek nitelikte, öyle iyi, alanında tecrübeli, becerikli, egosu olmayan, çevik ve adanmış küçük bir ekip. Bundan sonrası da biraz şans.
Hedef:
Bu alanda yapılacak çok şey, gidilecek yolumuz var. Daha fazla unicorn çıkaralım ki hem şirketlerimiz hem de ülkemiz büyüsün.
Belki bunu okuduktan sonra kendi girişiminizi kurmaya karar verirsiniz veya
çevrenizdeki potansiyel bir girişime yatırım yapma isteğiniz gelir. Kararınız her neyse yapmanızı istediğim tek şey çok büyük düşünmek. Hayat tek ve potansiyeliniz çok yüksek.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın